Itsenäisyyspäivän juhliin

Tiistai 01.12.2015 - klo 16.59 - Blogissa: Pala kakkua

Somen voima on joskus mahdoton. Muistatko ajan, kun aamuteeveessä tehtyjen ruokien reseptit olivat niin suosittuja, että heti kauppojen avauduttua joku tietty raaka-aine loppui kaupasta? Se oli aikaa, kun televisiossa ei ollut monia ruokaohjelmia. Nyt ruokaohjelmia ja ruokablogeja on valtaisasti, valikoimaa siis meille kaikille ruokaa laittaville on paljon. Ja reseptit ovat ns. aina saatavilla. Silti näitä buumeja tulee yhä!

Nyt somessa liikkuu huhuja että Dijon-kana on niin hyvää ja sen myötä tietynlainen sinappi on kaupoista loppu. Selvittelin hiukan, mikä sellainen resepti oikein on, ja löysinkin sen sieltä netistä. Meille Loimaalle se muoti ei vielä ollut rantautunut, mutta kokeillaan nyt, jos saisimme hiukan liikettä kaupan käytäville. Alkuperäinen resepti on Henri Alenin käsialaa, ja totuttuun tapaan tein siitä itseni näköisen muunnellun reseptin. Nämä tämän postauksen reseptit sopivat hyvin itsenäisyyspäivän juhlapöytään, ole hyvä!

Dijon-broileria Marin tapaan (6:lle)

2 pkt broilerin rintafileitä, maustamaton (6 kpl fileitä)

Maustetahna:
4 rkl Maille Wholegrain Mustard mietoa karkeaa sinappia
2 rkl sitruunan mehua
2 isoa valkosipulin kynttä hienonnettuna

Paistamiseen: margariinia

Paistamisen jälkeen: fileiden pinnalle suolaa ja rouhittua mustapippuria

Sekoita maustetahnan aineet keskenään kulhossa. Pyöritä broilerin rintafileet maustetahnassa ja paista fileitä pannulla margariinissa muutama minuutti kummaltakin puolelta. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Laita fileet voideltuun uunivuokaan (jos sinulle jäi maustetahnaa kulhoon, voit laittaa loput fileiden päälle) ja kypsennä uunissa +200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes broileri on kypsää (jos käytät broilerin minuuttipihvejä tms. ne kypsyvät nopeammin). Tarjoa Dijon-broileria keitetyn riisin kanssa ja lisänä hedelmäistä vihersalaattia.

Tai anna broilerin fileiden jäähtyä ja valmista salaatti:

Dijon-broileria salaattipedillä (8:lle)

1 ½ dl riisiä tai riisi-ruis-seosta
vettä

Marinadi:
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoista balsamietikkaa
½ dl hienonnettua basilikaa
1 tl hunajaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
suolaa

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, valuta ja jäähdytä. Sekoita marinadin aineet keskenään ja lisää riisin joukkoon.

1 ps jääsalaattia
½ rs kirsikkatomaatteja
½ paprika
3 kpl kypsää, jäähtynyttä dijon broileria yllä olevasta reseptistä

Revi salaatti laakealle vadille. Lisää päälle marinoitu riisi. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit ja kuutioitu paprika. Leikkaa jäähtyneet Dijon-broilerinfileet viipaleiksi ja asettele ne salaatin päälle. Valuta salaatin päälle valmista caesar-salaatinkastiketta tai valmista itse seuraavanlainen kastike:

1 dl kermaviiliä
1 rkl Maille Wholegrain Mustard mietoa karkeaa sinappia
1 tl hunajaa
suolaa
sitruunapippuria rouhittuna

Tässä salaatissa on monta työvaihetta. Toivottavasti sain sen selkeästi kirjoitettua sinulle. Tämä broileriruoka tai -salaatti sopii mainiosti itsenäisyyspäivän ruokapöytään. Keittiössäsi tuoksuu ihanasti sinappi ja valkosipuli.

Mustikkainen tuorejuustokakku kruunaa itsenäisyyspäivän aterian. Valkosuklaan lempeä maku sopii täydellisesti mustikan kaveriksi.

Herkuttelimme siis jo etukäteen!

