Juhannuksen mansikka-raparperikakku

Tiistai 20.06.2017 - klo 13.52 - Blogissa: Pala kakkua

Onko olemassa rentoja täytekakkuja? Kakkuja voi tehdä monella tapaa ja niitä on paljon erilaisia. Leipominen voi siis hyvinkin olla myös rentoa ja huoletonta.

Millainen sitten on rento kakku? Minulle rento täytekakku on sellainen peruskakku, joka on helppo tehdä ja jonka koristeluun ei mene kauan aikaa. Yleensä tämä kakku on jo moneen kertaan leivottu ja siitä on tullut perheen suosikki. Tällaisia ovat esimerkiksi  marenkinen mansikkakakku ja kinuskikakku. Mausta ja herkullisuudesta en tingi!

Meidän pieni juniorikokki halusi leipoa kanssani mansikkakakun. Kävimme keskustelua kakkuun tulevasta täytteestä ja koristeista. Marenkeja, mansikoita ja kermavaahtoa – niistä on hänen kakkunsa tehty!

Vaikeinta minulle oli antaa hänen itse täyttää kakkua ja levittää kermavaahtoa. Hänellä on selkeästi oma tyyli: kaiken täytyy tapahtua nopeasti ja tehokkaasti! Yhteistyö onneksi toimi ja kakku valmistui kerros kerrokselta. Koristelua mietimme yhdessä, mutta muutaman ohjeen saattelemana annoin hänen tehdä näköisensä kakun. Varasimme kaupalta erilaisia karkkeja, pikkuleipiä ja marjoja koristeluun, mutta vain murto-osa käytettiin kakkuun. Karkit ja pikkuleivät on kyllä jo syöty, ne eivät jääneet kaappiin odottelemaan. Viidakkorumpu soi ja kohta meillä olikin tyttöviisikko kakkukahveilla!

Takapihalla kasvavat raparperit kannattaa ottaa nyt talteen ja keittää niistä hilloa. Raparperit voi myös pakastaa. Leikkaa raparperi pieniksi paloiksi ja pussita sopivan kokoisena satsina pakkaseen. Näin saat kesän maut talteen! Tässä sinulle vielä nopea raparperihillon ohje:

Raparperihillo:

n. 1 ½ l raparperinpaloja
1 dl vettä
4 dl Dansukker hillosokeria

Kiehauta hillon aineet kattilassa, anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Tästä määrästä tulee n. 1 l valmista hilloa.

Käytä hilloa täytekakun täytteenä. Raparperihillo sopii myös jäätelön, lettujen, vohveleiden ja juustojen kanssa.

Tällainen mansikka-raparperikakku meillä tehtiin:

Mansikka-raparperikakku (12:lle)

Pohja:
4 Kieku kananmunaa
1 ½ dl Dansukker taloussokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa
Täyte:
n. 3 dl raparperihilloa
n. 6 dl mansikoita

Väliin ja koristeluun:
5 dl vispikermaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(punaista elintarvikeväriä)

Koristeeksi: mansikoita, marenkeja, makeisia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halk. 22 cm) ja paista kakkupohjaa +175 asteessa uunin alatasolla noin 20-25 min. Anna jäähtyä.

Kumoa kakku jäähtyneenä ja halkaise se kolmeen osaan. Vaahdota vispikerma, mausta se sokereilla. Lisää halutessasi muutama tippa punaista elintarvikeväriä. Viipaloi mansikat. Kostuta pohjalevy. Levitä hilloa pohjalevylle, lisää päälle viipaloituja mansikoita. Levitä kermavaahtoa tasainen kerros mansikoiden päälle. Tee toinen kerros samalla tavalla. Huom. kermavaahtoa jää reilusti koristelua varten

Nosta kansilevy päälle (jos täytteet pursuaa, tasoita reunat lastan avulla). Levitä kermavaahtoa lastan avulla tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku mansikoilla, marengeilla ja erilaisilla makeisilla. Voit myös pursottaa kermavaahdosta ruusukkeita kakun päälle koristeeksi. Anna kakun maustua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään!

Kommentit: tämä makea kakku maistui tyttöviisikolle. Loppu kakku ilahdutti seuraavana päivänä kahvipaikalla henkilökuntaamme.

Tuunaa: voit korvata raparperihillon mansikkahillolla. Voit myös käyttää valmista Pirkka Parhaat mansikka-raparperihilloa. Suomi 100-v teemaan sopii hyvin sinivalkoinen kakku: käytä mustikkahilloa ja tuoreita mustikoita täytteenä sekä ihan tavallista kermavaahtoa! Koristele kakku mustikoilla ja mustikanvarvuilla.

Tällä kakulla haluan toivottaa sinulle oikein hauskaa juhannusta!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.