Grillaillaan

Maanantai 05.06.2017 - klo 15.35 - Blogissa: Pala kakkua

Kesällä grillataan ja grillataan. Helppo ja nopea arkiruoka syntyy grillin ääressä käden käänteessä, kunhan valitsee nopeasti kypsyviä raaka-aineita tai kaupan hyllyiltä löytyviä puolivalmiita tuotteita.

Silloin kun sinulla on aikaa nauttia grillin tuoksusta ja ruoan valmistamisesta, kannattaa tehdä kaikki alusta asti itse. Mutta älä kuitenkaan lähde Cittaria kauemmaksi lihan tai kalan hakuun! Viikonloput ja juhannus ovat grillauksen kuuminta aikaa. Juhannuksen ruokapöytään valitaan monesti juuri ne kesän parhaat grilliuutuudet. Niitä sitten maistellaan koko porukan voimin. Niin mekin teemme!

Uusien reseptien lisäksi teen aina myös omat suosikkiruoat ja lisukkeet lihalle ja kalalle. Tosin joka kerta hiukan tuunaten! Tässä sinulle muutama grilli- tai mökkiruoan vinkki:

BBQ-lohi

BBQ-salmon (10:lle)

1,5 kg lohta (tai 2 pkt Pirkka kirjolohifilettä)
Suolaa
2 dl valmista BBQ-kastiketta (esim. Santa Maria)
Valmiin kalan pinnalle:
2 pkt (a 140g) K-Menu pekonikuutioita
hienonnettua ruohosipulia

Ruskista pekonit rapeaksi pannulla ja anna jäähtyä. Laita lohifileet voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja levitä fileiden päälle BBQ-kastike. Kypsennä lohi uunissa + 175 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes lohi on kypsää. Lisää ruskistetut pekonikuutiot kalan pinnalle ja koristele hienonnetulla ruohosipulilla.

Kommentit: näin yksinkertaisesta ohjeesta syntyy todella maukas kalaruoka. Tämän voit tehdä joko uunissa tai grillissä. Kääri lohifile reilunkokoisina paloina folioon, jos päätät kokeilla grillaamista.

Kanavartaat

Broileri-pekonivartaat (18 kpl)

1 pkt (700 g) broilerin minuuttipihvejä, maustamaton
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 pkt (á 170g) Amerikan pekonia

Maustamiseen:
n. 1 dl valmista BBQ-kastiketta esim. Santa Maria
n. 1 dl valmista pestoa (esim. Pirkka vihreä pesto)
Lisäksi: 18 kpl varrastikkuja

Laita varrastikut likoamaan veteen. Mausta minuuttipihvit suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Leikkaa minuuttipihvit pituussunnassa kolmeen osaan niin että saat kolme isoa suikaletta. Työnnä varrastikku suikaleen läpi pituussuunnassa. Kääri pekoniviipale varrastikun ympäri ylhäältä alaspäin. Tee loput vartaat samalla tavoin.
Laita vartaat leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele puolet vartaista BBQ-kastikkeella ja puolet pestolla. Kypsennä uunissa +200 asteessa 15 minuuttia (tai grillaa ulkogrillissä kunnes liha on kypsää). Tarjoa dipin kanssa.

Sweet&hot -dippikastike

1 prk (200g) Pirkka kermaviiliä
1 dl Pirkka mangochutneyta
1 tl kuivattua oreganoa
½ tl suolaa
Pirkka viispippuria myllystä

Sekoita dipin aineet keskenään ja tarjoa broilerivartaiden kanssa.
P.S. Mangochutneyn määrää muuttamalla saat joko tulisemman tai miedomman dipin!

Kurkkukastike
Raikas kurkkukastike

2 dl kermaviiliä
1 dl sinappikurkkusalaattia
1 dl hienonnettua tilliä
2 rkl sokeria
1/3 tl rouhittua mustapippuria
½ tl suolaa

Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Tarjoa savustetun tai grillatun kalan ja uusien perunoiden kanssa.

Oletko ribsien ystävä? K-Ruoan sivulla on monta erilaista ribsi-reseptiä. Kokeilisitko jotain näistä:
Colaribsit
BBQ-ribsit 
Ribsit
Korealaiset ribsit

Silloin kun ribsien täytyy olla erityisen hyviä, tehdään ne alusta asti itse. Mainioita ribsejä saa esimerkiksi HK:n viljaporsaan spare ribseistä. Kypsennä kylkirivi ensin miedossa lämmössä uunissa (150 asteessa 2-3 t). Valmista lihalle oma makeanvoimakas kastike tai oikaise hieman valmiilla BBQ-kastikkeella. Grillaa ribsejä vielä juuri ennen tarjoilua ja paloittele ne tarjoiluastialle tai suoraan lautasille.

Oikoakin voi: lihahyllystä löytyy valmiiksi kypsennettyjä ribsejä. Valele paketin mukana tuleva maustekastike ribsien päälle ja grillaa ne kuumiksi. Myös näissä ribseissä liha on oikein kypsää ja mureaa. Olemme niitä testanneet ja voin suositella. Helppoa ja nopeaa!

Nyt on lupa grillata!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.