Keittiön kaappien kätköistä

Torstai 12.01.2017 - klo 08.46 - Blogissa: Pala kakkua

Siinä missä Jyrki syö salaattia, muu perhe syö mitä kaappien kätköistä löytyy. Jatkan nimittäin kaappien ja pakkasen inventointia ja sieltähän löytyy vaikka mitä. On kaikennäköistä pussin loppua ja purkin pohjia. Olisi tietenkin parasta käyttää kaikki hyödyksi, eikä heittää pois. Sen vuoksi on välillä hyvä käydä kaappien sisältö läpi ja suunnitella niistä arkiruokaa.

Näistä löydöistä on saatu valmistettua erilaisia ruokia – tai aika lailla samoja arkiruokia mitä on jo aikaisemmin tehty, mutta ehkä jokin pieni eroavaisuus resepteissä kuitenkin on. Tässä sinulle makuja meidän keittiöstä, kun hyödynnetään vajaat pussit ja purnukat pois.

Pasta alla pollo by Zossu (3-4:lle)

5 dl fusilli pastaa
vettä

Kastike:
450 g broilerin fileesuikaletta, maustamatonta
1 rkl margariinia
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl currya
½ tl paprikajauhetta
1 punainen paprika
1 rs (200g) Valio Viola ruohosipulituorejuustoa
1 dl kermaa
aromisuolaa

Lisäksi: juustoraastetta

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.

Ruskista broilerin fileesuikaleet margariinissa, lisää hienonnetut sipulit. Lisää joukkoon curry, paprikajauhe. ja suikaloitu paprika, sekoita ja anna paistua vielä hetki. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Sekoita kunnes tuorejuusto sulaa ja kuumenna. Lisää pasta ja kääntele pasta kastikkeen joukkoon. Lisää makusi mukaan aromisuolaa. Lisää pasta-annoksen päälle juustoraastetta.

Tomaattinen pasta-papukeitto (2-3:lle)

7 ½ dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 prk Pirkka papusekoitus suolaliemessä 380/230g
1 prk (390g) Pirkka pastakastiketta, tomaatti-basilika
1 pkt (250g) Pastella Vegetable Pasta bites
(kasvistuorepastaa - porkkana)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa

Koristeeksi: tuoretta basilikaa hienonnettuna

Valuta pavut ja huuhdo ylimääräinen tärkkelys pois. Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot, papusekoitus ja pastakastike. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvistuorepasta ja anna hautua muutama minuutti. Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja lisää hiukan suolaa. Lisää keiton pinnalle tuoretta basilikaa hienonnettuna. Tarjoa pakkaspäivän keittona.
Kommentit: Niin hyvä tomaattinen maku ja hiukan eksoottinen ulkonäkö – ja vielä erittäin helppo tehdä!

Tämä kalakeitto tehtiin nuorimmaisen toiveesta. Samalla muisteltiin kesää ja hänen virvelillä saamaansa ensimmäistä haukea.

Kahden kalan keitto (5-6:lle)

1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai kalaliemikuutioita
1 kg perunaa
1 (200 g) fenkoli
300 g keittojuureksia tai muuta pakastevihannesta/juureksia
2 pkt Pirkka kahden kalan kuutiot, pakaste
1 l Valio Kiehu maitojuomaa
½ nippua kevätsipulia
½ tl suolaa
rouhittua sitruunapippuria

Lisäksi: reilusti tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori perunat ja kuutio ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuutio myös fenkoli. Kuumenna vesi ja lisää kasvisliemikuutiot (tai kalaliemikuutiot) joukkoon, sekoita. Lisää kiehuvaan kasvisliemeen perunat ja fenkoli. Anna kiehua noin viitisen minuuttia, ja lisää joukkoon pakastevihannekset tai -juurekset sekä Kiehu maitojuoma. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen vielä viitisen minuuttia. Lisää nyt kalakuutiot pienissä erin keiton joukkoon niin, että keitto kiehuu koko ajan. Kokeile perunoiden ja kalan kypsyys. Lisää viipaloitu kevätsipuli keiton joukkoon. Lisää suolaa tarpeen mukaan ja lisää keittoon vielä reilusti hienonnettua tilliä.
Kommentit: meillä oli kalaliemikuutiot loppu, joten käytimme kasvisliemikuutioita ja ihan hyvää keittoa tuli.

