Kevättäkö ilmassa.. Kauppias kuntokuurilla

Perjantai 13.03.2015 - klo 12.00 - Blogissa: Pala kakkua

Olin tehnyt päätöksen jo aikaisemmin – siis sen, että tätä vuonna liikun enemmän ja syön vähemmän! Olihan Jyrkikin tehnyt omansa jo syksyllä: hän päätti, että osallistuu toukokuussa Extreme Runiin. Tämä päätös syntyi, kun katsoimme Myyntimies Jethro -ohjelmaa. Eräässä jaksossa Jethro osallistui puku päällä juoksutapahtumaan ja vaikka kunto ei ollut tässä ihan kohdallaan, niin maaliin mies pääsi. Jyrki sisuuntui tästä ja ilmoittautui itse samaan juoksutapahtumaan. Siitä päivästä lähtien Jyrki on käynyt kävelylenkeillä ja hänen tavoitteensa on juosta tuo 16 km kilpailumatka toukokuussa. Ihailen hänen päättäväisyyttään: kauppias on siis kuntokuurilla!

Jyrkin kuntoilut ovat nyt kuitenkin olleet alkuvuoden tauolla, koska Jyrkin polvi ei tykännyt juoksemisesta. Polvi operoitiin ja nyt hänellä on kuntoutus meneillään. Sen jälkeen Jyrki aloittaa jälleen kävely- ja juoksulenkit ja osallistuu kevään juoksutapahtumaan. Tarkoituksemme on kerätä linja-autollinen juoksijoita täältä Loimaan suunnasta ja liikkua yhdessä. Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan Extreme Runiin, niin ota yhteyttä Jyrkiin (jyrki.koenkyto@citymarket.fi).

Nyt on sitten aika kiinnittää huomiota ruokavalioon, meidän kummankin. Vaikeaa se tulee olemaan, sillä rakastamme hyvää ruokaa. Lupasin että teen ruokaisia salaatteja meille aikuisille iltaruoaksi. No, ei se kyllä ole vielä toteutunut joka ilta.

Lasten lemppariruoka on peruna-jauhelihalaatikko, perinteinen sellainen, tänään söimme sitä. Ja keittiössä riitti apulaisia, perunan pesijöitä, kattaustiimi, valokuvaaja.. ”Tiedän että se on hyvää!” – sain jopa kannustusta, mahtavaa.

Laitoin ruoan uuniin ja suuntasin itse kuntosalille. Valmiin ruoan kuvaaminen jäi nuorille ja itse söin ruokaa kuntoilun jälkeen. Hyvää oli, ja edullistakin. Tästä riitti hyvin koko perheelle ja jäi jopa hiukan huomiselle.

Peruna-jauhelihalaatikko (8:lle)

600 g naudan jauhelihaa (rasvaa alle 10%)
1 sipuli tai nippu kevätsipulia
1 tl paprikajauhetta
Viispippuria myllystä tai ¼ tl mustapippurirouhetta
2 kg perunoita
4 porkkanaa
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla, mausta. Kuori ja viipaloi perunat sekä porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Laita peruna-, porkkaviipaleet sekä jauhelihaseos kerroksittain voideltuun uunivuokaan, perunoita päällimmäiseksi. Kiehauta vesi ja lisää lihaliemikuutiot, sekoita. Lisää lihaliemi vuokaan perunoiden päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45-60 min, kunnes perunat ovat kypsiä. Peitä foliolla ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Tuunaa käyttämällä lihaliemen tilalla munamaitoa (3 kananmunaa + 8 dl maitoa).

Hunajaiset ruusukaalit (6-8:lle)

400 g ruusukaaleja
vettä, ripaus suolaa
2 rkl hunajaa
suolaa
pippurirouhetta

Huuhtele ruusukaalit. Poista muutama uloin lehti ja leikkaa kanta pois. Keitä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä noin 5-8 minuuttia. Valuta vesi pois ja mausta kaalit hunajalla, ripauksella suolaa ja pippuria. Nämä olivat herkkua, nam!