Amerikan makuja, osa 1

Perjantai 12.06.2015 - klo 15.47 - Blogissa: Pala kakkua

Aina kun kesä lähestyy, makumuistot Amerikasta tulevat mieleeni. Jälleen oli aika järjestää jokakesäinen teemailta ystävillemme. Juhlimme Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivää jo kahdeksannen kerran, aina kesäkuun alussa eli noin kuukautta ennen varsinaista juhlapäivää joka on 4.7.

Tarkoitus oli kokoontua mukavan yhdessäolon lisäksi myös keskustelemaan ja syömään hyvää ruokaa. Näin teimme nytkin.

Suunnittelimme Jyrkin kanssa illan ruokalistan jo hyvissä ajoin. Näin meillä oli aikaa etsiä uusia reseptejä ja kysäistä vinkkiä Jyrkin vaihto-oppilasvuoden isäntäperheen äidiltä, Amerikan mummilta, niin kuin me häntä kutsumme. Jyrki oli illan grillimestari ja minä huolehdin muusta tarjottavasta. Lapset kattoivat ja järjestelivät pöytiä, terassia, pihaa jne. Torstai-ilta oli onneksi aurinkoinen ja tarkenimme hyvin terassilla.

Ennen kuin siirrymme resepteihin, on minun niistä hiukan kerrottava. Loimaalla on Heikintalon biisonitila, jonka laitumilla kuljeskelee isokokoisia, hiukan hurjankin näköisiä biisoneita. Biisonin liha on tummanpunaista ja vähärasvaisempaa kuin naudan liha. Lisäksi sen proteiinipitoisuus on korkeampi kuin naudan lihan. Kaiken kaikkiaan biisonin liha on maukasta ja mureaa. Pääsimme maistelemaan harvinaista herkkua, biisonin ulkofilettä Amerikan illassamme.

Flatbone on tämän kesän uutuustuote, joka löytyy lihahyllystä kuten ribsitkin. Flatbonet ovat maustettuja lihaisia grilliluita, joissa on sama idea kuin ribseissä: pientä kivaa sormin syötävää ja sotkevaa.. Maukas uutuus, kannattaa kokeilla.

Amerikassa barbeque-kastiketta käytetään vähän kaikkeen, joten voin lämmöllä suositella myös BBQ-lohta. Se oli niin hyvää, että jokainen vieras sanoi tekevänsä sitä seuraavaksi kotonaan. Barbeque-kastike antoi sopivan mausteisen ja kevyen savun maun lohelle. Tästä syntyi meidänkin perheelle uusi hittiruoka – tai ehkä ”supergood” kuvaisi mielestäni sitä paremmin. Idean BBQ-loheen nappasin meidän kaupan kalamestarilta. Texmex-salaatti ja karamellipiiras ovat Amerikan mummin antamia reseptejä, jotka olen muokannut meille sopiviksi. Nämä reseptit sopivat hyvin vaikka juhannuksen ruokapöytään!

Menu Amerikan makuja -iltaan oli seuraava:

  • BBQ steaks
  • Flatbones
  • Ribs
  • BBQ salmon
  • New potatoes, Finnish style
  • TexMex -salad
  • Shrimps-salad (Karibian salaatti-resepti löytyy aikaisemmasta Vappupäivän brunssimenu -kirjoituksesta)
  • American coffee with cookies
  • Fudge pie

BBQ steaks (10 kpl)

n. 1,5 kg biisonin tai naudan ulkofilettä
2-3 dl Barbeque-kastiketta (esim. Kapteenin tai Sweet Baby Ray´s)

Leikkaa fileen pinnalta kalvot ja ylimääräiset rasvat pois. Leikkaa lihasta 10 pientä pihviä. Nuiji pihvit ohuemmiksi. Laita pihvit ja marinadi isoon pakastepussiin. Sulje pussi tiiviisti. Kääntele pussia niin että marinadi leviää tasaisesti pihvien joukkoon. Anna marinoitua parista tunnista seuraavaan päivään. Pihvit saavat olla pieniä, sillä ruokalistalla on montaa erilaista ruokaa. Ja näin pihvit kypsyvätkin nopeamminkin ja vieraiden ei tarvitse odotella kauan.

BBQ salmon (10:lle)

1,5 kg lohta (tai esim 2 kpl Pirkka kirjolohifilettä)
Suolaa
2 dl BBQ-kastiketta (esim. Santa Maria American BBQ-sauce Smokey Hickory)
Valmiin kalan pinnalle:
2 pkt (a 140g) K-Menu pekonikuutioita
Hienonnettua ruohosipulia

Ruskista pekonit rapeiksi pannulla. Anna jäähtyä. Laita lohifileet voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja levitä fileiden päälle barbeque-kastike. Kypsennä lohi uunissa + 175 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes lohi on kypsää. Lisää ruskistetut pekonikuutiot kalan pinnalle ja koristele hienonnetulla ruohosipulilla.

TexMex-salaatti (10:lle)

1 rkl margariinia
400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 ps Taco-mausteseosta, original
1 dl vettä

1 kerä jäävuorisalaattia
1 prk maissia
2 suippopaprikaa
1 rs kirsikkatomaatteja
½ ps (100g) juustonmakuisia maissilastuja (esim. Pirkka)

Amerikkalainen salaatinkastike

2 dl kermaviiliä
1 ps American- tai Ranch -mausteseosta

Ruskista jauheliha pannulla margariinissa. Lisää taco-mausteseos ja 1 dl vettä. Anna hautua hiljalleen muutama minuutti. Jäähdytä. Leikkaa jäävuorisalaatti suikaleiksi. Valuta maissi ja leikkaa paprika kuutioiksi. Halkaise kirsikkatomaatit. Yhdistä salaatin aineet isossa kulhossa. Sekoita jäähtynyt jauhelihaseos joukkoon. Murenna tortilla-chipsit ja sekoita ne salaatin joukkoon. Valmista salaatinkastike sekoittamalla kermaviilin joukkoon mausteseos ja anna sen maustua hetki kylmässä. Tarjoa TexMex-salaattia grilliruoan salaattina ja amerikkalaisen salaatinkastikkeen kanssa. Herkullista!

Amerikan makuja, osa 2 tulee pian!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.