Home sweet home

Keskiviikko 28.10.2015 - klo 15.35 - Blogissa: Pala kakkua

Odotettu loma koitti ja olemme nyt monta muistoa rikkaampana kotona.

Lomaruoka on aina erilaista kuin kotiruoka ja yleensä maistuu niin hyvälle! Kaikesta huolimatta meidän perhe odottaa jo loman lopulla, että pääsemme kotiin ja syömään omaa kotiruokaa ja juomaan oikeaa kahvia. Niin kävi tälläkin kertaa. Vaikka loma on lomaa ruokapöydässäkin, sitä vain kaipaa jo loman lopulla niitä tuttuja ja turvallisia makuja. Jännitystä riitti tälläkin kertaa, onko ruoka hyvää, silloin kun se ravintolassa tilattiin. Muistot ovat moninaisia, pääosin onneksi positiivisia. Zassun mielestä parasta lomassa olikin juuri ruoka! Toisten mielestä uiminen, aurinko jne. Lämpöä riitti, se oli meille vanhemmille mieleen.

Ruokakaupassa asiointi sujui, vaikkei espanjan kieli hallussa ollutkaan. Kaikkein hauskinta olikin juuri tulkita pakkausnimestä ja teksteistä mitä tuote mahtaa olla tai sisältää. Kävi muuten niin, että Zassu valitsi kalapuikkoja, mitkä hän paistoi ”välipalaksi”. Kalapuikot olivat kivan kapeita ja pitkiä. Maistuivatkin ihan hyvälle. Syötyämme tutkimme pakkausta hiukan lisää, kun meidän aikuisten mielestä ne maistuivat hiukan erilaiselta ja rakenne oli niin kiinteää. Kalapuikot olivatkin mustekalapuikkoja! Zossun valinta osui niihin, koska pakkauksessa nämä kalapuikot näyttivät kaikkein parhaimmilta, mitä altaassa oli ollut. Olipa meillä hauskaa sen jälkeen, mitähän me seuraavalla kerralla ostamme…

Tutkituimmat osastot loman aikana ruokakaupoissa olivat hedelmä- ja vihannesosasto, makeisosasto, arvasit varmaan, sekä juomaosasto. Kyllä sitä kauppiaskin ihmettelee siellä montaa eri asiaa… Itse pidin yleisesti ottaen esille laitosta mm. juusto ja hedelmä- ja vihannesosastoilla. Lisäksi aivan mahtavaa palvelua sai Carrefourin hedelmä- ja vihannesosaston punnituspisteessä: siis pisteessä minne vein pakkaamani hedelmät ja vihannekset punnittavaksi. Myyjä punnitsi tuotteet ja laittoi hintalapun pussin kylkeen. Eipä tarvinnut muistaa numeroita! Aivan loistava idea meillekin, voisi vaikka kesällä kokeilla ja palkata nuori työntekijä sellaiseen työhön. Asiakkaat varmasti arvostaisivat tätä palvelua, vai mitä mieltä sinä olet?

Lisäksi katsoin ruokakaupoissa aina tarkkaan mm. leivontaan ja lihaan liittyvän valikoiman. Nyt minua yllätti ns. gluteeniton/erikoisruokavalio-osasto tai hyllynväli. Siis se, että valikoimaa on Espanjassakin niin paljon ja se on saanut oman osastonkin. Ja bongasin heti muutamia tuotteita, mitä meillä Suomessa ei vielä ole. Yleensä ostamme jotakin makutuliaisia kotiin, niin nytkin. Mutta kyllä viimeisenä iltana puhuimme, kuinka kotiruokaa on jo ikävä, vaikka makumatkamme kulki Irlannin, Italian ja Espanjan kautta aina Amerikkaan asti, siis ruokaravintoloiden valinnan kautta. Irlantilainen ruoka maistui kaikille, ja totesinkin että sitä täytynee tehdä kotonakin. Mutta loman jälkeen ensimmäiset arkipäivät nautimme aikas perinteistä kotiruokaa: siis tässä reseptit.

Kreikkalaiset lihakebakot (n. 20 kpl)

1 dl kermaa, mieluusti kuohukermaa
½ dl korppujauhoja
1 sipuli
1-2 rkl sweet chili -kastiketta
1 kananmuna
400 g jauhelihaa (nauta-sikaa tai naudanjauhelihaa)
100 g fetaa murennettuna
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
1 valkosipulin kynsi
rouhittua mustapippuria

Sekoita kerman joukkoon korppujauhot, anna hetki turvota. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää korppujauhoseokseen hienonnettu sipuli, sweet chili-kastike, kananmuna, jauheliha, murennettu feta sekä mausteet. Sekoita massa tasaiseksi. Muotoile massasta pieniä kebakoita (tai isoja lihapyöryköitä) ja paista ne uunissa +200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Tarjoa kebakoita perunasoseen ja vihersalaatin kanssa.

Se perinteinen poronkäristys (6:lle)

2 ps (a 240g) Pirkka poronkäristystä, pakaste
margariinia paistamiseen
n. 3 dl vettä
rouhittua mustapippuria
suolaa

Ruskista jäiset poronkäristyslihat kuumalla pannulla tai kasarissa kahdessa erässä. Lisää pannulle vesi ja mausteet. Kuumenna ja anna hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes liha on kypsää. Tarjoa poronkäristystä perunasoseen ja puolukkahillon tai muun kirpeän hillon / soseen kera. Me söimme punaviinimarjachutneytä poron kanssa, ja sopi siihenkin oikein hyvin. Lisäksi Zassu teki meille herkulliset pekoniin käärityt täytetyt herkkusienet.

Tuunaa: ruskista 50 g pekonia lihan kanssa, antaa muuten hyvän savuaromin käristykselle. Voit myös korvata osan vedestä oluella!

Löysin makeisosastolta Dumle-makeispussien luota uuden reseptiesitteen. Olen ollut kokeilemassa mukikakkuja jo moneen kertaan, mutta jostain kumman syystä se on aina siirtynyt tuonnemmaksi. Nyt tein iltapalaksi tytöille Dumle-mukikakkuja syksyn uutuusmausta: Gingerbread Dumlesta. Makeinen maistuu ihan piparkakulta, joten se sopii hyvin suklaisen mukikakun taikinaan. Voit käyttää myös perinteistä Dumlea, tai muita makuja. Tässä resepti sinulle:

Dumle-mukikakku (2 kpl)

75 g leivontamargariinia
¾ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
1 dl tummaa siirappia
1 kananmuna
2 rkl maitoa
4 kpl Dumle-makeista (esim. Original tai Gingerbread)
Koristeluun: tomusokeria

Sulata margariini mikroaaltouunissa mikroaaltouunin kestävässä kulhossa puolella teholla. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sulatettu margariini, siirappi, kananmuna sekä maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Rouhi Dumle-makeiset ja lisää taikinaan. Jaa taikina kahteen mikroaaltouunin kestävään mukiin ja kypsennä kakkuja yksi mukikakku kerrallaan mikroaaltouunissa (600 W) noin 2,5 minuuttia. Koristele kypsä kakku tomusokerilla ja tarjoa esim. vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

P.S.: Maidon tilalla voit käyttää esim. kahvia, appelsiinimehua tai kokeile vaikka glögiä!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.