Kaalimaan kakarako?

Perjantai 28.08.2015 - klo 11.47 - Blogissa: Pala kakkua

Varhaiskaalia, kesäkaalia, syksyn kaaleja… Kaalia voi syödä ympäri vuoden, mutta kyllä syksyn värikkäät kaalit voittavat kisan. Meidän kaupalla hedelmä- ja vihannesosastolta saa kyllä väriä elämään. Pitää vain valita värikkäitä kaaleja. Eriväriset kukkakaalit ja kyssäkaalit ovat meidän perheen herkkua. Kyssäkaalipalat hupenevat hetkessä, en uskalla edes kertoa montako kyssäkaalia syksyisin syömme.

Olen odottanut vierailua Siskosten vihannestilalle Säkylään.  Sieltä tulee meille lähellä tuotettuja vihanneksia, siskosten omalta tilalta. Sandra kutsui meidät vierailemaan tilalla ja tutustumaan vihannesten viljelyyn. Nyt on melkein syksyn sadonkorjuuaika, joten odotukseni olivat korkealla.

Marinoitu kahden kaalin salaatti (6:lle)

½ kaalia (n.600g)
1 kyssäkaali
2 porkkanaa

Marinadi:
¾ dl omenaetikkaa
¾ dl sokeria
½ dl rypsiöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta kuoritut kyssäkaali ja porkkanat. Sekoita keskenään kaali, kyssäkaali ja porkkanat. Kuumenna marinadin aineet pienessä kattilassa kiehuvaksi samalla sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia. Kaada kuuma marinadi kaalisalaatin joukkoon ja sekoita. Anna maustua pari tuntia kylmässä. Tarjoa liha- tai makkararuoan kanssa tai ihan sellaisenaan.

Hunajamarinoidut kukkakaalit (6:lle)

1 tavallinen kukkakaali
1 lila kukkakaali
1 vihreä kukkakaali

Marinadi:
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl valkeaa balsamietikkaa
1 rkl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
rouhittua musta- tai viispippuria

Paloittele kukkakaaleista kukinnot kulhoon. Sekoita marinadin aineet keskenään ja kaada marinadi kaalien joukkoon. Sekoita ja anna maustua pari tuntia. Tarjoa marinoitujen kukkakaalien kanssa fetadippikastiketta.

Fetadippikastike (6:lle)

1 prk (200g) kermaviiliä
200 g fetaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl makeaa sinappia
ripaus suolaa
ripaus rouhittua sitruunapippuria

Sekoita kermaviilin joukkoon murennettu feta, tilli ja mausteet. Tarjoa kukkakaalien dippikastikkeena. Sopii myös muiden kasvisten dippailuun, savukalan kanssa tai vaikkapa puolikkaan grillatun avokadon täytteenä!

Sandra odotti meitä pihamaalla, josta menimme heti ensimmäisenä pelloille. Näimme suuria peltoalueita kasvamassa täynnä kesäkurpitsaa, jäävuorisalaattia, sipulia, kyssäkaalia ja tilliä. Saimme maistaa vihanneksia suoraan pellosta, voiko sen parempaa olla? Yhteistyömme on jatkunut pitkään ja sen valtteja on lähellä tuotettu, tuore, suoraan pellosta ja toiminnan joustavuus. Tekemisen meininki! Kiitokset vielä kutsusta!

Kaikkea meillä Suomessa viljellään, mutta bataatti tulee ulkomailta, Yhdysvalloista. Kyselin Sandralta, miksi Suomessa ei viljellä bataattia, eikä hänkään tiennyt. Sweet potato eli suomalaisittain bataatti kiinnostaa minua ruonlaitossa. Haastavinta olisi tehdä siitä erilaisia leivontaohjeita. Jotenkin minusta tuntuu, että bataatti on vielä osalle ruoanlaittajista uusi tuttavuus. Olenko väärässä?

Muutama einesruoka bataatista löytyy kaupan hyllyltä, mutta meillä ainakin tuoretta bataattia voisi mennä enemmän. Tai bataattisosetta (löytyy hedelmä- ja vihannesosastolta kylmähyllystä) pitäisi huomata käyttää esim. laatikko- tai keittoruuissa. Jostain syystä itse olen aina valinnut tuoreen bataatin.

Nyt ajattelin kokeilla bataatista kahvikakkua. Reseptissä käytin appelsiinirahkaa tuomaan kakkuun raikkautta. Jouluiset mausteet toivat niin kakkuun kuin keittiöönkin aivan ihanan tuoksun, ja arvatenkin lapset olisivat halunneet heti syödä kakkua. Kun kakkua päästiin maistelemaan, tulivat mieleen pimeät syysillat ja glögi. Glögin kanssa tämä varmasti maistuukin… Mutta älä odottele niin kauan, vaan leivo heti huomenna, niin sinulla on uusi tuttavuus: bataatti! Ja kakku oli herkullista.

Appelsiinin tuulahdus bataattikakussa (15 palaa)

3 dl raastettua bataattia (pala n. 200 g)
3 kananmunaa
3 dl sokeria
4 ½ dl Sunnuntai vehnäjauhoja
1 tl kanelia
½ tl piparkakkumaustetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 tl vanilliinisokeria
1 ½ dl Sunnuntai juokseva rypsiöljyvalmistetta tai 150 g sulatettua leivontamargariinia
½ prk (100 g) Valio maustettua appelsiinirahkaa
Vuoan voiteluun: Sunnuntai juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
Vuoan jauhottamiseen: korppujauhoja
Koristeeksi kakun pinnalle: valkosuklaata sulatettuna

Kuori ja raasta bataatti karkeaksi raasteeksi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, juokseva margariini (tai sulatettu margariini), rahka ja bataattiraaste. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (rengas- tai suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka 1,5 l). Paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 50-55 minuuttia. Jos kakku tummuu liikaa paiston aikana, laita leivinpaperi kakun päälle. Kumoa kypsä kakku jäähtyneenä. Sulata valkosuklaa esim. mikroaaltouunissa ja kaada suklaata kakun pinnalle raidoiksi.

Vinkki: Halloween-kakkua varten tee tomusokerikuorrutus ja lisää oranssia väriä kuorrutteeseen. Kaada kuorrutetta kakun pinnalle ja ripottele päälle vielä kurpitsan siemeniä tai pistaasia.

Kommentit: Kakku yllätti minut! Bataatti toimi siinä, vaikka ei paljoa maistunutkaan, mutta toihan se hiukan väriä ja ulkonäköä rakenteeseen. Seuraavaksi voisin kokeilla bataattisosetta kakkuun, muffiniin tai piirakkaan. Saisinkohan silloin aikaiseksi kauniin oranssin leivonnaisen…?

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.