Kesä mielessäin – arki edessäpäin

Tiistai 09.08.2016 - klo 15.22 - Blogissa: Pala kakkua

Onneksi koulu alkaa. Pääsemme normaaliin rytmiin. Vaikka kesä on aina kesä ja niin
mieluusti kesää viettäisinkin, on myös kiva palata arkeen. Grilliruoka vaihtuu nopeisiin pastaruokiin ja ruokaisiin salaatteihin. Tytöt tekevät treenien jälkeen smoothieta ja illalla keitetään puuroa. Siitä meidän arki lähtee liikkeelle.

Viikonloppu oli tapahtumarikas. Rompepäivät toivat kaupunkiin säpinää monella tapaa. Loimaan Rompepäivistä on tullut monelle must-tapahtuma, niin meillekin. Joka vuosi siellä pitää käydä, kiertää alue, juoda kahvit Marttojen kojulla ja katsastaa rompetta. Tänä vuonna sitä rompetta olikin ennätyksellisen paljon. Ja ampiaisia. Jyrki tutki kaikki levymyyjät, mutta vain levyt – ja aarteita löytyi. Itselläni oli haussa kuparipannu, sillä tarvitsen sitä syyskuussa. Nimittäin kaupan 4-v synttärit lähestyvät ja silloin tärähtää. Huutokauppakeisari Aki nuijii ensimmäisenä kuparipannun meidän järjestämässä hyväntekeväisyyshuutokaupassa. Siitä lisää myöhemmin tai seuraa kauppamme facebook-sivuja.

Katso mitä muuta löysin rompepäiviltä? Muistatko kun tuollaisia muovipusseja oli?

Loimulohisalaatti ja jogurttikastike (3-4:lle)

1 ps jääsalaattia
½ kurkku
3 tomaattia
300 g loimulohta
Koristeeksi: hienonnettua tilliä

jogurttikastike:
1 prk (200g) Pirkka turkkilaista jogurttia
100 g fetaa
½ rkl pestoa
1 tl sitruunamehua
(rouhittua sitruunapippuria)

Revi salaatti vadille. Levitä salaatin päälle kuutioitu kurkku ja tomaatti. Paloittele lohi isohkoiksi paloiksi ja lisää salaattiin. Sekoita murennettu tai haarukalla hienonnettu feta jogurtin joukkoon. Mausta kastike pestolla ja sitruunamehulla (jos haluat makua lisää, lisää hiukan rouhittua sitruunapippuria). Tarjoa loimulohisalaatin kanssa.

Bataattiranskalaiset ja dippi (4:lle)

1 bataatti (n. 700g)
2 rkl rypsiöljyä
suolaa

Pese bataatti huolella ja kuori se. Leikkaa bataatti tikkumaisiksi suikaleiksi (noin 1 x 1 x 10 cm), sekoita öljy joukkoon. Levitä bataattiranskalaiset leivinpaperin päälle pellille ja paista uunissa 225 asteessa 30-35 min. Mausta halutessasi suolalla. Valmista helppo dippikastike kermaviilistä ja dippimausteseoksesta (makusi mukaan). Dippaa bataattiranskalaisia dippiin.

Kommentit: näistä tuli meidän perheen suosikkiranskalaisia! Niin hyviä, makeita ja
varmasti terveellisiäkin! Idea K-ruokalehdestä.

Metsän antimet ovat nyt parhaimmillaan. Sieniä on paljon metsissä ja jos sinulla on kantarelleja, on tämä resepti juuri sinulle.

Kantarellikeikaus (6-8 annosta)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
125 g voita
3 rkl vettä (kylmää)

Täyte:
1 l kantarelleja
3 kpl punasipulia
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl fariinisokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
¼ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
½ dl hienonnettua tuoretta meiramia
½ dl hienonnettua tuoretta oreganoa
1 ½ dl parmesaanijuustoa raastettuna

Valmista taikina. Nypi jauhot, suola ja voi keskenään. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pane taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle, painele se pyöreäksi levyksi ja kääri paperin kanssa kelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti. Puhdista kantarellit ja leikkaa suurimmat pienemmiksi. Paista sieniä öljyssä, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut niistä. Siirrä sienet pois pannulta. Kuori ja leikkaa punasipulit renkaiksi. Paista ne pannulla öljyssä, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää fariinisokeri ja jatka kuumentamista pari minuuttia. Kun sipulit alkavat karamellisoitua, kaada pannulle balsamiviinietikka ja jatka hetki vielä kuumentamista. Ota sieniä ja sipulia hiukan eroon piiraan koristelua varten. Sekoita loput sienet ja sipulit keskenään ja mausta seos. Lisää seokseen lopuksi juustoraaste.

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halk. 23-24 cm) kokoinen paperi. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä täyte vuoan pohjalle leivinpaperin päälle niin, että reunoille jää hiukan tilaa. Kauli taikina pyöreäksi vuoan halkaisijan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy täytteen päälle ja paina reunoja alaspäin täytteen ja vuoan väliin. Pistele taikina haarukalla. Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, irrota vuoan reunat ja kumoa kantarellikeikaus tarjoiluvadille. Tarjoa kantarellikeikauksen lisänä yrteillä maustettua creme fraichea.

Tekee muuten mieli kaalipiirakkaa. En ole vaan ehtinyt sitä leipomaan. Jospa ehtisin viikonloppuna, niin voisimme maistella sitä blogissa ensi viikolla. Kuulemisiin!

p.s. tässä muutama kuva kesästä ja lomasta.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.