Juhlatuulella

Torstai 26.03.2015 - klo 09.44 - Blogissa: Pala kakkua

Tällä viikolla olen selaillut netistä erilaisia leivonnaisohjeita. Valinnanvaraa on ja oikeastaan vaikeinta on päättää mitä leipoisi. Olen kutsunut ystäviä Muotikutsuille, mutta samalla aion paljastaa heille jotakin. Meillä on tarkoitus juhlia Pala kakkua -blogiani. Katsotaan säilyykö yllätys.. Jännittää.

Löysin uusimmasta K-RuokaPirkasta suklaamuffinssien reseptin. Tein niistä tällä kertaa minimuffinsseja, sopivat näin paremmin pöytään, kun kaikkea muutakin on tarjolla. Samasta lehdestä teen myös tyrniposset. Ne laitan hyytymään pieniin laseihin tai kertakäyttöisiin pikareihin.

Nuoret valitsivat kahvipöytään kinderpiirakan ja Missisippi mud cake -leivokset. Nämä reseptit löysin Kinuskikissan blogista. Suklaa ja vaahtokarkit ovat nuorison top ten -listalla. Niitä kun pitäisi olla melkein joka reseptissä.

Keittiössäni hyörii paljon apulaisia, yritän jakaa työtehtäviä, jääköhän näistä mitään syötävää huomiselle.. Miten ihanaa, että tämä minun juttuni saa perheen täpinöihin..

KINDERSUUPALAT (n. 24 palaa)

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
2 dl kermaa
120 g Pirkka leivontamaitosuklaata

Täyte:
160 g huoneenlämpöistä voita
2 dl vaniljakreemijauhetta
4 rkl kermaa
Suklaakuorrute:
200 g Pirkka leivontamaitosuklaata
30 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
Koristeluun: Pirkka valkosuklaahippuja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Rouhi maitosuklaa ja sekoita taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille (25 cm x 35 cm). Paista pohjaa + 200 asteessa 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

Vatkaa täytteen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljakreemijauhe ja lopuksi kerma. Levitä täyte pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti. Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Sekoita suklaasulan joukkoon huoneenlämpöinen voi. Levitä kuorrute täytteen päälle. Ripottele pinnalle valkosuklaahippuja. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa piirakka annospaloiksi.

Tuunaa: Laita täytteeksi vaniljatuorejuustoa, pääset paljon helpommalla. Sopiva leivonnainen pääsiäiseen!

MISSISIPPI MUD CAKE (24 palaa)

Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
¾ dl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
¾ dl vahvaa kahvia
125 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
100 g Pirkka tummasuklaahippuja tai rouhittua tummaa suklaata

Täyte:
200 g vaahtokarkkeja

Kuorrutus:
75 g voita
1 dl kaakaojauhetta
1 ¼ dl vahvaa kahvia
7 dl tomusokeria

Koristeluun: tomusokeria ja vaahtokarkkeja

Vuoraa neliskanttinen, reunallinen uunivuoka (esim. Teema-vati 20 x 28 cm) leivinpaperilla. Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Keitä pohjaan ja kuorrutteeseen tuleva kahvi laittamalla 1,5 mittaa kahvijauhetta kuppia kohden. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon kahvi ja munat. Lisää kattilaan jauhoseos ja suklaa, sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista + 175 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Mittaa kuorrutteen ainekset kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes seos kiehahtaa ja on tasaista. Anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa, kunnes kuorrute on muuttunut paksummaksi. Leikkaa vaahtokarkit saksilla pieniksi paloiksi (tai käytä minivaahtokarkkeja). Levitä karkit pohjan päälle. Nosta vuoka uuniin +175 asteeseen noin 2-3 minuutiksi, jotta vaahtokarkit pehmenevät. Valuta kuorrutetta vaahtokarkkien päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa öljytyllä veitsellä annospaloiksi. Koristele tikkuun kiinnitetyillä vaahtokarkeilla tai tomusokerilla.

Kommentit: Vaahtokarkit sulivat liikaa koska käytin pieniä vaahtokarkkeja, joten kannattaa tarkkailla aikaa. Tein tämän kakuksi vadille, ehkä olisi ollut helpompi tehdä niin kuin ohjeessa oli. Kuvausta varten oli vaikea leikata siistiä palaa kakusta.

Tuunaa: Tästä saa helposti monta erilaista versiota: Rocky road cake, yksinkertainen mutakakku jne. Näihin palaan myöhemmin!

SUKLAAMINIMUFFINSSIT (n. 50 kpl pieniä tai 15 kpl isoja)

200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
½ dl Pirkka kaakaojauhe tumma
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl maito
100 g Pirkka maitosuklaahippuja

Pinnalle: Pirkka maitosuklaahippuja

Lisäksi: muffinssivuokia, pieniä tai isoja

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe sekä vanilliinisokeri. Lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää suklaahiput. Lusikoi taikina vuokiin. Ripottele vielä muffinien pinnalle suklaahippuja. Paista +200 asteessa uunin keskitasolla noin 12 min (isot muffinssit n. 20 minuuttia). Tarkista muffinssien kypsyys ja anna niiden jäähtyä hiukan ennen tarjoamista. Koristele suklaakermavaahdolla ja sihtaa päälle kaakaojauhetta.

TYRNIPOSSET (4:lle tai 8 pientä annosta)

1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl tyrnitäysmehua
1 tl Pirkka vaniljasokeria

Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 3 minuuttia, samalla sekoittaen. Seos saa reilusti poreilla. Siirrä kattila liedeltä. Sekoita noin 1 rkl kermaseosta tyrnitäysmehun joukkoon, jonka kuuluu juoksettua. Kaada tyrniseos sen jälkeen ohuena nauhana kermaseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla. Jaa seos pieniin laseihin. Anna hyytyä 2-3 tuntia jääkaapissa. Koristele tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla tai hedelmillä.