Juhannuksen ruokapöytään

Tiistai 21.06.2016 - klo 10.03 - Blogissa: Pala kakkua

Juhannuskiireiden jälkeen on ihana pysähtyä nauttimaan yöttömän yön maisemista ja hyvästä ruoasta! Grillaamme perinteisesti erilaisia makkaroita ja pihvejä. Pieni lohipala savustetaan itse ja iso kattilallinen uusia perunoita hupenee nälkäisten suihin. Eikä pidä unohtaa saaristolaisleipää, se kuuluu meidän ruokapöytään aina juhannuksena. Ja koska viikko kaupassa on todella kiireinen, en stressaa juhannuksen ruuilla, vaan annan itselleni luvan viettää vapaapäiviä myös keittiötouhuista. Helppo salaatti ja perunoiden pesu ja keittäminen on meikäläisen hommia, Jyrki hoitaa grillaamisen ja lohen savustamisen. Näin aikaa jää enemmän nauttia vapaista ja yhdessäolosta perheen kesken. Grilliin valitsemme tietty oman kaupan lihamestarin tekemiä Maisterinpihvejä sekä Cappucinopihvejä, meidän perheen suosikit!

Tähän kirjoitukseen olen kerännyt maukkaita kesäruokia juhannuksen ruokapöytään. Toivottavasti näistä löydät ideat omaan ruokapöytääsi. Löydät suosikkireseptini tästä:

BBQ salmon (10:lle)

n. 1,5 kg lohta (tai esim 2 kpl Pirkka kirjolohifilettä)
suolaa
2 dl BBQ-kastiketta (esim. Santa Maria American BBQ-sauce Smokey Hickory)
Valmiin kalan pinnalle:
2 pkt (a 140g) K-Menu pekonikuutioita
hienonnettua ruohosipulia

Ruskista pekonit rapeiksi pannulla. Anna jäähtyä. Laita lohifileet voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja levitä fileiden päälle barbeque-kastike. Kypsennä lohi uunissa + 175 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes lohi on kypsää. Lisää ruskistetut pekonikuutiot kalan pinnalle ja koristele hienonnetulla ruohosipulilla.

Kommentit: loistava vaihtoehto savustetulle lohelle. Suosittelen, on toiminut meillä, kaikki ovat pitäneet tästä.

Grillattuja HK Maakarin erikoisgrillimakkaroita ja kaalisalaatti:
Feta-kaalisalaatti (8:lle)

1 pieni varhaiskaali (n. 500g)
3 porkkanaa
200 g fetaa
Kastike:
1 prk (200g) kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 tl sokeria
1/3 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
Pinnalle: hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta kuoritut porkkanat. Sekoita kaali ja porkkana keskenään. Lisää joukkoon murennettu feta. Yhdistä kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita kaalisalaatin joukkoon. Anna tekeytyä hetki kylmässä. Tarjoa juhannusruoan salaattina.

Toinen suosikkikaalisalaattini on Retiisicoleslaw, K-Ruoka -lehdestä pongattu resepti.
Tällä kertaa taisin noudattaa ohjetta, paitsi hunajaa laitoin enemmän:

Retiisicoleslaw (5:lle)

½ pienestä varhaiskaalista (n. 250g)
1 nippu (200g) retiisejä
1 porkkana
Kastike:
1 prk Pirkka Turkkilaista jogurttia
½ dl majoneesia
½ dl hienonnettua tuoretta tilliä
1 rkl juoksevaa hunajaa, esim. Mieleinen
suolaa
rouhittua mustapippuria

Leikkaa kaali ohueksi suikaleiksi. Raasta retiisit ja kuorittu porkkana. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää kaalin joukkoon. Anna maustua kylmässä tunnin ajan. Erinomaista makkararuoan kanssa. Sopii myös tuon BBG-lohen kanssa.

