Magiaa

Maanantai 09.11.2015 - klo 17.31 - Blogissa: Pala kakkua

Kuun vaihde on mukavaa aikaa, kun uudet ruokalehdet ilmestyvät. Arvaatko, kuinka nautin uusien lehtien lukemisesta, ja yritän päättää lukuisista mielenkiintoisista resepteistä mitä meinaan kokeilla? Sen vuoksi aloitankin aina hyvissä ajoin uusien joulureseptien kokeilun. Niin tein nytkin. Samalla testasin muutamia uusia tuotteita.

Tästä se vauhti sitten kiihtyy kohti joulua. Mikä onkaan ihanampaa kuin jouluntuoksuinen koti pitkin syksyä…

Pyhäinpäivänä söimme nuorison toivomaa ruokaa:

Kermainen merimiespata (8:lle)

600 g naudan paistia, esim. sisäpaistia
margariinia paistamiseen
1 iso sipuli
n. 1,3 kg perunaa
3 porkkanaa
4 dl ruokakermaa
3-4 dl vettä (tai pannun huuhdelientä)
3 laakerinlehteä
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Leikkaa naudan paisti pieniksi ja ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kuoritut sipuli, porkkana ja perunat. Ruskista lihaviipaleet kuumalla pannulla margariinissa. Siirrä lihat lautaselle odottamaan. Huuhdo pannu ruskistamiskertojen välillä ja ota liemi talteen. Laita ainekset uuninkestävään vuokaan kerroksittain, niin että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee perunaa. Ripottele väliin suolaa ja pippuria, lisää myös laakerinlehdet. Kaada liemi ja kerma vuokaan. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä uunissa + 200 asteessa noin 1,5 tuntia. Ota folio vuoan päältä pois kypsennyksen loppuvaiheessa, niin pinta saa hiukan väriä.

Kommentit: tämä perinteinen uuniruoka maistuu aina, erityisesti syksyllä kaipaa tuhtia perusruokaa kylmenevinä iltoina. Suosittelen!

Persimonin sesonki on nyt. Itse pidän tästä hedelmästä ihan sellaisenaan. Mietiskelin, että mihin kaikkeen sitä muuten voisi käyttää. Salaateissa se on ihan ok. Pyörittyäni netissä, löysin kivan reseptin K-ruoka.fi:sta - persimonsalsan. Sitä piti tietenkin kokeilla. Ja hyvää oli. Tässä vielä sen resepti muunneltuna:

Persimonsalsa

3 persimonia
½ punasipuli
1 valkosipulin kynsi
½ dl hienonnettua basilikaa
2 rkl limetin- tai sitruunan mehua
½ rkl rypsiöljyä
½ rkl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa
1/3 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Ota kanta pois persimoneista. Leikkaa hedelmä kuutioiksi. Hienonna kuorittu punasipuli ja valkosipulin kynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua hetki kylmässä. Tarjoa salsaa esim. broileriruoan kanssa.

Kommentit: Ihana makeahko salsa, söimme sitä kermaisen merimiespadan kanssa (ei ollut kyllä ihan sopiva siihen kohtaan). Ehdoton esim. paistetun broilerin kanssa. Tein itselleni iltapalan: paahdettua ruisleipää + päälle hiukan margariinia + persimonsalsaa, oli hyvää!

Persimon sopii myös juuston kanssa esim. juusto-persimonleivissä sekä piparkakkujen kanssa. Tässä pari vinkkiä:

Pikkuleivät ja glögi

siirappipikkuleipiä
persimonia viipaleena
sinihomejuustoa murennettuna

Tarjoa glögin kanssa! Tiesitkö, että persimon sopii loistavasti myös salaattiin!

Pimeitä syysiltoja voi piristää raikkaalla hedelmäsalaatilla, näin meillä:

Kardemummainen hedelmäsalaatti (6-8:lle)

2 banaania
1 päärynää
1 omenaa
2 klementiiniä
2 tkl (a 227/140g) ananaspaloja omassa mehussaan
2 dl tummia viinirypäleitä
½ tl kardemummaa
Koristeeksi:
piparkakkuja murennettuna ja valmista kinuskikastiketta

Kuori ja paloittele hedelmät pieniksi paloiksi. Sekoita hedelmäpalat kulhossa. Lisää ananaspalat mehuineen joukkoon ja jos haluat: kardemumma (antaa muuten kivan maun). Jaa hedelmäsalaatti annoskulhoihin tai esim. juomalaseihin. Murenna piparkakut annosten päälle ja lisää vielä kinuskikastiketta. Ole hyvä!

Sain tutulta asiakkaalta läheiseltä suolta poimittuja karpaloita, kiitokset. Niistä päätinkin heti leipoa kuppikakkuja. Nämä herkulliset kuppikakut ovat syötävän hyviä, aina vuokia myöten, sillä käytin muffinivuokina uusia syötäviä vohvelivuokia. Näitä vohvelivuokia löytyy vaaleanpunaisina ja sinisinä. Syksyn uutuuksia nekin. Kuppikakkujen salaisuus on kyllä niiden kirpeissä karpaloissa ja lempeän makeassa valkosuklaassa. Nämä sopivat juhlapyhien kahvipöytään.

Lumihuippuiset karpalo-valkosuklaakuppikakut (15 kpl)

2 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
1 dl maitoa
100 g sulatettua margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl jäisiä karpaloita
100 g valkosuklaata rouhittuna tai Pirkka valkosuklaahippuja

Koristeeksi: kermavaahtoa ja kookoshiutaleita
Lisäksi: muffinivuokia tai syötäviä vohvelivuokia

Sekoita kananmunat, sokeri, maito ja sulatettu margariini keskenään kulhossa. Lisää vehnäjauho, jonka joukkoon on leivinjauhe sekoitettu. Kääntele taikinan joukkoon varovasti karpalot ja suklaahiput. Jaa taikina paperisiin tai syötäviin vohvelivuokiin. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

P.S. Jos käytät syötäviä vohvelivuokia, laita vuoat leivinpaperin päälle uunipellille ja huomioi, että paistoaika pitenee muutamalla minuutilla. Kun pursotat kermavaahtoa kuppikakkujen päälle, käytä pelkkää pursotinpussia, terää ei tarvita. Näin saat mukavan pehmeän pursotusjäljen.

Kylläpä oli mukavan magiaa..

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.