Makeaa mahan täydeltä

Maanantai 25.04.2016 - klo 11.29 - Blogissa: Pala kakkua

Yksi kevään varma merkki on, kun lapset pyytävät lupaa kulkea koulumatkat polkupyörällä. Tällä viikolla on kyllä tullut ajateltua pitääkö tuo ihan paikkansa, siis kevään tulo, sillä kyllä meillä Loimaalla on vaan ollut niin kylmää. Silti pyöräkyyti on kelvannut! Pihan haravointi on edennyt hyvään suuntaan. Kylmästä ilmasta huolimatta odotan grillikauden avajaisia, tekee niin mieli grillimakkaraa. Mutta saan kuulemma vielä odottaa.

Viime viikolla oli odotettu Loimaan Marttojen leivonnaiskurssi. Otin nuorimmaisen ja Zossun mukaan, sillä meillä Martoissa voimme ottaa myös lapset mukaan, niin halutessa. Tytöthän pitävät leipomisesta, ja ajattelin, että he varmasti oppivat jotakin uutta kurssilla. Kurssin pitopaikka oli Eviran toimipiste Loimaalla ja kurssin piti Loimaan Juhlapalvelun Anu Suomela. Olimme pyytäneet kurssin sisällöksi kuppikakut, kakkutikkarit ja koristeiden teon. Ilta alkoi koristeiden teolla. Sokerimassasta syntyi monenlaisia koristeita mm. perhosia, kukkia, legoja, pitsinauhaa jne. ja niin kauniin värisiä, sillä pääsimme itse värjäämään sokerimassaa. Kaupasta, kuten meiltäkin löytyy monenvärisiä sokerimassoja, niitä kannattaa ostaa, pääsee vähän helpommalla. Sokerimassaa on helppo kaulia esim. silikonisen leivinalustan päällä ja ottaa esim. piparimuotilla kuvioita ja antaa niiden kuivahtaa.

Tämän jälkeen siirryimme keittiöön leipomaan kuppikakkuja ja kakkutikkareita. 16 iloista leipojaa ahersi keittiössä ja pian saatiin leivonnaisia uuniin. Minun ryhmäni leipoi kakkutikkareita kuten Zossun ryhmäkin. Pian leipurit olivat jo kuorruttamassa ja koristelemassa leivonnaisiaan. Suklaakuppikakut, vanilja-valkosuklaakakkutikkarit, sitruunakuppikakut ja suklaakakkutikkarit maisteltiin kahvin kanssa. Loput saimme pakata mukaan. Kylläpä oli makeaa marttailua parhaimmillaan!

Tässä pari reseptiä, joilla leivoimme. Lisäksi kuvia illan aikaansaannoksista.

Suklaakuppikakut (n. 30 kpl)

7 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
5 dl sokeria
4 dl maitoa
2 dl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa

Suklaakreemi kuppikakkujen päälle (riittää 15-20 kuppikakulle):

175 g tummaa suklaata
225g huoneenlämpöistä voita
1 rkl kevytmaitoa
1 tl vaniljasokeria
250 g tomusokeria
ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään +175 asteeseen. Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe, ruokasooda, suola ja vaniljasokeri. Riko toiseen kulhoon kananmunat ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää sokeri, huoneenlämpöinen maito, rypsiöljy ja omenaviinietikka. Lisää kuivat aineet siivilän läpi joukkoon. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin syvennyksiin. Jaa taikina muffinivuokiin, niin että ne täyttyvät hieman yli puolen välin. Paista kuppikakkuja uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Siirrä kuppikakut jäähtymään ritilän päälle.

Valmista suklaakreemi. Sulata suklaa mikroaaltouunissa puoli teholla varovasti välillä sekoittaen. Anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tomusokeri, vaniljasokeri ja maito tasaiseksi kuohkean vaaleaksi vaahdoksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu ja hiukan jäähtynyt suklaa ohuena nauhana nopeasti sekoittaen joukkoon. Huom! Jos suklaa on liian kuumaa, se sulattaa tai juoksettaa massan. Älä vatkaa kreemiä enää tässä vaiheessa turhaan. Lisää ripaus suolaa. Siirrä massa pursotinpussiin ja pursota kuppikakkujen päälle. Koristele haluamallasi tavalla.

Vanilja-valkosuklaa-kakkutikkarit (18 kpl)

100 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¾ dl maitoa
1 rkl vaniljasokeria

Kakkutikkarimassaan: 100 g maustamatonta tuorejuustoa

Kuorrute: valkosuklaata

Koristeluun: nonparelleja

Lisäksi: kakkutikkareiden muovisia tikkuja tai esim. jäätelötikkuja

Laita uuni lämpenemään + 200 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle noin sentin paksuiseksi levyksi. Paista +200 asteessa uunin keskitasolla 10-13 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Murenna pohja kulhoon. Lisää tuorejuusto. Sekoita vatkaimella hienoksi murumaiseksi seokseksi.

Ota nokare kakkumassaa käsiisi ja pyörittele tasaiseksi, pyöreiksi palloiksi. Kasta tikkaritikun pää sulatetussa valkosuklaassa ja työnnä se pallon sisään. Tee lopuille palloille samoin ja laita tikkarit hetkeksi pakastimeen jähmettymään. Sulata valkosuklaa varovasti mikroaaltouunissa puoliteholla, välillä sekoittaen. Kasta kakkutikkari suklaaseen ja anna ylimääräisen suklaan valua pois. Ripottele pinnalle nonparelleja. Nosta kakkutikkarit vielä jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Herkullista!

Olipa meillä mukava, erilainen työpäivä lauantaina. Järjestimme nimittäin muotinäytöksen ja samalla siihen osallistui Loimaan Likka -ehdokkaat. Loimaalla on meneillään Loimaan Likka -kilpailu, jossa valitaan annettujen äänien perusteella Loimaalle ns. edustustyttö. Loimaan Likka -kilpailun järjestää Loimaan Yrittäjät ry yhdessä Loimaan Seudun Nuorkauppakamarin kanssa. Kilpailu huipentuu gaalaan tulevana perjantaina Loimaan Seurahuoneella.

Muotinäytöksessä esittelimme K-citymarketin kevätmuotia. Muotinäytöksen juonsi vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti ja mukana näytöksessä olivat vuoden 2015 1. ja 2. perintöprinsessat. Kaikki vaatteet, kengät, laukut ja korut ym. asusteet olivat naisten pukeutumisen osastoltamme. Saimmepa kivoja asukokonaisuuksia esille. Loimaan Likka -ehdokkaat pääsivät kokeilemaan muotinäytöksessä esiintymistä ja samalla Essi haastatteli heitä. Arvatkaapa kuka toimi muotinäytöksen DJ:nä? Kauppias (Jyrki) hoiti homman! Muotinäytös onnistui hienosti ja väkeä oli mukavasti liikkeellä. Tässä muutama kuva muotinäytöksestä.

P.S. Kokoan sinulle vinkit vappuun vielä kuluvalla viikolla!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.