Kesän makuja

Tiistai 02.06.2015 - klo 14.09 - Blogissa: Pala kakkua

Kerrankin aurinko paistaa ja on lämmintä. Tekee mieli kesäruokaa!

Olen aina pitänyt kaaliruoista ja yrittänyt opettaa lapsiakin syömään kaaliruokia. Pikkuhiljaa on edistystä tapahtunut ja olen ollut yllättynytkin, kun kaaliruoka tekee hyvin kauppansa.

Kaalipata, erilaiset marinoidut kaalisalaatit ja kaalipiirakka ovat lempiruokiani. Välillä vatsa kertookin, että kaalia on syöty liikaa. Toinen intohimoni on raparperi. Voisin leipoa vaikka kuinka monta raparperipiirakkaa kesässä, enkä kyllästy siihen. Onneksi Jyrkikin tykkää raparperista, ettei minun tarvitse itse syödä kaikkea. Tällä kertaa blogissa siis kaaliruokia sekä toisen lempparin, raparperipiirakan ohje. Tämä piirakkaohje on aikoinaan löytynyt Raision Keittokirja -sivulta (www.raisionkeittokirja.fi).

Varhaiskaalipata (8:lle)

400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 ½ kg varhaiskaalia
½ kg porkkanaa
2 dl Torino Täysjyväohraa
1 dl tummaa siirappia
1/3 tl rouhittua mustapippuria
2 tl meiramia
1 tl basilikaa
1 tl suolaa

Koristeeksi: hienonnettua persiljaa

Ruskista jauheliha. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja lisää suikaloitu kaali joukkoon. Anna hautua 10 minuuttia. Lisää joukkoon viipaloitu porkkana ja täysjyväohra. Anna hautua n. 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää ruskistettu jauheliha, siirappi ja mausteet. Anna hautua vielä hetki. Tarkista että porkkanat ja ohra on kypsää. Koristele hienonnetulla persiljalla.

Marinoitu kaalisalaatti (8:lle)

1 kpl (600g) varhaiskaalia
200 g fetaa
3 rkl Keiju yrttiöljyä (esim. tomaatti-valkosipuli &basilika)
2 rkl vaalea balsamietikka
¼ tl rouhittua mustapippuria
Ripaus suolaa

Koristeeksi: hienonnettua persiljaa

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Murenna feta joukkoon. Sekoita öljy, etikka ja mausteet. Lisää se kaalin joukkoon. Anna maustua tunti kylmässä. Koristele hienonnetulla persiljalla.
Kommentit: yllätys oli suuri kun lapsetkin söivät marinoitua kaalisalaattia.

Raparperi-kookospiirakka (8:lle)

Vuoan pohjalle:
1 l raparperinpaloja
1 ½ dl sokeria
2 tl perunajauhoja
Taikina:
2 Kieku kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Sunnuntai Juokseva -rypsiöljyvalmistetta tai sulatettua leivontamargariinia
Tarjoiluun: vaniljakastiketta

Sekoita raparperinpalat, sokeri ja perunajauho keskenään ja levitä ne voideltuun vuokaan (halk. 26-28 cm). Peitä vuoka foliolla ja anna raparperien hautua + 175 asteessa uunin alatasolla noin 15 minuuttia.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja Sunnuntai Juokseva. Levitä seos raparperien päälle ja jatka paistamista 25-30 minuuttia.

Tarjoa piirakkaa lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa.

 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.