Vapun Vihreä Viettelijä

Tiistai 28.04.2015 - klo 11.58 - Blogissa: Kauppias kokkaa ja kokeilee

Vappu, tuo juhlista jaloin.

Minulle vapun juhla edustaa kaikesta kylmyydestään, epävakaisuudestaan, liiasta ihmismäärästään, serpentiinistä roskaantuneesta luonnostaan huolimatta, yksinkertaisesti lupausta kesästä. Vihdoin viimein on aika uskoa että valo on tullut jäädäkseen, lämpö on vain henkäyksen päässä helteestä, lomasta puhumattakaan.

Tämä(kään) vappukeli ei sääennustusten mukaan innosta piknikille, joten meillä varustaudutaan sisäherkkuihin.

Alkupalaksi tarjoan Vapun Vihreää Viettelijää, tuota aina yhtä ihanaa latva-artisokkaa! Kuulostaa työläältä mutta vain kuulostaa! Oikeasti se on helppo ja yksinkertainen tarjottava, mutta ah, niin ihana!

LATVA-ARTISOKKA SITRUUNAVOILLA

1 latva-artisokka/syöjä
sitruunaa
vettä ja ripaus suolaa
voita
(suolaa ja pippuria)

1. Taita artisokkien varret poikki (ammattilaiset suosittelevat että saksia ei käytetä!)
2. Huuhtele ja laita tilavaan kattilaan kanta alaspäin. Lisää vettä niin että artisokat juuri ja juuri peittyvät, lisää ripaus suolaa ja muutama sitruunan viipale.
3. Keitä rauhassa 30-40 minuuttia. Artisokat ovat kypsiä kun lehdykät irtoavat helposti.
4. Valuta huolella.
5. Sulata voi ja lisää siihen sitruunan mehua (ja raastettua sitruunan kuorta). Halutessasi myös hieman suolaa ja pippuria. Jos haluat hieman "fiinimmän" kastikkeen, voit vatkata voin kevyesti vaahtomaiseksi.
6. Nauti lehti kerrallaan dipaten se sitruunavoihin. Lehdestä syödään vain tyven pehmeä alaosa!
7. Kun kaikki lehdet on irrotettu ja syöty, voit leikata pois pohjasta paljastuvan "parran". Sen alla on se kuuluisa, herkullinen artisokan pohja, jonka voit nauttia veitsellä ja haarukalla.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.