Joulu on jo ovella

Tiistai 20.12.2016 - klo 11.43 - Blogissa: Pala kakkua

Jouluaaton ruokalista on nyt kirjoitettu puhtaaksi ja huh huh, vatsa siinä venyy. Mutta ei haittaa, jouluna nautitaan hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta. Kiireet väistyvät hetkeksi ja ollaan läsnä. Levätään!

Lanttu-, porkkana- ja bataattilaatikon olen jo tehnyt pakkaseen ja torstaina on vuorossa kinkun paisto. Meillä kinkku on aina ollut tuoresuolattu juhlakinkku, joka on oikein hyvin riittänyt joulunpyhiksi. Odotan niin paljon, että pääsen maistamaan kinkkua imelletyn perunalaatikon kanssa! Teen perunalaatikon perinteisesti imellyttämällä ja laitan sen torstaina imeltymään ja paistan vasta perjantaina. Välillä perunasurvos imeltyy hyvin, joskus ei juuri paljoakaan. Tällöin lisään reilusti siirappia, jotta laatikosta tulee oikean makuista – siis oikein makeaa. Olen muuten tehnyt imelletyn perunalaatikon aina samalla reseptillä ja taasen se resepti piti ottaa esiin. Resepti on vuodelta -85, opiskeluajoiltani.

Perinteisesti imelletty perunalaatikko

n. 2 kg perunoita, jauhoista lajiketta
Vettä keittämiseen

Lisätään:
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
8 dl maitoa
Suolaa
Siirappia maun mukaan

Taikaa tai ei, perunat kannattaa keittää kuorineen ja kuoria ne kuumina (niin kuumina kuin pystyt – sormet hellinä). Älä laita suolaa keitinveteen (sekin on taikaa), sillä muuten laatikko ei imelly. Survo perunat perinteisellä survimella - ei sähkövatkaimella ja lisää vehnäjauhot hiukan jäähtyneen perunasurvoksen joukkoon. Ripottele vielä hyppysellinen vehnäjauhoja pinnalle, peitä kattila/kulho leivinliinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa vaikka seuraavaan päivään.

En ole löytänyt meiltä sitä lämmintä paikkaa, joten pidän astiaa keittiön pöydällä. Paras lämpötila imeltymiselle on noin +60 astetta ja esimerkiksi Martat suosittelevat perunalaatikon laittamista 60-asteiseen uuniin 3-4 tunniksi - itse en ole tätä kokeillut. Toinen konsti on se, että laskee kuumaa vettä esim. tiskialtaaseen ja laittaa kattilan altaan pohjalle veteen, näin saadaan survos pysymään lämpimänä pidemmän ajan.

Imeltyessään perunasurvos löystyy ja siihen lisätään voi, maito ja suola. Jos makeutta ei ole riittävästi, lisää reilusti siirappia. Kaada seos yhteen isoon tai kahteen pienempään voideltuun uunivuokaan reippaasti puolilleen niin, että laatikko pääsee kiehumaan rauhassa. Lisää muutama voinokare pinnalle. Paista +150 asteessa 2-3 tuntia.

Näillä niin opettajalta kuin äidiltänikin saamillani ohjeilla olen imelletyn perunalaatikkoni paistanut – toivottavasti saan siirrettyä tätä perinnettä omille lapsille, kun aika siihen koittaa.

Täytyy tunnustaa, että en muista kyllä syöneeni pavlovaa jouluisin lapsuudessani. Riisipuuroa sekahedelmäsopalla oli mummolassa aina jouluna. Mutta nyt näin Facebookissa ja Maku-lehdessä Valion reseptin ”Joulupavlovasta” ja päätin testata sitä. Tässä resepti herkullisesta pavlovasta ja idea tuunaamiseen tai reseptin oikomiseen.

Joulupavlova (10:lle)

6 valkuaista
3 ¾ dl (320 g) sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
1 rkl maissitärkkelystä
25 g (ohuita) piparkakkuja paloiteltuna
2  prk  (à 200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli

4 dl vispikermaa

½ - 1 prk Pirkka Parhaat kirsikkahilloa
    
Koristeeksi: piparkakkuja murennettuna
Voiteluun: rypsiöljyä  

Säädä uuni 100 asteeseen. Aseta ohuelti voideltu leivinpaperi uunipellille. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä samalla koko ajan vatkaten. Kun seos on kiiltävää, lisää etikka. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi. Kätevimmin teet marengit pursotinpussilla. Laita vaahto pussiin ja leikkaa kärkeen ø 4 cm:n kokoinen aukko. Pursota leivinpaperille ensin ø 25 cm kokoinen pyöreä marenkikakkupohja. Painele päälle / upota osittain piparkakkupaloja. Pursota marenkipohjan päälle reunaa kiertämään pallomaisia kekoja vieri viereen. Pursota lisäksi samalle leivinpaperille reilunkokoisia marenkeja 18 - 20 kpl. Paista uunin keskitasolla 1 h 30 min - 2 h. Marenkikakkupohja saa jäädä sisältä hieman pehmeäksi, kun taas yksittäisten marenkien tulee olla kuivia ja rapsakoita. Siirrä jäähtynyt pohja kakkuvadille. Kokoa pavlova juuri ennen tarjoilua: Asettele marengit, rahka ja kermavaahto kerroksittain keoksi. Viimeistele hillolla. Murenna piparkakkuja ja koristele sillä pavlova (voit halutessasi koristella myös luumulohkoilla).

Tuunaa ja oikaise: osta valmis marenkikakkupohja ja 1 pussi pieniä marenkeja. Kokoa pavlova: Laita pohjan päälle kerroksittain rahkaa, kermavaahtoa, hilloa ja pieniä marenkeja. Lisää lopuksi päälle muutama marenki ja kirsikkahilloa.  

Kommentit: helppo ja nopea valmistaa ja todella herkullinen, vaikka valmiista marenkipohjasta sen teinkin. Laita hilloa makeanmakusi mukaan – puolikas purkki kirsikkahilloakin riittää – on niin makeaa! Suosittelen joulun kahvipöytään.



Joulu tuo tullessaan ison ilon,
ja ehkäpä myös muutaman lisäkilon.
Mutta ei huolta nyt asiasta tästä,
vaan nautitaan elämästä!

Rauhallista joulua sinulle! Pala kakkua – Mari.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.