Makupaloja pikkujoulusta

Perjantai 09.12.2016 - klo 11.13 - Blogissa: Pala kakkua

Viikonloppuna vietimme pikkujoulua henkilökunnan kanssa tunnelmallisessa kellarissa. Aikaisemmin pikkujouluja on vietetty valmiin ruokapöydän äärellä, mutta tällä kertaa henkilökunta halusi toisin. Varsinaisesti he eivät halunneet jouluruokaa, vaan jotakin pientä purtavaa ja paljon makeita herkkuja. Olimme Jyrkin kanssa jo suunnitelleet ruokalistan, sen perinteisen tietenkin, mutta nyt suunnitelmaan piti tehdä muutos. Ruokalistalle valikoitui muutama ehdoton herkku (arvaatko kenen?), kuten Kalaasi maksapasteija ja lihahyytelö. Kalaa oli monenlaista ja salaatit tein itse. Ja tietenkin sen makean puolen.

Iltaa vietettiin pienessä kellarissa, missä oli varsin lämmin tunnelma ja tilaa juuri sopivasti meidän pienelle porukalle. Muutama uusi resepti tuli testattua eli tässä makupaloja meidän pikkujoulusta:

Poro- ja fetarullat (n. 49 viipaletta)

1 pkt Fazer rullarieskaa (7 rieskaa)

Fetatäyte 3:lle rieskalle:
200 g tzatziki-tuorejuustoa
2 rkl kurkkusalaattia
50g fetaa hienonnettuna tai murennettuna
1 rkl kermaa
½ dl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
hiukan rouhittua viispippuria
Koristeeksi: hienonnettua persiljaa

Savuporotäyte 4:lle rieskalle:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g savupororouhetta
1 ½ dl majoneesia, esim. kurkkumajoneesia
½ dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa tai tavallista persiljaa
hiukan rouhittua mustapippuria
Koristeeksi: hienonnettua persiljaa

Savuporotäytteestä riittää täyte neljälle rieskarullalle ja fetatäytteestä kolmelle. Näin saat yhdestä rullarieskapakkauksesta helposti kahdenmakuisia rullia. Tee ensin esim. fetarullat. Sekoita täytteen aineet keskenään esim. kulhossa. Levitä täytettä tasaisesti rieskalle ja kääri levy tiukaksi rullaksi lyhyeltä sivulta päin. Käännä rulla alustalle niin, että sauma jää alapuolelle. Anna rullien vetäytyä hetki. Leikkaa haluamasi paksuisiksi viipaleiksi ja laita vadille tarjolle. Koristele hienonnetulla persiljalla.

Valmista savuporotäyte sekoittamalla täytteen aineet keskenään. Levitä täyte neljälle rieskalle ja kääri levy tiukaksi rullaksi lyhyeltä sivulta päin. Käännä rulla alustalle niin, että sauma jää alapuolelle. Anna rullien vetäytyä hetki. Leikkaa rulla haluamasi paksuisiksi viipaleiksi ja laita vadille tarjolle. Koristele hienonnetulla persiljalla.

Kommentit: sopii niin herkutteluhetkiin kuin iltanaposteluunkin!

Tämä kana-caesarsalaatti on helppo ja nopea valmistaa. Tässä hiukan isompi määrä salaattia, riittää hyvin 10:lle. Voit puolittaa myös raaka-aineiden määrät, jos haluat tehdä salaatin 4-5:lle.

Kana-caesarsalaatti (10:lle)

600 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
1 rkl margariinia paistamiseen
1 romainesalaatti
1 pieni kurkku
½ ps (a 100g) Pirkka Grana Padano juustoraastetta
1 pl (250g) Pirkka caesarkastiketta
Pinnalle: Pirkka Grana Padano juustoraastetta ja 2 dl krutonkeja

Ruskista broilerisuikaleet pannulla margariinissa kypsiksi. Anna jäähtyä. Huuhdo ja kuivaa salaatti. Revi salaatti pienemmäksi. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita salaatti, kurkkukuutiot, broilerinsuikaleet ja juustoraaste kulhossa. Lisää caesarkastike ja sekoita, kunnes kastike on tasaisesti salaatin joukossa. Lisää pinnalle loput juustoraasteet ja krutongit. Valmista tarjottavaksi, nam!

