Onko arkesi yhtä kokkisotaa

Keskiviikko 11.11.2015 - klo 22.26 - Blogissa: Pala kakkua

Vietimme kaupalla Nenäpäivää kokkisodan merkeissä perjantaina 6.11. Haastoimme loimaalaisia yrityksiä Kokkisotaan Nenäpäivän merkeissä. Saimme Wahlmanin Akin juontamaan kisan. Kisaan osallistui kahden hengen joukkueet Loimaan Rautiasta, Loimaan Osuuspankista, Loimaan Keilahallilta, Loimaan Kivestä ja YTK:sta sekä joukkue Loimaan Yrittäjät ry:stä.

Aloitin itse tapahtuman suunnittelun jo kuukausi ennen tapahtumaa. Itselläni jännitys kasvoi aina ensimmäisen kokkisodan alkuun asti. Rakensimme kauppamme pääkäytävälle kolme kokkisota-kilpailupistettä. Jokaisella oli samat laitteet ja välineet käytettävissä. Pääraaka-aineet annoimme kassissa ja vapaavalintaiset raaka-aineet joukkue sai käydä itse hakemassa kilpailijoille varatuista pöydistä. Aikaa ruoka-annosten tekemiseen annoimme 20 minuuttia. Siinä ajassa sai tehdä niin monta annosta kuin ehti. Kokkisotakilpailut olivat kahdessa erässä: kolme joukkuetta klo 11 ja kolme joukkuetta klo 14. Asiakkaita, kilpailijoiden ystäviä, työkavereita ja sukulaisia saapui paikalle paljon kannustamaan omia suosikkeja voittoon! Tai selviytymään päivän haasteesta!

Lounais-Suomen Ammattiopisto Novidan merkonomiopiskelijat olivat mukana toteuttamassa teemapäiväämme. Apukädet olivat tervetulleita ja oppilaat olivat tyytyväisiä. Saivathan he monenlaista kokemusta, sillä he järjestivät myös maistiaisia, myyntiesittelyitä ja hurjan hauskan ämpärikampanjan. Nenäpäivä toi hymyn kasvoille ja onnistunut kokkisotatapahtuma jäi varmasti yhtä lailla meidän kuin kilpailijoidenkin mieleen. Tuleekohan tästä Nenäpäivän kokkisodasta meidän kaupalle perinne?

Onko arkesi yhtä kokkisotaa? Tätä jäin miettimään, kun yksi kokkisodan kilpailijoista totesi Akille, että miksi kotona käytetään aikaa ruoan tekemiseen puolitoista tuntia, kun ruoka valmistuu 20 minuutissakin? Samasta asiasta keskustelin toisen kilpailijan kanssa ja hän totesi, että onhan se heillä kokkisotaa kotonakin; ei ole paljoa enempää aikaa valmistaa ruoka arkena perheelle. Ja näinhän se vähän on. Ruoan pitää valmistua nopeasti, ja olla maukasta.

Leivonta ottaa aikansa, siihen pitää olla aikaa. Testasin Valion uutuutta Luumu-kanelirahkaa leivonnassa. Näin reseptin, jota halusin kokeilla:

Luumu-kaneliruudut (n. 30 palaa)

Taikina:
2 dl mantelilastuja
150 g voita tai leivontamargariinia
12 (70 g) kuivattuja luumuja
75 g säilykekirsikoita
4 kanamunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 prk (200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
1 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl tomusokeria
2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli

Koristeeksi: mantelilastuja tai piparkakkuja

Murskaa mantelilastut kevyesti kämmenessä. Paahda ne kuivalla, pinnoitetulla pannulla. Sulata joukkoon voi ja siirrä pannu sivuun jäähtymään. Paloittele luumut ja valutetut kirsikat. Lisää hedelmäpalat voiseokseen. Sekoita munat, sokerit, rahka, maito ja voiseos kulhossa. Lisää jauhot ja leivinjauhe seoksena. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperille uunipellille. Kypsennä 175 asteessa uunin keskitasolla n. 25 min tai kunnes kypsä. Käännä peltiä tarvittaessa paistamisen aikana. Anna jäähtyä.

Kuorrutus: Sulata voi kattilassa ja nosta liedeltä. Lisää tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. (Alussa rasva ja sokeri erottuvat, mutta esim. muovisella kierrevatkaimella sekoitus onnistuu hyvin.) Sekoita joukkoon rahka. Valuta kuorrutus hieman jäähtyneen piirakan päälle (ks. vinkki). Tasoita. Anna kuorrutuksen jähmettyä viileässä. Leikkaa paloiksi ja koristele halutessasi mantelilastuilla tai piparkakuilla.

Vinkki: Jos paistopinta on kovin epätasainen, kumoa piirakka peltiä apuna käyttäen nurinpäin. Tasaiselle alapinnalle on helppo levittää kuorrutus.

Helppo bataattilaatikko (10:lle)

2 pkt (a 400g) Pirkka bataattisosetta
2 kanamuna
2 dl Pirkka ruokakermaa
¾ dl mannasuurimoita
3 rkl siirappia
suolaa ja pippuria

Vuoan voiteluun: margariinia
Pinnalle: korppujauhoja ja voita

Sekoita ainekset keskenään. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa +175 asteessa noin 1,5 tuntia.

Kommentit: Siis niin hyvä makea laatikkoruoka joulun juhlapöytään! Kannattaa kokeilla jo ennen joulua ja tehdä niin kuin minä: laitoin seoksen kahteen foliovuokaan. Söimme toisen bataattilaatikon ja toinen meni pakkaseen. Sieltä sen voi käyttää jo ennen joulua tai vasta jouluna…

Kakkupohja tuolla odottaa, taidan siirtyä keittiön puolelle!

Blogiterveisin,

Mari

 

 

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.