Omasta puutarhasta!

Torstai 20.08.2015 - klo 09.15 - Blogissa: Pala kakkua

Takapihallamme on juuri sopivasti muutama viinimarjapensas ja keväällä istutettuja vadelma- ja pensasmustikkapensaita. On erikoista, että jo ensimmäisenä kesänä saamme maistiaisia pensaista. Mustaherukkapensaista on kypsynyt muutamia marjoja, mutta yllätyksenä on ollut, että vadelmapensaat ovat jo tehneet jonkun verran satoa. Tuossa eräänä iltana keräsin sen verran vadelmia, että sain muutaman jo kakun päällekin. Loput kakun päälle tulleista vadelmista keräsin kauppamme hyllyltä. Mutta ensi kesänä saamme varmasti jo sen verran vadelmaa, että pääsen niitä pakastamaan.

Zossu on pyytänyt useaan otteeseen, että leipoisimme vadelmatuorejuustokakun. Pyysin häntä etsimään reseptin ja kirjoittamaan minulle kauppalapun.  Zossu löysikin reseptin ja halusi muuttaa sen omanlaisekseen. Tällainen kakku meille yhteistyössä syntyi, ja totesinkin, että ensi kerralla osaat tehdä tällaisen ihan itse.

Lime-vadelmajuustokakku (12:lle)

Pohja:
1 ps (175 g) Fazer keksimurua
50 g leivontamargariinia

Täyte:
2 limen kuori raastettuna
2 limen mehu
4 kpl liivatelehtiä
1 prk (200 g) Valio Viola vaniljatuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
4 dl Valio Kuohukermaa

Kakun päälle:
n. 750 g vadelmia
Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halk. 24 cm) kokoinen pala ja laita se vuoan pohjalle. Sulata margariini ja sekoita keksimurut joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.  Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Pese limet huolellisesti ja raasta limestä kuoren vihreä osa. Purista limeistä mehu. Sekoita limen kuori, sokeri ja tuorejuusto keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne 1 rkl kuumaan limemehuun. Lisää loppu limemehu tuorejuuston joukkoon. Kaada liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma.  Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka ja anna kakun hyytyä jääkaapissa pari tuntia.

Lisää kakun päälle vadelmat vieri viereen. Kuumenna vesi ja hyytelösokeri kattilassa niin, että seos kiehahtaa. Lusikoi hyytelöä vadelmien päälle. Peitä vuoka ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kommentit: Kakku oli oikein raikas ja vadelmainen. Hupeni hetkessä ja onneksi sitä oli vielä pala jäljellä, kun yllätysvieraat saapuivat.

Viinimarjachutney

600 g punaisia viinimarjoja riivittynä
¾ pkt hillo- ja marmeladisokeria
1 ¼ dl valkoista balsamiviinietikkaa
2 kpl valkosipulinkynttä raastettuna
½ tl kanelia
½ tl suolaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria

Kuumenna ainekset kattilassa kiehuvaksi ja keitä kymmenisen minuuttia. Jäähdytä n. 15 minuuttia ja purkita. Punaviinimarjachutney säilyy hyvin jääkaapissa ja tulee nopeasti syötyä pois! Herkullista mm. liha- ja makkararuokien kanssa. Sopii myös juustotarjottimelle juustojen hilloksi!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.