Joulun odotus

Perjantai 18.11.2016 - klo 10.22 - Blogissa: Pala kakkua

Nyt saa jo odotella joulua. Onhan tulevana viikonloppuna kaupalla Jouluparaati – joulunavaus! Nyt on myös jo korkea aika ruveta maistelemaan joulun makuja, uutuuksia ja leipomuksia, jotta joulun tunnelma pääsee hiipimään kotiin. Jotenkin tuo nuorimmainen vaistosi ajatukseni, kun tänään leivoin ja keittiöön tulvi uunista piparkakkujen tuoksu – piirakan muodossa. Neiti rupesi kirjoittamaan Joulupukille kirjettä – vai oliko K-citymarketin lelukuvastolla kenties tekemistä asian kanssa?

Joka tapauksessa feta-parsakaalipiirakka oli meidän aikuisten mieleen, kun taas nuoriso söi mielellään cruncherseja. Itse olen niin piparkakkurahkan ystävä, että eniten pidin jouluisesta persikkapiirakasta joka on myös äärettömän helppo tehdä. Crunchersit ja feta-parsakaalipiirakan ohjeen löysin uusimmasta K-Ruoka-lehdestä.

Crunchers (18 palaa)

27 kpl (n. 270g) Pirkka voileipäkeksejä
3 dl kuohu- tai vispikermaa
3 dl fariinisokeria
Kuorrutus:
100 g Pirkka tummaa leivontasuklaata
100 g Pirkka maapähkinävoita, Peanut butter crunchy
Pinnalle: suolapähkinöitä rouhittuna, rouhittua tummaa suklaata ja valkosuklaahippuja

Vuoraa vuoka (20x20 cm) foliolla. Asettele 9 voileipäkeksiä neliöksi folion päälle. Nosta folion reunat ylös reunoiksi. Valmista kinuski. Sekoita kerma ja fariinisokeri paksupohjaisessa kattilassa ja keitä koko ajan sekoittaen n. 10 min, kunnes seos hiukan sakenee. Tee karamellikoe: tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Kinuski on sopivaa, kun pisara jähmettyy vedessä. Levitä puolet kuumasta kinuskista keksikerroksen päälle. Asettele kinuskin päälle toinen keksikerros ja kaada loppu kinuski niiden päälle. Asettele vielä loput keksit kinuskin päälle.

Valmista kuorrutus. Sulata suklaa pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita joukkoon maapähkinävoi. Levitä kuorrutus keksien päälle ja koristele rouhitulla suolapähkinällä, suklaalla ja suklaahipuilla. Anna jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia. Leikkaa levy annospaloiksi.

Olen niin sekä fetan että parsakaalin ystävä, että tämä resepti piti heti kokeilla – hieman tuunaten tietenkin.

Feta-parsakaalipiirakka (12:lle)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
½ tl suolaa
1 kanamuna
1 rkl vettä

Täyte:
1 ps (450g) Pirkka parsakaalia, pakaste
1 valkosipulinkynsi
1 pkt (200g) Pirkka Parhaat fetajuustoa
1 prk (2 ½ dl) Valio Eila ruokakermaa, kolme juustoa
2 kananmunaa
1/3 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Valmista pohja nyppimällä jauhot ja voi murumaiseksi. Lisää suola, kanamuna ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele se voidellun piirakkavuoan (n.12x34cm) pohjalle ja reunoille. Pistele piirakkapohja haarukalla ja esipaista pohjaa +200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte. Sulata ja kuumenna parsakaalia mikrossa noin 3-4 minuuttia. Valuta parsakaalit lävikössä. Kuutioi feta. Sekoita ruokakerma, kananmunat ja mausteet keskenään.  Levitä esipaistetun pohjan päälle parsakaalit ja fetakuutiot. Kaada päälle ruokakermaseos. Paista piirakkaa +200 asteessa uunin alatasolla vielä n. 30 minuuttia. Tarjoa piirakka hiukan jäähtyneenä.

Superhelppo piirakka valmistuu piparkakuista ja piparkakkurahkasta. Tässä piirakassa ei ole montaa raaka-ainetta ja sen valmistaminen onnistuu varmasti kaikilta. Piparkakut sopivat hyvin pohjaksi ihan sellaisenaan, eli piirakka onnistuu näinkin! Tällä tavoin rahkapiirakka tai tuorejuustopiirakka on helppo tehdä vaikka kesällä mökillä. Mutta nyt jouluversio!

Jouluinen persikkapiirakka (12:lle)

Pohja:
150 g piparkakkuja (tai kaurakeksejä)

Täyte:
2 kananmunaa
2 prk (a 200g) Arla Piparkakkurahkaa
2 rkl sokeria
1 tlk (425/235g) persikan puolikkaita mehussa

Murenna piparkakut käsin hiukan pienemmiksi voidellun piirakkavuoan (24-25 cm) pohjalle. Sekoita kananmunat rahkan joukkoon, lisää sokeri. Viipaloi valutetut persikan puolikkaat. Lisää keksipohjan
päälle viipaloidut persikat (voit jättää muutaman viipaleen koristelua varten) ja kaada täyte persikoiden päälle. Lisää loput persikan viipaleet täytteen päälle ns. koristeeksi. Paista piirakkaa +200 asteessa uunin alatasolla n. 25 minuuttia. Näin superhelppo jouluinen persikkapiiras on valmis. Anna jäähtyä ja tarjoa kahvin kanssa.

Vadelmainen piirakka: korvaa persikka 3 dl vadelmilla. Pohjaksi sopivat niin piparkakut kuin kaurakeksitkin.

P.S. Uusimmassa K-Ruoka-lehdessä on hurjan paljon mielenkiintoisia ja herkullisia reseptejä, suosittelen! Katso reseptit K-ruoka.fista >>

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.