Metsän aarteet

Perjantai 14.08.2015 - klo 12.43 - Blogissa: Pala kakkua

Mikä olisi ihanampaa kuin kävellä metsässä ja kerätä metsän aarteita eli sieniä koriin? Vielä kun tuntisi sienet ja sienimetsät. Täytyy tunnustaa, että en ehdi tai saa aikaiseksi mennä sienimetsään. Onneksi saamme sieniä isovanhemmilta, jotka ovat kovia sienestämään. Ehkäpä mekin Jyrkin kanssa sienestämme joskus eläkkeellä ollessa. Saa nähdä!

Jyrki syö mielellään sieniruokia, ilman sipulia totta kai. Eli kun ruokalistalla on sieniä, on ruoka varsin yksinkertaista, mutta hyvää. Äitini ehti käydä sienimetsässä monena päivänä Loimaalla ollessa. Saalis oli kyllä varsin laiha, mutta sainpa kuitenkin paistettua sienipiiraan itselleni. Jyrki ja lapset söivät paistettuja kantarelleja voin ja perunan kera. Yksinkertaista, mutta niin hyvää…

Yleensä teen sienipiiraan omalla reseptillä, mutta nyt näin Maku.fi-sivustolla herkullisen näköisen kantarellikeikauksen reseptin ja päätinkin kokeilla vaihteeksi sitä. Odotin, että piiras on mehevä, mutta se oli hiukan erilainen. Laitoin piirakkaan kantarelleja ja yrttejä enemmän kuin ohjeessa oli. Lopuksi olin kuitenkin sitä mieltä, että se on erinomaista, vaikka onkin erilainen. Tässä resepti muunnelmieni kera:

Kantarellikeikaus (6-8 annosta)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
125 g voita
3 rkl vettä (jääkylmää)

Täyte:
1 l kantarelleja (7 dl riittää, mutta itse käytin 1 l)
3 kpl punasipulia
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl fariinisokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
¼ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
½ dl hienonnettua tuoretta meiramia
½ dl hienonnettua tuoretta oreganoa
1 ½ dl parmesaanijuustoa raastettuna

Valmista taikina. Nypi jauhot, suola ja voi keskenään. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pane taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle, painele se pyöreäksi levyksi ja kääri paperin kanssa kelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunti.

Puhdista kantarellit ja leikkaa suurimmat pienemmiksi. Paista sieniä öljyssä, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut niistä. Siirrä sienet pois pannulta. Kuori ja leikkaa punasipulit renkaiksi. Paista ne pannulla öljyssä, kunnes sipulit pehmenevät. Lisää fariinisokeri ja jatka kuumentamista pari minuuttia. Kun sipulit alkavat karamellisoitua, kaada pannulle balsamiviinietikka ja jatka hetki vielä kuumentamista. Ota sieniä ja sipulia hiukan eroon piiraan koristelua varten. Sekoita loput sienet ja sipulit keskenään ja mausta seos. Lisää seokseen lopuksi juustoraaste.

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halk. 23-24 cm)  kokoinen paperi. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä täyte vuoan pohjalle leivinpaperin päälle niin, että reunoille jää hiukan tilaa. Kauli taikina pyöreäksi vuoan halkaisijan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy täytteen päälle ja paina reunoja alaspäin täytteen ja vuoan väliin. Pistele taikina haarukalla. Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, irrota vuoan reunat ja kumoa kantarellikeikaus tarjoiluvadille. Tarjoa kantarellikeikauksen lisänä yrteillä maustettua creme fraichea.

Yrttikastike

1 prk (200g) creme fraichea, esim. Pirkka
½ dl hienonnettua tuoretta oreganoa
½ dl hienonnettua tuoretta meiramia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa kantarellikeikauksen kanssa.

Takapihallani on pieni mansikkamaa. Mansikat tulee syötyä ihan sellaisenaan. Mansikkatilalta kerättyjä mansikoita oli kuitenkin niin paljon, että niitä riitti sekä pakastimeen että hilloksi asti. Itse tehty mansikkahillo maistuu marjalle ja siinä on selvästi kesän makua tallella. Mansikkahilloani testattiin vaniljajäätelön kanssa. Hyväähän se oli.

Mansikkahillo

2 kg (tai 4 l) tuoreita mansikoita
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

Perkaa (ja paloittele suuret) marjat. Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita hillosokeri joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10-15 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta pois. Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje hyvin. Hillo hyytyy lopullisesti vuorokaudessa. Säilytä viileässä.

Kannattaa mennä sienimetsään nyt viikonloppuna, kun säätkin suosivat!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.