Lähiruokaa loimaalaisittain

Torstai 23.03.2017 - klo 13.03 - Blogissa: Pala kakkua

Kyl meil vaan oli vipinää – Lähiruokamarkkinoilla siis.

Järjestimme lähiruokamarkkinat Loimaan liepeiltä perjantaina 10.3. Paikallisia tuottajia ja tavarantoimittajia oli paikalla toistakymmentä. Lisäksi saimme apuun Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan catering-oppilaita järjestämään maistatuksia.

Suunnittelin tapahtuman yhdessä Lähiruokahankkeen ja Loimaan Lehden kanssa. Loimaan Lehti Made in meillä -teemalla haastatteli asiakkaita kysymällä ”Mistä loimaalaisesta asiasta olet ylpeä?” Vastauksia tuli kuulemma paljon. Lisäksi mukana oli K-Ruoastakin tuttu Kaks Kokkii -parivaljakko - tosin Matiaksen edustaessa Suomea kokkimaajoukkueessa oli Pasin kanssa paikalla tuuraajana Arto.

Pyysin Kaks Kokkii suunnittelemaan etukäteen paikallisista tuotteista Loimaan liepeiltä -menun, jota pääsi maistelemaan markkinapäivänä. Täytyy todeta, että kyllä oli maistuvaa! Ja kun kiersi koko kaupan ympäri ja tutustui paikallisiin tuotteisiin (varmasti olikin jo tuttuja), niin samalla sai maistaa koko joukon muitakin tuotteita. Väkeä oli paljon, asiakkaat ja esittelijät olivat päivään tyytyväisiä – kaikilla oli hymy huulilla. Tapahtuma saa varmasti jatkoa ensi vuonna.

Uskon, että sinua kiinnostaa tietää mitä nämä Kaks Kokkii kokkailivat? Menu oli mielenkiintoinen ja päivitetty tämän päivän henkeen. Päivän aikana he kokkailivat nämä seuraavat reseptit ja tarjoilivat maisteluannoksia. Tässä vielä sinulle Kaks Kokkii maistuvat

Reseptit loimaalaisittain:

Kaksi Kokkii maistelumenu

Talkkunablinit loimaalaisittain

6 isoa bliniä (n. 25 pientä)
10 g hiivaa
2,5 dl Valio maitoa
1,5 dl talkkunajauhoa
1 dl vehnäjauhoa
0,75 dl Valio kermaviiliä
1 tl suolaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuaiset ja suola.
Sekoita tasaiseksi. Anna käydä 30 min. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää
taikinaan juuri ennen kuin otat sen käyttöön. Paista blinit mielellään valurautapannulla. Käytä paistamiseen reilusti kirkastettua voita. Tarjoa rapeiden blinien lisäkkeenä suolakurkkua, vatkattua smetanaa, punasipulia ja hunajaa. 

Hodarit

Hot dog-sämpylöitä
HK:n Maakarit makkaroita esim Hassan tai Günther, tai muuta maustettua makkaraa
Karamellisoitu sipuli
2 punasipulia
2 keltasipulia
1 dl sokeria
60 g Valio voita
½ dl soijaa
mustapippuria
(suolaa)

Suikaloi sipulit. Laita kuivalle pannulle sokeri ja kuumenna kunnes se alkaa ruskistua hieman. Lisää voi ja anna sulaa. Lisää sipulit ja anna karamellisoitua kunnolla. Mausta soijalla ja mustapippurilla. Valuta ylimääräinen neste siivilässä pois.

Sinappi-korianterimajoneesi

n. 500 g valmismajoneesia
½ dl Matin Mainio-sinappia
tuoretta korianteria hienoksi hakattuna
Sekoita aineet.

Murenna hodarien päälle sour cream & onion sipsejä.

Speltti-vispipuuroa, vaniljamaitoa ja Murtolan punaista hamppurouhetta

8 annosta
1 l vettä
1 ½ dl Riihipuodin spelttimannaa
¼ tl suolaa
1 ¼ dl sokeria
2-3 dl (100-150 g) pakastepuolukoita

Lisää mannasuurimot kiehuvaan veteen koko ajan vatkaten. Lisää suola ja sokeri. Anna kiehua 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää puuron joukkoon sulaneet puolukat ja keitä vielä pari minuuttia. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.

Vaniljamaito

½ litraa Valio maitoa
1 rkl sokeria
1 vaniljatanko halkaistuna ja siemenet joukkoon raavittuna tai 1 rkl vaniljasokeria
(1 tähtianis)

Yhdistä aineet, kiehauta ja anna jäähtyä

Tarjoa lisäksi Murtolan punaista hamppurouhemixiä.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.