Cakes by girls

Tiistai 14.04.2015 - klo 13.50 - Blogissa: Pala kakkua

Tytöt leipoivat ja piristivät päivääni herkullisilla kakuilla. Lue ja katso mitä he saivat keittiössämme aikaan!

Olen seurannut meidän tyttöjen sosiaalisen median elämää jo jonkin aikaa. Olen keskustellut myös monien äitien kanssa kuinka kännyköiden sekä sosiaalisen median tuomat haasteet ovat nykyään arkipäivää monessa kodissa. Meillä keskustellaan kotona päivittäin miten puhelinta pitäisi käyttää ja miten sen kanssa käyttäydytään ja tarkistamme mitä nuoret sosiaalisessa mediassa puuhaavat.

On se arki ottanut aika harppauksen eteenpäin…myös ruokakulttuurissakin. Tätäkin asiaa olen pohtinut, kuinka asiat muuttuvat niin nopeasti. Vanhimmalla tyttärellä on kotitaloutta ja heillä on käytössä sähköinen oppikirja. Ensimmäisenä olin huolissani, ettei hänelle jää muistoksi ja oman elämän avuksi Kotitalouden kirjaa, mutta ei hätää, hän pääsee koulun jälkeenkin sähköistä oppikirjaa käyttämään. Muistan omat kotitalouden oppitunnit yläasteelta. Kotitalouden kirja oli se rakkain kirja, mikä oli myös kaikkein käytetyin kirja yläasteen jälkeenkin. Se kirja on kulkenut koko elämän mukana, monta muuttoa nähnyt, mutta silti siinä on edelleen ne varmat toimivat perusreseptit olemassa. Nuorena keräsin kotitalouden vihkoon äidiltäni saamia reseptejä, niitä muutamia käytän edelleenkin, vaikka internet on tulvillaan reseptejä ja ruokavideoita.

Siis Youtube vasta uusi juttu onkin, ainakin minulle. Sieltä meidän tytöt hakevat reseptejä ja kokkaavat sekä leipovat sieltä löytyvien videoiden avulla. Itse olen painetun tai internetistä löytyvän kirjoitetun reseptiikan ihmisiä.

Lupasin tytöille, että he pääsevät jossakin vaiheessa kirjoittamaan oman juttunsa kuvien kera tämän blogin yhteyteen. ”Zossu” leipoi iloksemme kiirastorstaina pavlovan ja siitä hän halusi kirjoittaa.

Tässä Zossun blogipuheenvuoro!

Pavlova on aivan loistava kesäherkku, mutta sitä voi nauttia myös talvella. Sain idean kokeilla pavlovaa bloggaaja Miisalta. Pavlova on marenkikakku, jossa on kermapäällys ja siihen voi itse lisätä esim. vaahtokarkkeja ja marjoja. Pavlova sopii hyvin tupareihin, synttäreihin ja ihan mihin kekkereihin vaan!

PAVLOVA

Raaka-aineet:

4 kananmunan valkuaista

2,5 dl hienoa sokeria

2 tl perunajauhoja

1 tl sitruunamehua

Täyte:

3 dl kuohu/vispikermaa

Oman maun mukaan muita herkkuja: hedelmiä, marjoja ja karkkeja

Piirrä ensimmäiseksi leivinpaperille ympyrä. Toiseksi erottele valkuaiset keltuaisista ja kaada valkuaiset kulhoon. Sitten vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon samalla vatkaten. Loput sokerit sekoitetaan perunajauhojen kanssa ja sitten yhdistetään kaikki aineet ja tässä kohtaa lisätään myös sitruunamehu. Vatkaa niin kauan, kunnes seos on kiiltävän valkoista.

Nosta sitten marenkivaahto leivinpaperille ja levitä ympyrän muotoiseksi (halk. n. 25 cm). Pistä sitten kakku uuniin +125 asteeseen 1h 30 minuutiksi. Anna marenkipohjan jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Voit lisätä sokeria, jos haluat vähän makua. Levitä kermavaahto marenkikakun päälle ja koristele kakku haluamallasi herkuilla.

Toivottavasti pidit pavlovasta! - Zossu

”Janella” on kotitaloudesta viikoittain ruuanlaitto/leipomisläksyä. Se on erittäin hyvä asia, vain tekemällä oppii. Hän halusikin leipoa tuorejuustokakun, joten päädyimme yhdessä mangotuorejuustokakkuun .

Kakkuun sisältyi monta eri työvaihetta ja sovimme, että teemme kakun yhdessä. Liivatteen käyttö oli hänelle vielä uutta. Teimme erästä vanhaa ohjetta mukaillen seuraavanlaisen uuden reseptin:

MANGOTUOREJUUSTOKAKKU (10:lle)

Pohja: 

60 g margariinia

10 kpl digestive-keksejä (n. 170 g)

Täyte:

3 liivatelehteä

2 rkl sitruuna- tai limemehua

2 dl Valio Kuohukermaa

2 prk (a 200 g) Valio Viola Mango tuorejuustoa

¾ dl sokeria

Kiille:

1 ½ liivatelehteä

1 rkl sitruuna- tai limemehua

2 prk mangososetta (lasten hedelmäsose a 135 g)

2 rkl sokeria

Koristeeksi: ananaskirsikoita

Leikkaa leivinpaperista pyöreä halkaisijaltaan 22-24 cm kokoinen pala. Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 22-24 cm) leivinpaperilla. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata margariini ja sekoita keksimurut joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Vaahdota kuohukerma. Sekoita tuorejuusto, kermavaahto ja sokeri keskenään. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita varovasti täyte tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle, tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa 2-4 tuntia.

Valmista kiille: Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Purista ne kuiviksi ja liuota ne kuumaan mehuun. Sekoita kiilteen aineet keskenään ja levitä tasaisesti kakun pinnalle. Anna kakun vielä hyytyä jääkaapissa 1-2 tuntia. Koristele kakku esim. ananaskirsikoilla.

Tämä kakku olikin koko perheen suosikki. Seuraavana päivänä söimme jo loput kakusta. Se oli niin raikas ja samalla sopivan makeaa ja kauniin värinen. Täydellinen kevään tai kesän juhliin!