Mustikkainen tuorejuustokakku (12:lle)

Pohja:
50 g margariinia
1 ps (175g) Fazer Keksimurua

Täyte:
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
100 g valkosuklaata
2 prk (a 200g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Päälle:
5 dl mustikoita
2 dl vettä (tai ½ dl glögitiivistettä + 1,5 dl vettä)
1 dl hyytelösokeria

Leikkaa leivinpaperista irtoreunaisen vuoan pohjan (24 cm) kokoinen levy ja aseta se vuoan pohjalle. Sulata margariini ja sekoita pussillinen keksimurua sen joukkoon. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle. Anna jähmettyä jääkaapissa kymmenisen minuuttia. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Sulata valkosuklaa sillä aikaa esim. mikroaaltouunin puoliteholla aina 30 sekuntia kerrallaan. Sekoita välillä. Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne kuumaan mehuun. Vaahdota kerma. Yhdistä täytteen aineet. Kaada täyte keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna hyytyä kylmässä 2-3 tuntia tai seuraavaan päivään.

Lisää kakun päälle mustikat. Kuumenna vesi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri, anna kiehahtaa. Lusikoi hiukan jäähtynyt hyytelöseos mustikoiden päälle. Anna hyytyä kylmässä noin tunnin ajan. Irrota kakku vuoasta ja tarjoa itsenäisyyspäivän kakkuna. Halutessasi voit vielä koristella pinnan hopeakuulilla tai tähden mallisilla koristeilla.

Tuunaa: Näin joulun alla tuunasin hiukan tätä kakkua. Kakun päälle tulevan kiilteen nesteenä käytinkin glögitiivistettä ja vettä.

Toinen somehitti on Nutellasta tehdyt leivonnaiset. Itsekin olen kokeillut jo Nutella-kakkua ja se olikin erään blogipostaukseni suurin hitti. Kiitos teille lukijat mielenkiinnosta! Meillä lapset rakastavat Nutellaa, no kuka ei nyt suklaasta pitäisi. Purkki pitää piilottaa, muuten minulla ei ole sitä leivontaan, vaan tyhjä purkki pöydällä odottamassa. Nytkin piilotin sen varmaan paikkaan, ja onneksi tällä kertaa pääsin siitä leipomaan.

Nämä suklaakeksit ovat parhaimmillaan kahvin kanssa, siis nutellakeksit. Niiden kaveriksi keitin kahvit Starbucksin House Blend -kahvista. Kyseinen kahvi on 100% Arabica jauhettua kahvia. Mikä tuoksu siitä tulikaan. ”Kamalan vahva tuoksu, sanoi nuorimmainen”, mutta kerroin, että maku on kuitenkin pehmeä, ei ollenkaan niin vahva kuin tuoksu antaa ymmärtää. Oikein hyvä valinta jälkiruokakahviksi nutellakeksien tai mustikkaisen tuorejuustokakun kanssa. Tässä vielä resepti Nutella-suklaakekseistä, jonka bongasin Makeaa-leivontablogista.

Nutella-suklaakeksit (n. 20 kpl)

125 g leivontamargariinia
1 dl fariinisokeri
½ dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
175 g maitosuklaahippuja, esim. Pirkka
n. 1 dl Nutellaa

Vaahdota leivontamargariini ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää taikinaan. Sekoita suklaahiput taikinaan. Ota taikinasta reilun kokoisia paloja ja paina ne kämmenellä litteäksi. Lisää päälle teelusikallinen Nutellaa. Nipistä reunat kiinni ja ja muotoile taikinasta pallo. Aseta pallot leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä leviämisvaraa. Paista uunissa +175 asteessa 12-15 minuuttia.

P.S. Pakkaa keksit purkkiin ja anna makea ruokalahja ystävällesi!

Tiedätkös mitä ihmeitä meillä on tapahtunut? Roskikset ovat tyhjennetty, huoneet imuroitu ja ruokaa tehty, sekä leivonnaisia leivottu erittäin ahkeraan… Tuo roskisasia eniten ihmetyttää, mitäköhän sillä ajetaan takaa… Christmas time…!

Voi että kuinka odotankaan sitä hetkeä, kun me tytöt istuudumme ruudun ääreen ja seuraamme Linnan juhlia ja sitä pukuloistoa... Perinne jatkuu...

Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.