Joulu on jo ovella

Keskiviikko 09.12.2015 - klo 15.22 - Blogissa: Pala kakkua

Joulu on jo aivan lähellä ja jännitys aaton suhteen kasvaa. Voi noita lapsia…

Vaikka kaupallakin kiire kasvaa ja työpäivät venyvät, on kotona joka ilta syötävä. Ja meilläkin, niin kuin monessa muussakin perheessä, mietitään: mitä me tänään syötäisiin? Onneksi joinakin päivinä nuoriso miettii sen jo valmiiksi koulupäivän aikana välitunnilla, sillä innokas juniorikokki Zossu valmistaa mielellään ruoan ennen kuin tulen kotiin. Hän sanookin, että sillä tavoin hän varmistaa saavansa juuri sellaista ruokaa kuin hän haluaa. Jonkinmoinen kirivaihe oli tuossa menneellä viikolla, koska ruokia ja jälkiruokia valmistui tiheään.

Juu, olen onnellinen, että ruoanlaitto ja leipominen kiinnostaa tyttöjä. Jossakin vaiheessa on varmaankin aloitettava kokkikoulu meidän pojalle. Osaapa hän jo kaurapuuron tehdä mikrossa, pisteet siitä!

Itsenäisyyspäivänä teki mieli jo lanttulaatikkoa, joten tein pari vuokaa sitä jo valmiiksi.

Lanttulaatikko (10:lle)

1 kg tuoretta lanttusurvosta
1 kananmuna
1 1/2 dl siirappia
1 dl kermaa
50 g margariinia tai voita
1 tl suolaa
¼ tl jauhettua muskottipähkinää

Pinnalle: korppujauhoja ja nokare margariinia (tai voita)

Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja kaada seos voideltuun isoon uunivuokaan (tai kahteen pienempään). Ripottele pinnalle korppujauhoja ja paina esim. lusikalla kuvioita pintaan. Laita vielä muutama nokare margariinia pinnalle. Paista uunissa +150 asteessa n. 1 ½ tuntia.

Tuunaa: käytä pinnalla gluteenittomia korppujauhoja, niin laatikko sopii keliaakikollekin.

Tähän aikaan on vieläkin lasten pelejä ja turnauksia. Ihanan kiirettä aikaa, nautin! Joskus kiireisenä päivänä vien kotiin Pirkan hampurilaiset ja kyllä saankin kiitosta! Toisaalta ruokalistalle täytyy valita tosi nopeita ruokia, jotta pysymme aikataulussa menojen kanssa ja että vatsa täyttyy..

Tässä sinulle nopeampi lihamakaronilaatikon ohje. Totta tosiaan, makaronia ei tarvitse keittää etukäteen, sen voi laittaa raakana vuokaan, kyllä se kypsyy siellä uunissa, ihan sopivasti! Kokeilepa vaikka.

Nopeampi lihamakaronilaatikko (8:lle)

600 g jauhelihaa (nauta-sikaa tai naudan jauhelihaa)
1 sipuli hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa, kuivattua
1/3 tl rouhittua mustapippuria tai viispippuria
Lisäksi: margariinia paistamiseen
1 ps (400g) makaronia esim. sarvimakaronia

Munamaito:
1 l maitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa

Pinnalle: 2 dl juustoraastetta

Vuoan voiteluun: margariinia

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla margariinissa. Mausta seos. Voitele isohko uunivuoka margariinilla. Kaada makaronit raakana vuokaan. Lisää ruskistettu jauheliha ja sekoita niin että jauheliha on tasaisesti makaronien seassa. Vatkaa maidon joukkoon kananmuna ja suola. Kaada munamaito vuokaan. Ripottele juustoraastetta pinnalle ja paista uunissa +200 asteessa 35 minuuttia (munamaito ei ole vielä hyytynyt kokonaan). Ota vuoka uunista ja anna ruoan vielä vetäytyä 5-10 minuuttia folion alla, jotta se hyytyy kokonaan.

Kommentit: lapsiperheen takuuvarma hittiruoka!

Maustetut rahkat ovat helppoja ja maukkaita ja suosin niitä leivonnassa. Tämä kakkuresepti syntyi vahingossa, kun yhdistelin kahden eri reseptin raaka-aineita. Mutta tulipa hyvä kakku 

Karpalo-juustokakku (12:lle)

Pohja:
150 g leivontamargariinia tai voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 prk (a 200g) Arla maustettua rahkaa, piparkakku
1 prk (200g) turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 ps (200g) karpaloita, pakaste
1 ½ rkl perunajauhoja

Koristeluun: karpaloita

Leikkaa leivinpaperista halkaisijaltaan 24 cm pyöreä pala ja aseta se irtopohjavuoan pohjalle. Valmista pohjataikina. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin.

Valmista täyte. Sekoita rahka, jogurtti, kanamunat ja sokerit keskenään. Sekoita jäiset karpalot (voit jättää muutaman karpalon koristelua varten erilleen) ja 1 rkl perunajauhoja kulhossa. Ripottele loppu (1/2 rkl) perunajauhoista pohjan päälle. Kaada puolet rahkaseoksesta vuokaan. Lisää karpalot ja kaada loppu rahkaseos karpaloiden päälle. Paista uunin alimmalla ritilätasolla + 175 asteessa n. 1 tunti tai kunnes kakku on kypsää. Anna jäähtyä. Irrota kakun reunat ohuella lastalla ennen kuin avaat vuoan. Siirrä kakku vadille ja koristele muutamalla jäisellä karpalolla. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä!

Kommentit: makean kirpeä juustokakku, kahvin kanssa parasta!

Tuunaa: lisää pohjataikinaan ¾ tl piparkakkumaustetta ja täytteeseen ½ tl kardemummaa, niin tiedät että joulu on jo ovella!

Jouluvalmistelut etenevät menneiden vuosien tapaan: pieniä valmisteluja ruokapuolella, ja joulusiivouksen puolella yksi asia kerrallaan valmiiksi. Sillä varsinaisen joulusiivouksen teen aivan joulun alla. Meidän 6-henkinen perhe saa paikat niin hyvään (siivous)kuntoon hetkessä, että parempi on siivota aattoa edeltävänä iltana, niin aattonakin on vielä koti järjestyksessä.

Minulta kysytään kaupassa monesti, kuinka ehdin laittaa joulun kotona valmiiksi, kun kaupallakin riittää kiirettä ja teenkö itse kaiken ruoan? Kerron, että joka kerta ajattelen: onneksi saan kaupasta kaiken mitä tarvitsen, jos en ehdi kaikkea jouluruokaa itse tekemään. Mutta aina olen ehtinyt. Sillä laatikot ja salaatit teen itse. Kinkun paistan itse. Mutta joulupöydän parhaimmat kalaherkut löytyvät kauppamme kalatiskistä! Näillä me pärjäämme ja syömme itsemme kipeiksi, joka kerta.

Tässä vaiheessa toivotan sinulle oikein hyvää ja rauhallista joulua! Ensi kerralla kerron lisää joulupöytämme herkuista ja ehkäpä myös vinkit uuden vuoden tarjoiluun!

Merry, Merry Christmas to you!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.