Kello kahden kahvit ja lihapyörykät Sasulle

Keskiviikko 26.08.2015 - klo 08.39 - Blogissa: Pala kakkua

Nautin rauhallisesta sunnuntaipäivästä vailla menoja ja tein kaikkea hyvää keittiössä. Kello kahden kahvit joimme ulkona, ja tarkenimme!

Bageleita ja kirsikkapiirakkaa

Bagelit (4:lle)

1 pkt Pirkka seesamibageleita (340 g)

Halkaise bagelit (ja halutessasi voit paahtaa ne) ja täytä ne haluamallasi täytteellä. Voit tehdä myös bageleita eri täytteillä, kuten minä tein.

Täytteitä valintasi mukaan:

Täyte 1:
salaattia
remuladekastiketta
kylmäsavulohiviipaleita
kurkkua
tilliä

Täyte 2:
salaattia
savuporotäyte (100 g maustamatonta tuorejuustoa + 1 dl poron kylmäsavurouhetta)
valmista Waldorfin salaattia
tomaattiviipaleita
paprikaa renkaina

Täyte 3:
salaattia
valmista tzatzikia
fetajuustoa murennettuna
paprikaa renkaina
tilliä

Kirsikkapiiras (10:lle)

Pohja:
75 g Pirkka leivontamargariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Täyte:
½ l (n. 350 g) Pirkka tuoreita kirsikoita
1 prk (200 g) vaniljatuorejuustoa
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 rkl sitruunamehua

Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet. Vaahdota margariini ja sokeri pohjaa varten. Vatkaa kananmuna joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Levitä kirsikat taikinan päälle. Sekoita tuorejuuston joukkoon munat, sokerit ja sitruunamehu. Lusikoi seos piirakan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia.

Vinkki: Voit käyttää kirsikoiden sijasta punaisia viinimarjoja, mutta jätä silloin sitruunamehu pois.

Tämä resepti löytyi K-Ruoka.fi-sivustolta. Tuorejuuston vaihdoin creme fraichen tilalle.

P.S Kirsikka-aika oli ja meni, kiitos helteiden, mutta tämä ohje taipuu monella tapaa. Vaihda vain kirsikan tilalle joko marja tai vaikkapa säilykehedelmä.

Lapset kaipaavat jo arkista ruokaa, joten tein ruoaksi perunamuusia ja lihapyöryköitä. Oli kiva tehdä pitkästä aikaa kunnon perunamuusia. Lihapyörykät tein perinteiseen tapaan uunissa paistaen, mutta nesteenä minulla oli kolmen juuston ruokakermaa. Niistä lihapullista tulikin tosi hyviä.

Pääsin haastattelemaan Sasu Salinia, ammattikoripalloilijaa, joka pelaa myös Susijengissä. Kysyin Sasulta, että mikä hänen lempiruokansa on, tai mitä suomalaista ruokaa hän kaipaa pelatessaan ulkomailla. Sasu mietti tovin ja sanoi, että kyllä hän aina toivoo ensimmäiseksi kotiin tullessansa saavansa lihapullia ja perunamuusia. Niinpä meillä kotona kerroin lapsille, että Sasunkin lempiruokaa on lihapyörykät ja nimeän tämän reseptin hänen mukaansa. Hyviä pelejä Sasulle ja koko Susijengille Ranskaan!

Tässä on vielä resepti lihapyöryköilleni.

Lihapyörykät Sasulle (n. 25 kpl)

1 prk (2 ½ dl) Valio Crea kolme juustoa -ruokakermaa
1 dl korppujauhoja
1 kg naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
2 tl suolaa
2 tl oreganoa
1 tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria tai viispippuria

Sekoita kerman joukkoon korppujauhot ja anna turvota. Lisää jauhelihan joukkoon kananmunat, korppujauhoseos ja mausteet. Sekoita hyvin. Pyöritä taikinasta reilunkokoisia lihapyöryköitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Paistoaika riippuu siitä, kuinka isoja pyöryköitä teet. Tarkista, että lihapyörykät ovat kypsiä. Voit paistaa lihapyörykät myös paistinpannulla. Tarjoa lihapyörykät perunasoseen ja punaviinimarjachutneyn kanssa (resepti löytyy tekstistä ”Omasta puutarhasta”).

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.