Ihana kiireetön aamu

Keskiviikko 20.05.2015 - klo 09.27 - Blogissa: Pala kakkua

Olipa ihana viettää kiireetön aamu viikonloppuna ja nauttia aamukahvi lettubaarin ääressä.

Nuorimmainen tuli aamulla minua herättämään ja kysymään paistaisinko lettuja, ja kyllähän minä paistoin. Samalla ideoin pitää lapsille lettubaaria. Lettubaari olikin niin helppo toteuttaa. Tärkeintä oli paistaa lettuja niin paljon etteivät ne vaan loppuisi kesken. Mielestäni lettubaari ideana on myös kiva lastenkutsuille, mm. synttäreihin. Varmasti kaikki lapset pitäisivät siitä. Kesällä baarin voisi siirtää ulkoilmaan ja nauttia herkuista terassilla.

Lettujen kanssa on hyvä tarjota mm. kotimaisia marjoja, sillä nyt kannattaa käyttää loput marjat omasta pakkasesta pois, ennekuin uusi marjasato tulee.

Tällainen lettubaari meillä oli:

Ohukaiset (n. 30 kpl)

2 Kieku kananmunaa
½ l maitoa
2,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
½ tl suolaa
1/ 2 dl Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta

Paistamiseen: Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää maito. Sekoita muut aineet joukkoon. Anna taikinan turvota hetki ennen ohukaisten paistamista. Paista ohukaispannulla pieniä ohukaisia.

Tarjoa ohukaisten kanssa: marjoja (mustikoita, vadelmia, mansikoita), hedelmäsalaattia, kermavaahtoa, vaahterasiirappia, pähkinöitä, rouhittua suklaata, rouhittuja Dominokeksejä jne. mitä sinulta kotoa löytyy.

Oman maan raparperit ovat maukkaita ja suuria, ainakin meidän takapihalla. Kesän tai kevään ensimmäisistä raparpereista paistoin viikonloppuna pienen piirakan. Kutsuin naapurin rouvan iltakahville ja kertoilemaan kuulumisia. Maistelimme samalla Valion uusia maitokahveja: Valio Eila Latte Suklaa ja Forte, ja hyvää oli. Ilta oli aurinkoinen ja ilma jo hiukan lämmin. Se oli kesän ensimmäinen kahvi terassilla!

Raparperipiirakka (8:lle)

Pohja:
100 g Sunnuntai Leivontamargariinia
2 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 tl kylmää vettä

Päälle:
2 raparperinvartta
1 rkl fariinisokeria
2 rkl vettä

Täyte:
2 Kieku kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Vuoan voiteluun: Sunnuntai leivontamargariinia
Tarjoiluun: valmista vaniljakastiketta

Sekoita nopeasti pohjan aineet keskenään sekaisin. Painele taikina voidellun piirakkavuoan tai uunivuoan (12x33 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Paista pohjaa +200 asteessa n. 10 minuuttia.

Leikkaa huuhdotut raparperit vuoan levyisiksi paloiksi. Laita raparperit, sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehahtaa pari minuuttia, kunnes raparperit ovat hiukan pehmenneet. Levitä raparperit (esipaistetun) pohjan päälle. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte raparperien päälle. Jatka paistamista +200 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin ja täyte hyytynyt.

Tarjoa raparperipiirakan kanssa valmista vaniljakastiketta.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.