Makupaloja

Tiistai 12.01.2016 - klo 12.00 - Blogissa: Pala kakkua

Tässä kirjoituksessa on makupaloja monelta eri päivältä. Nämä eivät ihan osu K-ruoan ”Kevyempi arki” -ohjelmaan, vaan ehkä paremmin ”Helposti vatsa täyteen” -ohjelmaan. Näiden pienten pannukakkujen idea lähti siitä, kun jääkaapissa oli kaikenlaista suolaista hyvää. Ajattelin, että teenpä pieniä pannukakkuja, muffinipellillä! Niiden kanssa sitten suolaista tai makeaa. Näin silmissäni upeasti kohonneet pannukakkuset ja onnistuneet kuvat. Kaikki ei sitten ihan mennytkään niin, mutta tässä kuitenkin resepti pieniin pannukakkuihin.

Yorkshire pudding (pienet pannukakut 12 kpl)

4 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
Hiukan suolaa

Muffinipellin voiteluun: margariinia

Sekoita kananmunien joukkoon vehnäjauhot, kunnes seos on tasaista. Lisää maito joukkoon sekoittaen. Voitele muffinipellin syvennykset margariinilla ja jaa pannukakkutaikina muffinipellin syvennyksiin. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarjoa heti esim. hillon ja kermavaahdon kanssa tai suolaisen täytteen kanssa.

Kommentit: Pienet pannukakut näyttivät niin hienoilta uunissa, mutta lässähtivät heti, kun otin pellin pois uunista. Olivat kuitenkin erinomaisen hyviä mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa. Lasten pyynnöstä päädyimme makeaan vaihtoehtoon.

P.S. Englantilaiset syövät näitä Yorkshire pudding -pannukakkuja mm. liharuoan (roast beef) kanssa.

Erään sunnuntaipäivän siivousurakan jälkeen oli jo aika nälkä ja vatsa vaati kunnon ruokaa. Halusin kokeilla kaupallamme myynnissä olevia tuotteita, joita en ollut vielä testannut. Tällainen sunnuntailounas niistä syntyi.

Ryppyperunoita, pulled chickeniä ja nyhtöporoa (6:lle)

12 rosamunda-perunaa

Kypsennä pestyt kokonaiset perunat leivinpaperin päällä uunipellillä uunissa +200 asteessa n. 1 tunti, kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoa pulled chickenin ja nyhtöporon kanssa. Lisänä salaattia.

Pulled chicken 550g by Jensen´s Bofhus (2-3:lle)

Tämä pulled chicken on kuumennusta vaille valmis tuote ja erittäin mureaa lihaa. Valmista se pakkauksen ohjeen mukaan. Meidän kaupasta tämä löytyy lihaosastolta.

P.S. Oma suosikkini!

Polarica nyhtöporo 400g (2-3:lle)

Tämäkin murealihainen uutuus löytyy lihaosaston hyllyltä. Polarican pitkään kypsytetty poro maistui uuniperunoidenkin kanssa. Pakkauksessa on selkeä valmistusohje.

Jyrkille rimpsuja eli Spareribs by Jensen´s Bohus 550g (2-3 :lle)

Maukkaat ribsit (possunkylki savumarinadissa) maistuvat paukkupakkasillakin. Nämä jo kypsät rimpsut valmistuvat helposti uunissa, niin Jyrkikin kiittää. Tuote löytyy lihaosaston hyllystä ja pakkauksessa on tarkempi ohje.

Avokado-tacosalaatti (6:lle)

1 ps (220g) Pirkka Taco-salaattisekoitusta
1 avokado
½ rs kirsikkatomaatteja
kastike:
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vaalea mango balsamietikka
1 tl hunajaa
Suolaa ja rouhittua sitruunapippuria
Lisäksi pussin mukana tulleet tacokastike ja tacochipsit

Lisää taco-salaattisekoituksen joukkoon viipaloitu avokado ja puolitetut kirsikkatomaatit. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja valuta salaatille. Ripottele pinnalle tacochipsit ja vielä raitoina tacokastike. Ja eikun syömään!

Eräänä iltana ideoimme Jyrkin kanssa tulevan vuoden tapahtumia, siis kaupalle, tapasten ja valkoviinin kera.. Tapas tarkoittaa käsin syötäviä suupaloja. Yleensä ne ovat pieniä alkupaloja, jotka nostavat veden kielelle. Syöt hetkessä niitä niin paljon, että pääruoka unohtuu.

Tapakset sulle ja mulle

2 isoa patonkia viipaloituna

Voiteluun: margariinia, tuorejuustoa tai pestoa (vihreää tai punaista)

Päälle: ilmakuivattua kinkkua, salamia, pippurimakrillifilettä, sardiineja, juustoa, munakasta, katkarapuja, lihapullia, makkaraa jne.

Lisäksi kokeile myös salmiakkicheddaria – se on oikeaa lähiruokaa, Kartanon meijerin erikoisuus Jokioisilta! Juustossa on upea marmoria muistuttava ulkonäkö ja mieto salmiakin maku.

Koristeeksi: mozzarellapalloja, kirsikkatomaattia, oliiveja, basilikaa

Tee patonkiviipaleista makusi mukaan erilaisia tapaksia. Minusta tämä nimi sopii näille, sillä se tuo mieleen Espanjan ja Bilbaon MM-koripallokisat. Espanjassa tämäntyyppisiä tapaksia on joka ravintolassa. Lasivitriinistä saa valita erilaisia suupaloja, jotka maistuvat varmasti. Kotioloissa voit tehdä tapaksista Välimerellisiä tai vaikkapa ihan koto-Suomen oloisia.

Tällaisia makupaloja tällä kertaa,

blogiterveisin Mari!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.