Vinkki iltapalaksi:

Ruisnapit lohitahnalla

ruisnappeja (2-3 kpl/ruokailija tai vaikka enemmänkin)
voita ruisnappien voiteluun
1 prk (200g) Valio tai Creme Bonjour tuorejuustoa (esim. yrtti tai tilli)
100 g savulohta
rouhittua sitruunapippuria
Koristeeksi: 100 g savulohta ja tuoretta tilliä

Sekoita tuorejuuston joukkoon 100 g savulohta. Lisää hiukan sitruunapippuria ja sekoita tahna tasaiseksi. Voitele ruisnapit voilla ja levitä reilu kerros lohitahnaa leivälle. Murenna päälle koristeeksi vielä savulohta ja koristele tuoreella tillillä. Tämä on sopiva suolainen iltapala tai alkupala juhannuksena. Ja eikun syömään!

Dijon-perunasalaatti (8:lle)

1 kg (uusia) perunoita
suolaa
hienonnettua tuoretta tilliä
hienonnettua tuoretta ruohosipulia
Kastike:
1 dl Maille Dijon kokojyväsinappia
½ dl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa balsamietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa, esim. Mieleinen
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuri tai viispippuria

Keitä pestyt perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Kuori perunat tai jos käytät uusia perunoita, voit käyttää ne kuorineen. Kuutioi tai lohko perunat ja mausta suolalla. Lisää joukkoon hienonnettu tilli ja ruohosipuli. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää perunoiden joukkoon, sekoita nostellen. Anna maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua. (Tämän reseptin löysin K-Ruoka.fi -sivustolta)

Kommentit: Salaatti maistuu grillatun makkaran kanssa, tai ihan sellaisenaan iltapalana, kuten minä sitä söin. Älyttömän hyvää ja tämä on helppo tehdä juhannuspäivänä, jos perunoita jää aatolta syömättä.

Suklaa-kirsikkamuffinit (15 kpl)

200 g leivontamargariinia
2 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
½ dl maitoa (tai kylmää kahvia)
3 ½ dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Lisäksi: paperisia muffinivuokia
Koristeeksi: kermavaahtoa ja tuoreita kirsikoita, tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon (tai kahvin) kanssa. Sekoita varovasti. Lusikoi taikina paperisiin muffinivuokiin. Paista uunissa +200 asteessa n. 15-20 minuuttia (muffinien koosta riippuen). Jos teet muffinit suuriin muffinivuokiin, tarkkaile paistoaikaa. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja koristele muffinit kermavaahdolla ja tuoreilla kirsikoilla. Sihtaa pinnalle vielä kaakaojauhetta.

Kommentit: tämä oli tytär-äiti –yhteistyötä. Zossu teki muffinit ja minä koristelin ne. Ja maistuipa hyvälle! Muutama oli jo syöty, ennen kuin ehdin laskemaan, kuinka monta kappaletta neiti sai niitä aikaan. Joten tuo 15 kpl on aika lähellä totuutta… :) Ja muuten, kun käytät maidon tilalla kylmää kahvia, saat muffineihin hienon aromin, sopii täydellisesti kirsikoihin.

Ja tiedätkös mitä?
Nyt meillä on hiukan erilainen juhannus tulossa. Jyrki on juuri Amerikoissa, 30-v luokkakokouksessa sellaisessa pienessä kaupungissa kuin Virginia. Ja hänen vaihto-oppilasvuoden isäntäperheen äiti, meidän ns. Amerikan mummi tulee Suomeen Jyrkin mukana. Hän pääsee viettämään Juhannusta ensimmäistä kertaa ja nauttimaan yöttömästä yöstä. Toivon, että kelit suosivat! Meille on siis tiedossa kielikylpyä, amerikkalaisia juttuja, ruokaa ja leivonnaisiakin, katsotaan mitä kaikkea keksimmekään hänen kanssaan. Ajoitus on hyvä, sillä hän näkee, miten meillä rippijuhlaa vietetään sukulaisten ja ystävien kanssa. Ja tietysti kerromme kaikkia mahdollisia Suomijuttuja ja tutustumme Loimaan alueeseen!

Hyvää Juhannusta!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.