Maailman ympäri 7 päivässä - matka jatkuu

Torstai 10.03.2016 - klo 11.10 - Blogissa: Pala kakkua

Tässä blogipostauksessa maistellaan makuja niin Aasiasta kuin Afrikastakin. Intiasta makumatkamme jatkui Indonesiaan ja sieltä Afrikan mantereelle. Nämä reseptit valitsi Zossu. Hänellä oli koulusta Päivätyökeräys -päivä ja hän halusi tehtäväkseen auttaa blogin tekemisessä. Reseptit on bongattu uusista K-ruoka- ja Pirkka-lehdistä.

Tämä indonesialainen wokki valloittaa raikkaalla ulkonäöllä ja ihanalla tuoksulla.

Bami goreng naudanlihasta (4:lle)

400 g takuumureaa naudan ulkofileetä
1 tl suolaa
1/2 rs Pirkka Luomu siitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
2 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
100 g sokeriherneitä
250 g munanuudeleita
1-2 rkl Pirkka Luomu soijakastiketta
1 rkl Sambal Oelek-kastiketta tai Pirkka Sweet chlikastiketta
Öljyä paistamiseen

Pinnalle: tuoretta korianteria (tai jotakin muuta yrttiä) hienonnettuna ja limetinlohkoja
Leikkaa naudan ulkofilee ohuiksi suikaleiksi. Mausta lihasuikaleet suolalla. Huuhtele sienet ja viipaloi ne. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele sokeriherneet. Esikeitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna wokkipannu, lisää öljy ja sipuli. Kuullota sipulit. Lisää joukkoon sienet, porkkanat ja sokeriherneet. Kypsennä muutama minuutti (n. 3 min). Siirrä kasvikset toiseen kulhoon hetkeksi. Paista naudanlihasuikaleet kypsäksi pienissä erissä kuumalla pannulla. Lisää Sambal Oelek ja soijakastike lihojen joukkoon, samoin esikeitetyt ja hyvin valutetut nuudelit. Lisää joukkoon vielä kasvikset ja sekoita. Kuumenna wokki ja paista vielä muutama minuutti. Koristele wokki hienonnetulla korianterilla (tai muulla yrtillä) ja limetinlohkoilla.

Zossun kommentit: wokki oli helppo tehdä ja lopputulos oikein hyvä.

Zossu valitsi jälkiruoaksi vaniljaisen marjaherkun, jonka voi tehdä vaikka laseihin.

Vaniljainen marjakerrospikari (2 annosta)

2-4 dl marjoja
2 dl kaurahiutaleita
1/3 tl vaniljasokeria
1 rkl hunajaa esim. juoksevaa hunajaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tlk (400g) Pirkka kookosmaitoa
½ tl vaniljasokeria

Ota marjat sulamaan, jos käytät pakastemarjoja. Varaa niitä 1-2 dl syöjää kohden. Paahda kaurahiutaleita pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta pannu pois liedeltä. Sekoita hiutaleiden joukkoon vaniljasokeri, hunaja ja öljy. Sekoita kunnes hunaja on sulanut kokonaan. Nosta seos toiseen astiaan jäähtymään. Lusikoi jääkaappikylmästä kookosmaidosta pinnalle kohonnut kerma kulhoon. Lisää vaniljasokeri joukkoon. Vaahdota kerma kovalla teholla, kunnes kermasta tulee pehmeää ja lusikoitavaa vaahtoa (jos kerma lämpiää, laita se takaisin jääkaappiin). Tarkista maku ja lisää sokeria tarpeen mukaan. Kokoa jälkiruoka esim. laseihin niin, että lasin pohjalle tulee kauraseosta, sitten marjoja ja päällimmäiseksi kookosvaahtoa. Tarjoile heti.

Zossun kommentit: jälkiruoka oli tosi helppo tehdä ja se maistui kaikille. Tein reseptin kaksinkertaisena, niin kaikki saivat oman pienen jälkiruoan. Tähän voi valita omia lempimarjoja, tai jos haluat, voit valmistaa hedelmäisen pikarin: ananasta, mangoa tai persikkaa, banaania kuutioituna. Se sopisi hyvin pääsiäisen ruokalistalle.

Eräänä iltana meille aikuisille maistui erilainen fetasalaatti. Meidän jääkaapista löytyy aina fetaa, se on koko perheen suosikki. Tässä kohtaa lapset söivät Zossun tekemää broileripastaa, kun taas minä ja Jyrki jatkoimme salaattikuuriamme. Ja tämä raikas fetasalaatti maistui!

Granaattiomena-couscous salaatti (5:lle)

2 dl täysjyväcouscousia
2 ½ kiehuvaa vettä
2 rkl salaattijuustokuutioiden öljymarinadia
1-1/2 tl juustokuminaa
1-1/2 tl minttua
¾ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 avokado
½ kurkku
1 prk (375/200g) Pirkka salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
1 ps (250g) Pirkka granaattiomenan siemeniä, pakaste
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

Kuullota juustokumina rasvassa kattilassa. Ota kattila liedeltä, lisää muut mausteet, couscous ja kiehuva vesi. Sekoita ja anna turvota kannen alla n. 5 minuuttia, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Kuutioi avokado ja kurkku. Sekoita kaikki ainekset couscousin joukkoon. Ja eikun syömään!

Kommentit: revin kulhon pohjalle tammenlehväsalaattia ja sen päälle laitoin granaattiomena-couscoussalaatin. Couscousia käytetään mm. Tunisiassa ja Marokossa, mutta minusta tämä salaatti tuo mieleen aurinkoisen Välimeren! Couscousiin törmää niin monessa eri maassa.

Jokohan ensi viikolla ehtisin kakun leipomaan, mutta millaisen, se selviää ensi kerralla!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.