Espanjalaisia makuja ja karnevaalitunnelmaa

Lauantai 04.03.2017 - klo 12.17 - Blogissa: Pala kakkua

Lasten hiihtolomaa oli odotettu. Loma Espanjassa vailla aikatauluja, rauhaisat aamukahvit, hyvä ruoka ja yhdessäolo perheen kanssa ovat loman parasta antia. Tällä lomalla ei hiihdelty, mutta ei uitukaan. Sen verran kylmät tuulet puhalsivat mereltä, että lomamme kääntyi kaikesta huolimatta aktiivilomaksi. Sen verran paljon kuljimme, liikuimme ja näimme Torreviejan ympäristöä Espanjassa.

Itselläni kävi tuuri, sillä huomasin Facebookista Torreviejan Suomi-seuran sivulta, että espanjalaisia kalaruokia -kurssilla on tilaa. Kurssi oli juuri lomamme aikana, joten pääsin mukaan kuuntelemaan tarinaa espanjalaisesta ruokakulttuurista, kalaruuista ja kalankäsittelystä – erityisesti äyriäisistä. Olipa mielenkiintoista! Kurssimme vetäjä Espe puhui hyvin suomea ja hänen intohimonsa ruoanlaittoon tuli hyvin esille illan aikana. Reseptit ovat hänen suosikkireseptejään espanjalaiseen tapaan valmistettuna.



Illan ruokalistalla oli seuraavaa:

  • ”Salpicon de marisco” eli kylmä salaatti merenelävistä
  • ”Almejas al vino blanco con Patatas” eli simpukoita valkoviinillä ja perunoilla
  • ”Calamares a la romana” eli friteeratut mustekalarenkaat
  • ”Paparajote” eli tyypillinen murcialainen leivos

Aloitimme illan jälkiruoan tekemisellä. Tämä leivos tai leivonnainen on oikeasti aika erikoinen. Toisin sanoen kyseessä on öljyssä paistettu sitruunanlehti. Lehteä ei syödä vaan sen ympärillä oleva taikina. Et arvaakaan, kuinka hienon aromin tuo sitruunanlehti antaa taikinaan. Tämän leivoksen maku muistuttaa sitruunaista munkkia tai donitsia. Tässä sinulle resepti.

Paparajote (15 kpl)

15 tuoretta sitruunapuun lehteä
2 kananmunaa
2 ½ dl maitoa
n. 250 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta tai ruokasoodaa
1 rkl sokeria

Paistamiseen: auringonkukkaöljyä

Pinnalle: sokeria ja kanelia

Pese ja kuivaa sitruunapuun lehdet hyvin. Laita runsaasti öljyä pannulle lämpenemään.

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Sekoita toisessa kulhossa maito ja kananmunat. Lisää jauhoseos vähitellen muna-maitoseokseen, sekoita kunnes taikina on tasaista (vähän paksumpaa kuin lettutaikina). Kasta lehdet yksitellen taikinaan ja laita pannulle öljyyn paistumaan. Käännä lehdet varovasti. Paista kunnes pinta on kauniin ruskea. Nosta lehdet lautaselle talouspaperin päälle jäähtymään.

Sekoita lautasella sokeria ja kanelia. Käytä paistetut lehdet molemmin puolin sokerissa. Lehteä ei missään tapauksessa syödä, vaan leivos ns. avataan vähän ja lehti poistetaan ennen syöntiä.

Kommentit: Mistä saisimme sitruunapuun lehtiä, että voisimme tätä tehdä myös kotona? Tai miten tuunaisin tätä reseptiä?

Seuraavaksi vuorossa oli salaatti merenelävistä ja monta työvaihetta edessäpäin. Ja mielenkiintoiset raaka-aineet, vai mitä!

 



Salpicon de marisco (6:lle)

500 g sinisimpukoita

Keittämiseen öljyä, 2 valkosipulin kynttä ja pari kokonaista mustapippuria ja tilkka (n. 2-3 dl) valkoviiniä

Lisäksi:
150 g keitettyä mustekalaa
200 g keitettyjä katkarapuja
½ punaista paprikaa
½ vihreää paprikaa
1 punasipuli
1 avokado

Kastike:
oliiviöljyä
omenaviinietikkaa
suolaa, sokeria, rouhittua mustapippuria,
½ sitruunan mehu

Pinnalle: hienonnettua persiljaa

Aloita salaatin valmistaminen sinisimpukoista. Puhdista sinisimpukat veden alla ja vedä ”viikset” voimalla pois. Lämmitä kattilassa tilkka öljyä (n. 2 cm verran kattilan pohjalle), lisää valkosipulin kynnet, pippurit ja valkoviini kattilaan. Kun seos alkaa kiehua, lisää sinisimpukat ja pane kansi päälle. Anna hautua 3-5 minuuttia, riippuen simpukoiden koosta. Simpukat aukenevat hauduttamisen aikana. Jos jokin simpukka ei aukea, heitä se pois. Ota kuorista simpukat kulhoon, ja kuoret voi heittää pois.

