Kyllä isi osaa

Maanantai 11.04.2016 - klo 13.23 - Blogissa: Pala kakkua

On se ihanaa, kun tuo valoilmiö saa meikäläiseen vauhtia. Auringon paistaessa kaikki pöly näkyy niin kodin pinnoilla kuin ikkunoissakin. On pakko siivota! Onko tuttu tunne? Mitä muutakaan sitä tekisi sunnuntaina..

Mieluusti jaan nämä siivoustyöt Jyrkin kanssa, minä siivoan sisällä ja Jyrki pääsee ulkohommiin: puutarhaan! Oikeasti pidän siivouksesta, työn jälki näkyy ja kun koti on siivottu, on itselläni niin hyvä mieli. Miten saisin tuon siivousvimman tartutettua perheemme lapsiin, anteeksi, Jyrkiin? Tähän mennessä paras keino siihen on ollut se, kun kavereita on tullut kylään niin silloin pölynimuri hurahtaa käyntiin hyvinkin nopeasti (tämä pätee myös Jyrkiin). Paljon mieluummin lapset tekevät siis kaikkea muuta.

Kotitöistä selvästi ykkönen on ruoanlaitto ja leipominen, poikain nurmikon leikkaaminen. Kotitöitä on kyllä jaettu: likaiset astiat koneeseen, puhtaat paikoilleen, roskien vienti, postien haku postilaatikosta jne. On näissä kotitöissä opettamista. Lapset vastaavat: helppo homma, mutta millään en jaksaisi tehdä.

Mutta leipominen on hauskaa!

Kommentit: Zossu teki pitsaa ja ratkaisi ongelman. Täytetoiveet otettiin huomioon ja syntyi tällainen pizza mix -peltipizza!

Uudet ideat ruoanlaitossa tai leipomisessa saattavat purra hyvin ja saan keittiöön apulaisia – välillä liikaakin. Valiolta tuli minttu-suklaarahka myyntiin. Siitä piti tietysti heti tehdä jotakin hyvää. Ajattelin kokeilla ideaa, että rakennetaan jälkiruoka lasipurkkiin ja koristellaan hauskasti. Tällaiset isot jälkiruoat ovat nyt niin IN tuolla maailmalla. Tässä hyvä esimerkki siitä, että voit tehdä sellaisen jälkkärin ihan mistä raaka-aineista vain. Leiki kokkisotaa ja katso mitä kaapistasi löytyy.

Minttu-suklaa dreams (2-6-lle)

1 pkt (170 g) täytekeksejä, esim. LU Domino Mint tai Fazer Marianne tai Ballerina Minttusuklaa
2 dl Valio kuohukermaa
1 rs (200g) Valio maustettua rahkaa minttu-suklaa
2 rkl sokeria
200 g mansikoita

Koristeeksi: rouhittua suklaata, suklaapatukoita ja täytekeksejä

Vaahdota kerma ja sekoita se rahkan joukkoon. Mausta sokerilla. Viipaloi mansikat. Rakenna jälkiruoka lasiin tai purkkiin kerroksittain, ensin rahkaseosta, sitten murennettuja keksejä ja viipaloituja mansikoita jne. Koristele haluamallasi tavalla tai mitä karkkikätköistäsi löytyy. Annosmäärä riippuu lasin/purkin koosta. Jälkiruokakulhoksi käy vaikka tyhjä hillopurkki!

Jyrki aloitti pihan haravoinnin. Etupiha näytti paikoin jo oikein hyvältä, kehuin että hän on siinä selvästi minua parempi. Nuorimmainenkin totesi, että kyllä isi osaa! Jyrkin kannattaa jatkaa niissä hommissa!

Hedelmä- ja vihannesosastolle on tullut valikoimaan ihan uusi tuote: babyleaf lehtikaali. Hento lehtikaali, minkä voi syödä sellaisenaan. Se sopii niin salaatteihin kuin keittoihin ja muhennoksiinkin. Kokeile vaikka pestoon! Kaunis myös koristelussa. Vaikka lehtikaali on maultaan voimakas, oli se niin hyvää salaatissa.

Marinoitu lehtikaalisalaatti (6-8:lle)

1 ps Järvikylän Babyleaf lehtikaalia
1 kurkku
4 tomaattia (tai 1 rs kirsikka- tai miniluumutomaatteja)
tuoretta persiljaa hienonnettuna
tuoretta ruohosipulia hienonnettuna

Marinadi:

2 rkl Keiju rypsiöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 rkl appelsiinimehua
½ tl yrttitarhamaustetta
¼ tl currya
¼ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
suolaa

Huuhtele babyleaf lehtikaali. Kuutioi kurkku ja tomaatit. Hienonna makusi verran persiljaa ja ruohosipulia. Sekoita salaatin ainekset keskenään kulhossa. Sekoita marinadin aineet keskenään kulhossa ja lisää salaatin joukkoon sekoittaen. Anna maustua puolisen tuntia. Tarjoa liharuoan alkupalana tai pääruoan salaattina.

Eräänä iltana laitoin pöydälle naposteltavaksi uutta varsiparsakaalia. Kyllä, tästäkin sanoisin että hennon, pitkä- ja ohutvartisen parsakaalin voi syödä varsineen. Minä dippailin sitä tuoreeseen, soseutettuun avokadoon. Varsiparsakaalia löytyy jo myynnistä.

Tämä avokadotuote on tulossa uutuudeksi, sillä mielettömän helppo ja herkullinen avokadodippi on sellaisenaan ihan loistava tuote. Hei ja ei tarvitse pelätä, että dipin väri muuttuisi tummaksi, se pysyy kauniin vihreänä pakkauksen avaamisen jälkeenkin.

Juniorikokki on ahkeroinut keittiössä, mieluisinta kotityötä on siis ollut tarjolla ihan kiitettävästi! Jollain tapaa tämä kevät on kiireinen ja onneksi saan apua tytöistä. Viikonloppuna herkuttelimme jättipuusteilla ja pizzabuffetin merkeissä. Tässä Zossun jättipuustit.

Jättipuustit (10 kpl)

4 dl vettä
1 pala (50g) hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
1 ps (1kg) Myllärin Kotipulla-ainekset
1-2 tl kardemummaa

Täyte:

150g leivontamargariinia (tai voita)

sokeria ja kanelia

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää pussi kotipulla-ainesta sekä kardemumma. Sekoita kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin puolisen tuntia. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi. Levitä margariini taikinalevylle, ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistele saumakohta hyvin kiinni. Leikkaa rulla vinottain 10 palaan. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti. Nosta puustit leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele päälle sokeria. Paista uunin keskitasolla + 200 noin 15 minuuttia, kunnes puustit ovat kypsiä.

Kommentit: olipa hyviä ja kauniita jättipuusteja! Yllätyin, kuinka hienosti Zossu osasi leipoa ilman apua, sillä itse olin sillä aikaa poikain salibandyturnauksen kahviohommissa. Ja kyllä se puusti maistuikin hyvältä iltapäiväkahvin kanssa!

P.S. Mammutti karannut – uutta kotia etsimässä? -kuva kaupan pihalta.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.