Vielä ehtii hyvin tehdä naposteltavat

Maanantai 21.12.2015 - klo 10.12 - Blogissa: Kauppias kokkaa ja kokeilee

Joulunajassa parasta on syöminen. Syöminen on ihan selkeä ykkönen! Toisena tulee pimeys - toki hieman annettuna tekijänä - ja kolmantena kynttilät. Varasijat menevät yhdessäololle, lahjoille, yleiselle hyväntahtoisuudelle ja tietysti muutamalle ansaitulle vapaapäivälle.

Minä en ole varsinainen jouluihminen ja jos minulta kysytään, vietän jouluni mieluiten auringossa ja lämpimässä. Mutta olen toki looginen: etelänmaissakin syöminen on aina ykkönen, pimeys tulee sielläkin auttamatta ja erityisesti yhdessäolo, hyväntahtoisuus ja vapaapäivät pääsevät elementtiinsä. Menee lahjana ihan koko paketti. Joskus sähkökatkoksien vuoksi kynttilöitäkin on tarvittu.

Nyt kun taivas täällä Suomessa tuottaa lähinnä vettä ja lämpöasteitakin on vain "juhannuksenverran" - joulunalustunnelman tuo vaivattomimmin naposteltavat. Ja nimenomaan semmoiset naposteltavat joita voi kahmaista ohimennessään, joiden valmistusmäärää kukaan ei tiedä (kukaan ei siis osaa laskea montako olet jo syönyt) ja joiden valmistaminen uudelleen ja taas uudelleen ei vaadi mitään kummallista. Ei siis mitään kummallista.

Tänä vuonna meillä on tehty jo muutamaankin otteeseen täytettyjä taateleita. Ihan ensin saimme niitä täytettyinä manteleilla ja kuorrutettuina suklaalla, mutta sitten ne tuunaantuivat sinihometäytteisiksi. Ai että - jospa joulupöydän kunkku olisikin Suklaalla kuorrutetut, sinihomejuustolla täytetyt taatelit. Voisi olla että minäkin kääntyisin jouluihmiseksi.

Suklaakuorrutetut, sinihomejuustolla täytetyt taatelit 

Taateleita (paketissa taitaa olla 500 g)
Sinihomejuustoa (paljon)
Tummaa leivontasuklaata (olen kokeillut myös vaalealla, mutta esteettinen lopputuos ei ole ihan täydellinen)

1. Halkaise taateli ja poista kivi.
2. Laita sisään aimo annos sinihomejuustoa ja "sulje" tiiviisti.
3. Sulata suklaa. Älä anna kiehua!
4. Kasta taatelit suklaaseen ja nosta leivinpaperin päälle. Anna kovettua jääkaapissa. Ei muuta.

Tämän toisen satsin ulkonäköön en enää jaksanut kiinnittää niin huomiota.
Tiesin että kelpaavat ihan näinkin.

Sisuksen yllätys hurmaa!

Näistä tehtiin ja hyviä tuli. Ihan joka kerta.

Toinen napostelututtavuus tuli luottomedian eli Helsingin Sanomien kautta. Ohje lakritsimanteleista kiinnitti huomioni lähinnä siksi että olin ehtinyt jo miettiä mihin "hukkaisin" kaikki ne mantelit joita olin onnistunut hamstraamaan. Onneksi tämä tanskalaisten keksimä herkku tuli eteen, sillä lakritsihunnussa mantelit kelpasivat teinillekin.

Lakritsimantelit

(ohje 3.12. Helsingin Sanomista RUOKA)

1½ tl vettä
½ tl suolaa
1 tl sokeria
3 tl lakritsijauhetta
100 g kuorellisia manteleita
OLE ROHKEA REALISTI JA TEE SAMANTIEN KAKSINKERTAINEN ANNOS!
VAHVA SUOSITUS!

1. Lämmitä uuni 200 asteiseksi.
2. Sekoita vesi, suola, sokeri ja puolet (noh, vähän reilusti) lakritsijauheesta. Sekoita.
3. Lisää mantelit (kuorelliset) ja sekoita hyvin.
4. Levitä seos leivinpaperin päälle. Ja nosta uuniin 5-7 minuutiksi.
5. Ota pois uunista ja "sekoittele irtonaiseksi"
6. Sekoita loput (noh, vähän reilusti) lakritsijauheesta joukkoon. Ei muuta.

Iso kippo mutta vain muutaman päivän saatavuus...kauppansa kävi.


Mantelit parhaimmillaan. Uskallan näin väittää.

Kolmas napostelukokeilu tänä vuonna oli paahdetut kastanjat. Toki olimme paahdettuja kastanjoita aikaisemminkin nauttineet mutta nyt uskaltuduin niitä itse kokeilemaan. Italiassa paahdetut kastanjat eivät varsinaisesti ole mikään jouluherkku, mutta pimeän ajan herkku kuitenkin.

Paahdetut kastanjat

1. Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
2. Leikkaa kastanjoitten päähän ristiviilto terävällä veitsellä ja aseta kastanjat viilto ylöspäin vuokaan jonka pohjalla on reilusti suolaa (karkea suola toimii alustana hyviin).
3. Laita vuoka uuniin ja paista n. 30 minuuttia. Kastanjat ovat valmiiksi paahtuneet sitten kun (tuoksu on huumaava) kuori irtoaa helposti, sisus on pehmeää (koostumukseltaan kuin uuniperuna) ja hieman murumaista.
4. Yksi tapa nauttia paahdetut kastanjat on tarjoilla ne sulatetun (sitruunalla maustetun) voin kanssa.


Suolapedillä näin. Viilettyinä.


Minusta toimivat myös koristeena!


Paahdettujen kastanjoiden tuoksu on huumaava!


Kuori ja nauti sitruunaisen voisulan kera.


Teitpä sitten naposteltavia itse tai ostit valmiina kaupasta - niitä kannattaa olla. Ne toimivat pelastajina silloin kun joulunpyhät alkavat riittää ja jotain tekemistä kaipaa. Napostelu on hyvää ajanvietettä ja jos oikein hyvin sattuu, niiden loppuessa haluaa taas tehdä lisää...
Lämmintä, herkullista ja rentouttavaa joulunaikaa Sinulle!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.