Jos käytät kokonaisia keitettyjä katkarapuja, kuori ja paloittele ne. Paloittele myös mustekalan lonkerot (näitä löytyy valmiiksi keitettynä paikallisista kaupoista). Kuutioi paprikat, sipuli ja avokado. Sekoita salaatin aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon oliiviöljyä ja omenaviinietikkaa, maun mukaan. Lisää hiukan suolaa, pippuria, sokeria ja sitruunan mehua vielä salaatin joukkoon. Laita salaatti hetkeksi kylmään. Lisää pinnalle reilusti hienonnettua persiljaa.

Kommentit: tämä värikäs salaatti oli yllättävän hyvää.

Simpukoita on monenlaisia, ja tämä seuraava ruoka tehdään Almejas-simpukoista.

Almejas al vino blanco con Patatas (4:lle)

500 g Almejas-simpukoita
2 keitettyä perunaa
3 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä

Paistamiseen: öljyä

Pinnalle: hienonnettua persiljaa

Laita simpukat isoon kulhoon, jossa on kylmää vettä ja ripaus suolaa ja sitruunaa. Anna olla kylmässä noin puoli tuntia, jotta simpukoista irtoaa kaikki hiekka. Pese vielä juoksevan veden alla.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää murskatut valkosipulin kynnet, paista hetki. Lisää keitetyt, kuutioidut perunat. Anna paistua hetki. Kaada simpukat pannulle ja kaada viini päälle. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Tarjoa ruoka laakeassa kulhossa ja lisää pinnalle hienonnettua persiljaa.

Kommentit: Mikä maku ja mikä tuoksu! Ja niin helppo tehdä!

Viimeisenä, vaan ei huonoimpana:

Calamares a la romana

1 kg Kalamari mustekalaa
100 g vehnäjauhoja
1 l auringonkukkaöljyä
2 kanamunaa
suolaa ja sitruunaa

Miten puhdistat mustekalat:





Ota mustekala kädelle ja vedä toisella kädellä pää ulos, sisäelimet tulevat mukana. Leikkaa suolet pois saksilla mustekalan pään silmien alapuolelta, pulpauta ”pallo” pään sisältä pois. Ota pääosa talteen kulhoon.

Pese lonkerot vedellä ja laita kulhoon. Vedä ”sulka” pois ja ”kuori” mustekalan nahka pois. Jos mustekala on iso, käännä se väärin päin ja pese ja käännä takaisin oikein päin. Pese vielä kertaalleen ja laita kulhoon.


Valmistus:

Laita öljy kattilaan ja lämmitä. Leikkaa mustekala saksilla renkaiksi. Vatkaa kananmunat kulhossa ja lisää suola. Kääntele mustekalarenkaat jauhossa, ja sen jälkeen kasta kananmunaan. Paista mustekalat öljyssä kauniin ruskeiksi. Tarjoile sitruunalohkojen kanssa.



Kommentit: todella herkullista!

Ilta espanjalaisten kalaruokien parissa oli mielenkiintoinen ja nyt uskallan kokeilla näiden ruokien valmistamista myös kotona. Mieleen jäi myös se, että espanjalainen ruoka on helppoa, yksinkertaista ja kaikki tehdään itse alusta loppuun tuoreista raaka-aineista. Maustamisen suhteen espanjassa ollaan perinteisiä: suola, mustapippuri, sitruuna ja persilja ovat ne tavanomaisemmat mausteet, mitä käytetään melkein kaikkiin ruokiin. Paikallinen ruoka ja raaka-aineet ovat tärkeässä osassa.

Sain kipinää äyriäisiin ja mieleeni tuli heti, että mitä jos ensi kerralla kaupalla olisikin kalapäivän sijasta äyriäispäivä? Herättäisiköhän kiinnostusta?

Ruoanvalmistuskurssin vastapainona oli samaan aikaan oleva karnevaaliaika. Se näkyi ja kuului hyvin, monessakin paikassa. Karnevaaliaika Espanjassa on hyvin värikästä ja villiä. Silloin on lupa nauttia tanssista, rytmikkäästä musiikista, hyvästä ruoasta ja monenlaisesta ohjelmasta. Monissa kaupungeissa järjestetään karnevaaliaikana kulkueita tai paraateja joissa sadat, jopa tuhannet tanssijat ja soittajat kulkevat tanssien pitkin katuja. Katujen varsille kokoontuu paljon väkeä seuraamaan kulkuetta, aivan kuten Riossa karnevaaleja. Tämä karnevaaliaika on nykyään Espanjassa todella väen suosiossa. Karnevaali ja varsinkin kulkueet antavat mahdollisuuden pukeutua hullunkurisesti ja hullutella hauskasti. Menimme katsomaan yhtä Torreviejan suurinta karnevaalikulkuetta ja ihmettelemistä riitti. Esiintyjiä oli vauvasta vaariin! Pienimmät matkasivat rattaissa ja vanhimmat tanssivat kulkueessa kuten nuoremmatkin. Elämän kulku ja kirjo näkyi hyvin kulkueen edetessä. Tanssijoilla oli aivan huikeita pukuja, mielikuvituksella ei ollut rajaa ja vaunut olivat kuin teatterin lavasteita.

Minulla on ollut haave päästä joskus katsomaan Rion karnevaaleja. Tämä olkoon nyt puolimatkan Rio; nautimme loman aikana karnevaalitunnelmasta monessa paikassa.

Tässä muutama kuva kulkueesta:



Vesa-Matti Loirin Kohtalokasta sambaa lainatakseni: Oi carambaa, soita sambaa…

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.