Näkkäristä rieskaan

Maanantai 01.02.2016 - klo 13.41 - Blogissa: Pala kakkua

Onpa ihana keskustella ruoasta kaupalla asiakkaiden kanssa: mitä leivoin viimeksi, olenko jo kokeillut sitä tai tuota K-ruoan reseptiä jne. Tässä kerran asiakkaamme kertoi, kuinka helppoa siemennäkkileivän tekeminen on ja kuinka maukkaita ne ovat. Ja hän jatkoi kysymyksellä, olenko minä tehnyt sellaista? Enpä ole tainnut tehdä, mutta täytyypä kokeilla, vastasin.

Olen saanut muutaman eri leivontareseptin asiakkailta kokeiltavaksi, ja siitä innostuneena päätin nyt kokeilla itse näkkileivän tekoa. Minulla on iso pussi siemeniä, toisin sanoin juuri sopiva ja valmis siemensekoitus näkkärin tekoon. Valitsin netistä (Kinuskikissan blogista) varmasti helpoimman näkkärireseptin ja hiukan sitä tuunasin.

Tosi helppo siemennäkkäri

3 ¼ dl erilaisia siemeniä, esim. kurpitsan siemeniä, seesaminsiemeniä ja auringonkukan siemeniä tai valmista siemensekoitusta
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
3 kananmunaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille (n. 30-35 cm) oikein ohueksi levyksi. Paista +175 asteessa n. 25 min. Leikkaa tai murra levy erikokoisiksi paloiksi. Anna jäähtyä. Päälle hiukan margariinia tai voita, ja hyvää on! Voit myös napostella siemennäkkärin ihan sellaisenaan.

P.S. Olen kokeillut silikonista alustaa (leivinpaperin korvikkeena) uunipellillä leivonnaisten alla, ja se onkin kätevä juttu. Kun leivonnaiset ovat sen päällä paistettu (ja ehkä jo syötykin), ei tarvitse kuin pestä tuo silikonialusta ja se on taas käyttövalmiina.

Muistan ajan kun tätini hittileivonnainen oli kaurarieska. Kaurarieskan resepti kulkeutui tädiltäni tänne Loimaalle asti ja mikä parasta, lähetin hänelle täältä paikallisia (tai ainakin läheltä tulleita) kokonaisia kaurasuurimoita – niitä kun ei suurkaupungin kaupoista silloin oikein löytynyt. Nyt teki mieli kaurarieskaa ja niinpä leivoin tätini reseptillä naapurikunnan kaurasuurimoista kaurarieskaa.

Kaurarieska (uunipellillinen)

7 dl vettä
2 ½ dl kokonaisia kaurasuurimoita, esim. Siimeksen Luomu kaurasuurimoita
1 tl suolaa

Lisää puuron joukkoon:
5 dl maitoa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kaurasuurimot sekoittaen joukkoon. Anna kiehua hiljalleen n. 30 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää suola. Anna jäähtyä hetki. Sekoita jäähtyneen puuron joukkoon muut aineet ja sekoita seos tasaiseksi. Voitele reunallinen uunipelti margariinilla ja kaada seos pellille. Tasoita pinta. Paista uunissa +250 asteessa noin n. 20-25 minuuttia. Leikkaa paloiksi ja tarjoa munavoin kanssa.

Kommentit: tämä tuo mieleen lapsuuden ja omat kotitaloustunnit.. Silloin leivottiin erilaisia rieskoja. Tänä päivänä ne ovat tortilloja, wrappejä, pitaleipiä, siemennäkkäreitä, hot dogeja ja hampurilaisia… Mutta nyt kannattaa yllättää perhe ja tehdä retrohenkistä rieskaa! Ja kun ihastut näihin kokonaisiin suurimoihin, keitä kärsivällisesti kunnon kaurapuuro aamupalaksi. Kyllä jaksaa!

Tämän meidän kevyemmän arjen aikana tekee kyllä hirmuisesti mieli kaikkea hyvää. On ainakin leivottava lapsille jotakin, ettei ihan helpoksi tämä arki käy. Seuraavassa blogipostauksessa jatketaan leivonnan teemalla.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.