Juhlitaan synttäreitä!

Perjantai 03.07.2015 - klo 14.58 - Blogissa: Pala kakkua

Nuorin lapsistamme on nauttinut kesästä mummolassa. Hän tuli päiväksi kotiin, jotta pääsimme juhlimaan hänen syntymäpäiväänsä. Juhlien jälkeen matka jatkui jälleen mummolaan. Syntymäpäivien tarjoilua varten hän antoi yksityiskohtaiset ohjeet minulle, jotta varmasti teen oikeanlaiset tarjottavat. Automatkalla kotiin hän oli sanonut tarkistavansa ensimmäisenä, että keittiössä on kaikki kunnossa. Tarkastus meni läpi! Hänen synttäreitä vietimme kesän ensimmäisenä hellepäivänä.

Ruokalistalla oli tuttuun tapaan grilliruokaa, mm. kauppamme lihamestarin tekemät Maisterin pihvit. Niitä pihviä saa vain Kaupastamme ja voin sanoa, että on muuten maukkaimmat pihvit mitä tiedän. Marinadi on pihvin salaisuus, siksi löydät herkun vain meiltä. Jälkiruoaksi oli täytekakkua, tiikerikakkua, pikkuleipiä ja kahvia.

Marenkinen mansikkakakku oli päivänsankarin toiveiden mukaan tehty. Täytekakun täytteenä oli mansikkahilloa, mansikoita ja vaahdotettua vaniljakastiketta. Koristeeksi hän toivoi mansikoita ja vaaleanpunaisia marenkeja, ja päälle tietenkin kahdeksan kynttilää. Leivoin kakkuja kaksi kappaletta; näin pääsin toista kakkua hiukan muuntelemaan… Tässä vielä reseptit täytekakulle ja tiikerikakulle.



Marenkinen mansikkakakku (12-15:lle)

Pohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl maitoa
Täytteeksi:
n. 3 dl mansikkahilloa
6-7 dl mansikoita
2 dl Flora Vanilla -vaahdotettavaa vaniljakastiketta
Kakun päälle:
3 dl kuohukermaa tai vaahtoutuvaa mansikkakermaa
½ - 1 l mansikoita (tai mansikoita ja vadelmia) ja vaaleanpunaisia marenkeja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 22 cm) ja paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia.

Kumoa kakku jäähtyneenä ja halkaise se kolmeen yhtä paksuun osaan. Vaahdota Flora Vanilla ja leikkaa mansikat viipaleiksi. Kostuta pohjalevy tasaisesti. Levitä puolet mansikkahillosta pohjalevylle. Lisää hillon päälle viipaloituja mansikoita. Levitä mansikoiden päälle vaahdotettua vaniljakastiketta. Tee toinen kerros samalla tavalla. (Minulle jäi kakun täyttämisen jälkeen hieman vaahdotettua vaniljakastiketta, joka syötiin illalla mansikoiden kanssa pois.) Nosta kansilevy päälle ja aseta kakun päälle kevyt paino. Anna kakun maustua muutama tunti tai mieluummin yön yli.

Vaahdota kakun pinnalle tuleva kerma. Levitä kermavaahto lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku mansikoilla (ja vadelmilla) ja vaaleanpunaisilla marengeilla. Murenna kakun pinnalle vielä reilusti marenkia.

Vinkki: Kun käytät kakun koristeluun mansikkakermaa vaahdotettuna, saat kakusta hennon vaaleanpunaisen, oikean prinsessakakun. Meillä taas päivänsankari halusi ehdottomasti tavallista kermavaahtoa. Kakun koristeeksi voi käyttää mansikoita sen verran kuin haluaa, sen vuoksi laitoin määräksi ½ -1 l.



Tiikerikakku

200 g Sunnuntai leivontamargariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Lisää taikinaan:
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl kermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Ota taikinasta kolmasosa toiseen kulhoon ja sekoita siihen kaakaojauhe ja kerma. Kaada taikinat kerroksittain voideltuun ja korppujauhotettuun rengaskakkuvuokaan, ensin vaaleaa ja sitten tummaa taikinaa. Tasoita pinta. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasossa noin 50 minuuttia.

Kommentit: Tämä on meidän perheen lasten lempparikakkua. Mummi tuo kylään tullessaan yleensä tiikerikakun, joka hupenee varsin nopeasti. Niin minä kuin mummikin leivomme tiikerikakun aina samalla ohjeella, jonka olen löytänyt aikoinaan www.raisionkeittokirja.fi-sivuilta. Leivo sinäkin!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.