Kommentit: tämä salaatti teki kauppansa. Loput salaatista kelpasi perheen teineille. Meillä kaikki pitävät kurkusta, joten sitä laitoin luonnollisesti salaattiin, vaikka se ei oikeasti caesarsalaattiin kuulukaan.

Seuraava pieni äkkimakea on oikeasti hirveän hyvää. Suosittelen tekemään vaikka jouluksi. Tämä korvaa konvehdit ja muut suklaat!

Mansikkainen rocky road -suklaa (20 palaa)

2 dl cashewpähkinöitä
200 g maitosuklaata
200 g tummaa suklaata
2 dl kuivattua mansikkaa
2 dl pieniä vaahtokarkkeja
Pinnalle:
1 dl kuivattua mansikkaa
1 dl cashewpähkinää
1 dl pieniä vaahtokarkkeja

Rouhi pähkinät ja kuivatut mansikat pienemmiksi veitsellä. Paloittele suklaa esim. teräskulhoon ja sulata suklaat vesihauteessa: kuumenna kattilassa vettä lähes kiehumispisteeseen, nosta kulho päälle ja sekoita kunnes suklaat sulavat. Nosta kulho pois kattilan päältä ja sekoita suklaan joukkoon pähkinät ja mansikat. Kääntele joukkoon vaahtokarkit. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja koristele pinta rouhitulla pähkinällä, mansikalla ja vaahtokarkeilla. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 2-3 tuntia. Leikkaa pieniksi paloiksi.

Pikkujoulun kruunasi uusimman Pirkka lehden kannessa oleva kakku kahvin kera. Tässä siis karpalo-kinuskijuustokakun resepti vielä sinulle:

Karpalo-kinuskijuustokakku (8:lle)

Pohja:
100 g tummaa suklaata
100 g voita tai leivontamargariinia
¾ dl sokeria
½ dl ruokokidesokeria
¾ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ tl vaniljasokeria
2 pientä kananmunaa

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa

Kinuskitäyte:
1 dl kuohukermaa
¾ dl fariinisokeria
1 rkl sokeria
2 liivatelehteä
1 rkl kevytmaitoa
Karpalotäyte:
2 ½ dl karpaloita, pakaste
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
1 rkl kevytmaitoa
Koristeluun:
½ dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
½ rkl voita tai leivontamargariinia

Pinnalle: Fazer berry pearls suklaakarpaloita

Voit valmistaa kinuskitäytteen kinuskikastikkeen jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi (jääkylmä vesihaude nopeuttaa). Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila sivuun ja sulata joukkoon paloiteltu suklaa. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet rasva-suklaaseokseen. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen (Ø 18 cm-20 cm) irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia (paistoaika riippuu vuoan koosta). Brownien kuuluu jäädä meheväksi. Jäähdytä. Vaahdota kerma täytteitä varten ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Jaa massa kahteen kulhoon.

Kinuskitäyte: Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kylmä kinuski. Sekoita kinuski, kermavaahtoseos ja sokeri keskenään. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä kinuskitäyte jäähtyneen browniepohjan päälle kakkuvuokaan ja nosta jääkaappiin.

Karpalotäyte: Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolet hieman sulaneista karpaloista sauvasekoittimella. Sekoita karpalosose, kermavaahtoseos, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon loput karpalot kokonaisina. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä karpalotäyte heti kinuskitäytteen päälle, sillä hyytyminen alkaa nopeasti. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Kuumenna kerma kattilassa. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut, lisää voi ja sekoita tasaiseksi.

Nosta kakku tarjoiluvadille. Valuta lämmintä suklaakuorrutetta lusikalla kylmän kakun toiselle reunalle niin, että suklaa valuu kakun reunaa pitkin alas. Levitä lopuksi suklaakuorrutetta kakun puolikkaan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Koristele pinta suklaakuorrutteisilla karpaloilla ja kohmeisilla karpaloilla.

Kommentit: tämä kakku näytti niin herkulliselta lehden kannessa, että sitä piti tehdä – ja sopiva ajankohtakin löytyi! Minulla ei ole halk. 18 cm vuokaa, joten kakku onnistui hyvin myös hiukan suuremmassa vuoassa (halk. 20cm), pohjan paistoaikaa hiukan lyhentäen. Makea kakku oli kaikkien mieleen ja se oli riittoisa.

P.S. Resepti löytyi uusimmasta K-Ruoka -lehdestä.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.