Kinuskikakkua tietenkin

Keskiviikko 18.11.2015 - klo 09.28 - Blogissa: Pala kakkua

Jos Jyrkiltä kysytään, minkä kakun hän haluaa kahvipöytään, on vastaus aina kinuskikakku. Minusta kinuskikakku tuo mieleen -80 luvun kahvipöydän, mutta kun sitä maistaa, aikahyppy tähän päivään on selvä. Kakkuvalinta isänpäivän kahvipöytään oli siis varsin helppo.
Tällainen on meidän Jyrkin lempikinuskikakku:

Kinuskikakku (15:lle)

Kakkupohja:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl maitoa

Rahkatäyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk (200g) maustettua rahkaa vanilja
3 rkl sokeria
2 dl vadelmahilloa
1 prk (410/230g) persikan puolikkaita sokeriliemessä

Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
2 tl voita tai margariinia
1 tl vanilliinisokeria

(Koristeeksi reunoille: 3 dl kuohukermaa vaahdotettuna + 3 rkl sokeria)

Valmista kakkupohja: Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halk. 22-24 cm) . Paista kakkua +200 asteessa n. 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista täyte: Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Lisää sokeri ja maustettu rahka ja sekoita varovasti sekaisin. Valuta persikat ja leikkaa ne kuutioiksi.

Kakun täyttäminen: Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin kerros tarjoiluvadille. Kostuta pohjaa maidolla. Levitä puolet hillosta pohjalle, sen päälle puolet persikkakuutioista ja puolet rahkatäytteestä. Nosta toinen pohjalevy täytteen päälle. Kostuta maidolla ja levitä loput hillosta, persikkakuutioista ja rahkatäytteestä pohjalle. Nosta kansi täytteen päälle ja kostuta. Anna vetäytyä kylmässä pari tuntia tai seuraavaan päivään.

Valmista kinuski: Sekoita kerma ja fariinisokeri teflonkattilassa. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 20-30 minuuttia (kinuski on valmista, jos tippa kinuskia jähmettyy kakun reunaan). Lisää kinuskiin voi ja vanilliinisokeri. Kaada kinuski hieman jäähtyneenä kakun pinnalle ja reunoille. Jos et halua pursottaa reunoille kermavaahtoa, voit hyvin koristella kinuskikakun reunat esim. mantelirouheella tai mantelilastuilla. Lapset rakastavat kermavaahtoa, joten pursotin extra kermavaahdot reunoille ja kakun päälle reunaan.

Ja että oli hyvää!

Marraskuun K-RuokaPirkassa on aivan valtavasti ihania reseptejä. Onneksi nyt on kaikenlaisia talkoita ja tapahtumia joihin mieluusti leivon, niin pääsen samalla kokeilemaan näitä K-ruoan uusia reseptejä. Ja kyllä ne ovat kehuja saaneetkin, joten terveisiä koekeittiölle!

Jouluinen rocky road (20 pientä palaa)

2 levyä (a 100g) Pirkka valkoista leivontasuklaata
1 dl (60g) Pirkka pehmeitä karpaloita (kuivattuja)
1 dl (75g) Pirkka mantelisekoitusta (itse laitoin ½ dl mantelirouhetta + ½ dl cashew pähkinöitä rouhittuna)
5 kpl Pirkka piparkakkuja

Sulata suklaa esim. mikroaaltouunissa 350W teholla noin 30 s kerrallaan, aina välillä sekoittaen. Leikkaa karpaloita pienemmiksi ja rouhi mantelit ja piparkakut. Sekoita karpalot, mantelit ja piparkakut suklaasulan joukkoon. Levitä seos leivinpaperin päälle parin sentin (2 cm) paksuiseksi levyksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti. Leikkaa rocky road levy pieniksi neliöiksi.

Kommentit: Aivan mielettömän helppo tehdä ja tästä ei voi olla pitämättä!

Maapähkinävoi-brownie (24 palaa)

1 levy (200g) Pirkka tummaa leivontasuklaata
200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
3 kananmunaa

Maapähkinävoitahna:
1 dl (100g) maapähkinävoita
2 rkl sokeria

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila sivuun ja sulata paloiteltu suklaa joukkoon. Lisää rasva-suklaaseokseen loput taikinan ainekset. Sekoita tasaiseksi. Sekoita maapähkinävoi ja sokeri keskenään. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 20x27cm), tasoita pinta. Lusikoi päälle maapähkinäseos nokareina. Vedä veitsellä kuvioita taikinan pintaan. Paista +175 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä meheväksi. Leikkaa brownie neliöiksi.

Kommentit: tämä voi jakaa mielipiteet. Jos pidät maapähkinävoista, tämä on sinun juttusi. Minä pidin!

Jouluinen rocky road ja maapähkinävoi-brownie matkasivat ystävän luokse talkooillan kahvipöytään. Rocky road vei naisten sydämet :)

Nämä olivat tämän postauksen ehdottomat trendileivonnaiset. Mikä onkaan hienompaa, kuin vaalia niitä perinteitä ja kokeilla uusia juttuja, niin hyvä kakkuhan siitä tulee! Vai mitä? Tähän varmasti löytyisi jokin hyvä sanonta vuosikymmenten takaa..

 

 

 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.