Maailman ympäri seitsemässä päivässä

Maanantai 15.02.2016 - klo 10.25 - Blogissa: Pala kakkua

Keitot ovat kevyempiä kun jättää kerman pois tai valitsee makua pehmentämään vähärasvaisen kerman. Meidänkin lapsiperheessä syödään usein jauheliha-, nakki-, makkara- tai siskonmakkarakeittoa. Ehkä suosituin keitto on kuitenkin kananuudelikeitto (resepti blogissani) jossa muuten niin kasvisvoittoinen keitto saa pehmeän maun ruokakermasta. Nyt päätinkin tehdä jauhelihakeittoa, jossa pienet lihapullat ihastuttavat pikkuväen. Idean sain aikanaan ystävältäni Tanskasta. Tässä vielä resepti ja makuterveiset Tanskanmaalta!

Lempeä lihapullakeitto (4-6:lle)

6 isoa perunaa
4 kpl porkkanoita
½ sipuli hienonnettuna
pala juuriselleriä
pala lanttua
1 ½ l vettä
2 kpl lihaliemikuutioita
400 g ruokamestarin tekemää naudan paistijauhelihaa
½ pkt (125g) Koskenlaskija sulatejuustoa
ripaus rouhittua mustapippuria
suolaa

Koristeeksi: hienonnettua persiljaa

Pese ja kuori juurekset. Lisää kiehuvaan lihaliemeen viipaloidut porkkanat, kuutioidut lanttu ja selleri sekä hienonnettu sipuli. Anna kiehua hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää keittoon kuutioidut perunat, kuumenna kiehuvaksi. Kun keitto kiehuu, lisää raaka jauheliha reilun kokoisina nokareina (tai muotoile niistä pienen pieniä lihapullia) keittoon, liemen täytyy kiehua koko ajan. Ota vaahto pois reikäkauhalla. Tarkista perunoiden kypsyys. Lisää lopuksi sulatejuusto ja mausteet. Sekoita, jotta sulatejuusto sulaa. Koristele hienonnetulla persiljalla.

P.S. Meillä kokkailevat juniorikokit ovat sanoneet painavan sanan: tulee paremman makuinen keitto, kun käyttää tuoreita juureksia. Hienoa, että makuero on löytynyt ja oppivat arvostamaan puhtaita, selkeitä raaka-aineita ja makuja. Tämä lihapullakeitto teki hyvin kauppansa ja määrä oli sopiva meidän perheelle.

Chicken nuggets (4-6:lle)

1 pkt (400 g) broilerin rintafileitä
2 rkl rypsiöljyä
1 ps Santa Maria Crispy Chicken Bites -mausteseosta

Lisäksi: Dippikastikkeita esim. majoneesia ja barbequekastiketta

Leikkaa broilerin rintafileet reilun kokoisiksi kuutioiksi. Lisää rypsiöljy ja mausteseos broilerikuutioiden joukkoon, kääntele broilerinpaloja, jotta mausteseos tarttuu tasaisesti lihapalojen ympärille. Paista lihat uunipellillä leivinpaperin päällä +200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa kananuggetit dippikastikkeiden ja raikkaan salaatin kanssa – tai kuten amerikkalaiset tekevät, syövät ne ranskalaisten, lohkoperunoiden tai perunamuusin kanssa. Eikä majoneesia parane unohtaa.

Kommentit: tässä mausteseoksessa onkin potkua. Maistelun jälkeen huomasin, että tämä satsi jäi minulle syötäväksi.

Kananuggetit saivat rapean pinnan ja näyttivät ja maistuivat todella herkullisilta. Sopii mainiosti illanistujaisiin muun suolaisen ja raikkaiden salaattien kaveriksi, unohtamatta ruokajuomia.

Tikka Masala (4:lle)

450 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
1 rkl margariinia
½ sipuli hienonnettuna
pala purjoa viipaloituna
1 paprika
1 prk Pirkka Tikka Masala -ateriakastiketta

Lisäksi: keitettyä riisi-ruisseosta tai jasmiiniriisiä

Ruskista broilerin fileesuikaleet pannulla tai wokissa margariinissa. Lisää hienonnettu sipuli, viipaloitu purjo sekä kuutioitu paprika. Anna paistua hetki ja lisää Tikka Masala -ateriakastike wokkiin. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua vielä hetki, kunnea broileri on kypsää. Tarjoa keitetyn riisi-ruisseoksen tai jasmiiniriisin kanssa.

Kommentit: ihana tuoksu valtasi keittiön ja piti käydä heti ruoan kimppuun!

Tämän helpommaksi ei Tikka Masalan valmistaminen voi tulla. Kaupassamme on Makuja maailmalta -osastolla runsaasti erilaisia valmiskastikkeita helpottamassa arkeasi ja näin voit maailman ääriin helposti ja edullisesti. Ajattelimme kiertää maapallon seitsemässä päivässä – Amerikka, Tanska ja Intia maisteltu, mihin menemmekään seuraavaksi?