Hiirenkorvalla

Perjantai 12.05.2017 - klo 20.20 - Blogissa: Pala kakkua

Äitienpäivä on aivan pian, kevättä on ilmassa. Pakko uskoa, että kyllä se kesä sieltä tulee ja grillikausikin on säistä huolimatta jo korkattu. Enpä ole ennen nähnyt Jyrkin grillaavan toppatakki päällä ja kommentit olivat sen suuntaiset, että silti keli oli aivan liian kylmä moiseen touhuun. Positiivista on kuitenkin se, että grilli on nyt huollettu kesäkuntoon ja kaasupullo haettu, joten kun ilmat lämpenevät niin antaa grillin vaan paahtaa!

Tämä kevät on ollut kiireistä aikaa niin työn kuin vapaa-ajankin puolella. Muutama lisätunti vuorokauteen olisi auttanut kummasti. Niin kaupalla kuin Loimaallakin on tapahtunut kaikenlaista. Hurrikaani voitti hopeaa lentopallossa, saimme uuden Loimaan Likan ja LoKoKo Bisons nousi sarjaa ylemmäksi koripallossa. Nämä kuten monet muutkin kotikaupunkia koskevat asiat ovat loimaalaisille tärkeitä – se on sitä yhteisöllisyyttä, yhtä perhettä -tunnetta meidän kaikkien rinnassa. Pääsemme Jyrkin kanssa nauttimaan Hurrikaanin hopeamitalista ihan oikeasti, sillä australialaispelaaja Luke jätti mitalinsa meille muistoksi. Pääset ihailemaan sitä kahviossamme lähiaikoina.

Olo itselläni on kuin koivulehtien hiirenkorvalla. Kuoriutuuko meikäläisestä pitkän talven jälkeen virkeä kesäihminen? Kevät jää lyhyeksi, joten sukelletaan kesään kertaheitolla. Mahtaako luonnon käydä samalla tavalla? Kaikki puhkeavat kukkaan ykskaks.

Samalla kun kirjoitan tätä postausta, alakerrasta kuuluu toistamiseen riemun karjaisuja; Suomi on jo tehnyt kaksi maalia Tsekkiä vastaan. Keskiviikkona huudamme Salohallissa kannustushuutoja koripallojoukkueille ja jännitämme joko koripallomestaruus ratkeaisi. Ja kyllä, olemme töissäkin, joka päivä. Joka päivä päivämme täyttävät ihanat asiakkaat, yhteistyökumppanit ja sen lisäksi saamme yhdessä henkilökunnan kanssa tehdä meille kaikille niin mieluisaa työtä kaupan alalla, K-ryhmässä!

Ja se ruoka, lähellä sydäntä, herkullista…

On jälleen aika päivittää blogia ja kertoa sinulle pari suosikkireseptiäni.

Kun kysyn lapsilta toivetta iltaruoaksi, on vastaus monesti: kalaruokaa. Suosituimmat ovat ehdottomasti uunilohi ja lohikeitto. Tällä kertaa nuorimmainen halusi lohikeittoa, kermaista, hän tarkensi. No, se sopii oikein hyvin. Tässä kermainen lohikeittoreseptini.



Kermainen lohikeitto (4:lle)

6 reilunkokoista perunaa
3 porkkanaa
2 sipulia
8 dl vettä
1 ½ tl suolaa
rouhittua sitruunapippuria
n. 450 g lohifilettä
2 dl kuohukermaa
reilusti hienonnettua tilliä

Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Kuutioi peruna ja viipaloi porkkanat. Hienonna kuorittu sipuli.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, sipulit ja porkkanat. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää perunat ja anna keiton kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa lohi kuutioiksi (tai reiluiksi paloiksi). Lisää kalakuutiot keittoon ja anna keiton kiehua vielä noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Lisää hienonnettu tilli.

Meillä oli kaupalla Valion kevään uutuustuorejuustojen esittely ja maistatus. Konsulentti jakoi asiakkaille myös uutta reseptiesitettä. Minulla on tapana aina mennä katsomaan konsulenteilla olevat reseptit tai esitteet. Mielenkiintoiset reseptit lähtevät aina mukaan kotikeittiööni. Niin nytkin. Esitteessä oli resepti karpalo-kinuskikakusta. Sitähän piti kokeilla. Ja niin siitä syntyikin maukas kakku ”keväiseen” kahvipöytään. Tässä vielä sen resepti.

Karpalo-kinuskimurukakku (12:lle)

2 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl Valio voita sulatettuna
2 dl piimää
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Muruseos:
75 g Valio voita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
¾ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria

Täytteet:
200 g karpaloita, pakaste
1 rs (200g) Valio Viola kinuski tuorejuustoa

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeria. Lisää joukkoon kevyesti nostellen sulatettu voi, piimä ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vältä turhaa sekoittamista. Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm). Esipaista pohjaa 175 asteessa 20 minuuttia. Kakun esipaistuessa valmista muruseos. Mittaa ainekset kulhoon ja nypi tasaiseksi muruksi. Lisää jäiset karpalot kakkutaikinan pinnalle. Lusikoi tuorejuustoa karpaloiden päälle ulkoreunoilta päin. Jätä keskusta ilman tuorejuustoa, jotta kakku kohoaa tasaisesti. Ripottele lopuksi pinnalle tasaisesti muruseos. Paista kakkua vielä 25-30 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Tarjoa hieman jäähtyneenä vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit: raikas ja makea kakku, joka on helppo tehdä. Ulkonäön vuoksi kakku sopisi syksyyn vähintäänkin yhtä hyvin. Tämä resepti on helppo muuntaa sesonkiin sopivaksi; vaihda marjat ja tuorejuusto, niin saat aina erilaisen kakun.

Esimerkkejä: mustikka – vaniljatuorejuusto tai vadelma-sitruunatuorejuusto tai mustikka-vadelmatuorejuusto tai puolukka – vaniljatuorejuusto. Toimii varmasti!

Toukokuu on tuonut kaupan hyllyille paljon uutuuksia, niistä ensi kerralla lisää ja tietysti uusimmat kokeiluni.

Sitä ennen: Hyvää äitienpäivää!


Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.