Olen tehnyt Jyrkille joka ilta erilaisen salaatin. Yhtenä iltana salaatin jälkeen oli vuorossa tämä kaali-bataattikeitto ja iltapalaksi oli vielä tarjolla munakasta. Ei varmasti nälkä vaivannut!
Jyrkin toiveena oli kaalikeitto, mutta minulla oli pari bataattia jääkaapissa, ja yhden saimme näin käytettyä. Todella maukasta keittoa tämä olikin.

Kaali-bataattikeitto (6:lle)

1 kg kaalia
1 fenkoli
1 ½ l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 bataatti
½ ps varsiparsakaalia
1 rkl fariinisokeria
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
hiukan viispippuria rouhittuna
suolaa

Suikaloi kaali ja kuutioi fenkoli. Kuumenna vesi isossa kattilassa, lisää kasvisliemikuutiot. sekoita. Lisää joukkoon kaali ja fenkoli. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen tunnin ajan. Kuutioi (tai suikaloi) sillä aikaa kuorittu bataatti ja viipaloi varsiparsakaali. Lisää ne keittoon ja anna keiton kiehua vielä noin 15 minuuttia. Lisää fariinisokeri ja mausteet. Lisää tarvittaessa vettä. Kommentit: tähän kaalikeittoon käy kasvikset kuin kasvikset. Tuo varsiparsakaali oli sopivasti tarjouksessa, ja se valikoitui mukaan.

Perinteinen hernekeitto on maukasta arkiruokaa. Se on helppo valmistaa ja on edullista sekä ravitsevaakin.

Loppiaisen perinteisiin kuuluu hernekeitto ja pannukakku. Otimme hiukan varaslähtöä ja söimmekin hernerokkaa jo paljon aiemmin – ja olipas se hyvää!

Hernekeitto (6:lle)

3 l vettä
1/2 kg herneitä
3 porkkanaa
400 g palvikinkkua
rouhittua mustapippuria
suolaa

Lisäksi: makeaa sinappia

Anna herneiden liota kylmässä vedessä yli yön (tai 10-12t). Kuumenna herneet liotusvedessä, kerää pinnalta vaahto pois (ja herneenkuoret pois). Anna keiton kiehua n. 1 tunti. Viipaloi porkkanat ja leikkaa savukinkku kuutioiksi. Lisää ne keittoon ja jatka keittämistä vielä tunnin ajan. Lisää keittoon mausteet. Sinapin voi jokainen lisätä omaan keittoon.

Kommentit: aina hyvää ja maistuu kaikille!

Jos sinulle jäi joulusta kuivattuja hedelmiä, voi ne käyttää vaikka perinteiseen hedelmäkakkuun. Tämä kakkuhan on klassikko, voisi sanoa, että hyvä valinta 100-v maamme ensi joulun kahvipöytään. Sitä on varmasti leivottu joka kodissa jouluna ennen vanhaan. Niin minäkin ennen tein, ja tein nytkin!

Hedelmäkakku (n. 16 palaa)

250 g margariinia
2 ½ dl sokeria
5 kananmunaa
350 g kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
(rusinoita, kuiv. karpaloita, aprikoosia, luumuja, kirsikoita, pähkinöitä)
2 tl leivinjauhetta
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl mantelilikööriä tai konjakkia tai korvaa alkoholi esim. omenamehulla

Koristeeksi: sokerikuorrutetta ja kookoshiutaleita

Leikkaa kuivatut hedelmät pieniksi kuutioiksi, lisää likööri hedelmien joukkoon. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen, samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää taikinaan varovasti sekoittaen. Sekoita hedelmät likööreineen taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Tasoita pinta.

Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla + 175 asteessa noin 1 tunti. Jos pinta tummuu liikaa, pienennä lämpöä hiukan. Kokeile kakun kypsyys esim. cocktailtikulla. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa kakku vadille. Tämä kakku vain paranee vanhetessaan, jos ehtii vanheta.

Kakun pinnan voit koristella sokerikuorrutteella tai vaikkapa sulatetulla valkosuklaalla. Voit ripotella päälle kookoshiutaleita tai mantelirouhetta.
 
Tiedätkös mitä?

Meille tuli kaupan kahvilaan uusi kahvilaite – erikoiskahvilaite. Tänään Paulig koulutti meitä laitteen käyttöön ja mikä parasta, harjoittelimme erikoiskahvien valmistamista. Pian pääset kahvilassamme nauttimaan cappuccinoa, espressoa ja lattea ja mitä vielä keksimmekin. Sen kevät tuo tullessaan!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.