Pääsiäisen ruokapöytään

Perjantai 07.04.2017 - klo 21.47 - Blogissa: Pala kakkua

Pääsiäisen ruokapöytään on tarjolla nyt monenmoista. Otimme varaslähdön ja olemme herkutelleet jo pääsiäisen ruoilla. Tyttöjen kouluun tuli nuoria opiskelijoita Euroopan eri maista ja isäntäperheitä kaivattiin. Ilmoittauduimme vapaaehtoiseksi ja niinpä tämä ihanan tuoksuinen lammaspata toivottikin tervetulleeksi turkkilaisen tytön meille viikoksi asumaan.  Tämän reseptin salaisuus piilee hyvin marinoidussa lampaanlihassa. Kahvi antaa oman arominsa lampaan lihalle ja se sopii tähän mainiosti.

Lammaspataa couscouspedillä (5-6 :lle)

n. 900 g lampaan ulkofilettä

Marinadi:
½ dl vahvaa kahvia
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/3 tl rouhittua mustapippuria
2-3 oksaa tuoretta rosmariinia

Pataan:
2 porkkanaa
1 sipuli
1 prk (2 dl) ruokakermaa
½ tl suolaa

Pinnalle: hienonnettua persiljaa

Sulata lampaan fileet jääkaapissa. Kuutioi liha. Hienonna rosmariininlehdet ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita marinadin aineet keskenään ja lisää lihojen joukkoon. Helpointa on laittaa lihat ja marinadi esim. vahvaan pakastuspussiin ja sulkea se hyvin. Ja sitten vaan pussia kääntelemään, niin marinadi sekoittuu lihojen joukkoon hyvin. Anna maustua kylmässä 2-3 tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään.

Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Kaada ylimääräinen marinadi pois ja laita lihat voideltuun uunivuokaan. Ruskista lihoja uunissa + 250 asteessa n. 15 minuuttia. Kuori ja viipaloi tällä välin porkkanat ja lohko sipuli. Ota vuoka pois uunista ja laske uunin lämpötila + 200 asteeseen. Lisää lihojen päälle kasvikset, ruokakerma ja suola. Sekoita. Jatka lammaspadan kypsentämistä + 200 asteessa noin 45 -60 minuuttia (tarkista lihojen kypsyys). Koristele hienonnetulla persiljalla. Tarjoa lisänä couscousia.

Kommentit: tämä kahvimarinadi maustaa lampaanlihan uskomattoman herkulliseksi. Jos pidät voimakkaamman makuisesta lihasta, voit vielä lisätä valkosipulin ja pippurin määrää.

Odotan innolla aina kevättä ja parsa-aikaa. Itse söisin parsaa vaikka kuinka paljon, mutta muu perhe ei ihan ole vielä oppinut sitä syömään. Paitsi, kun…

Voiko parsan saada maistumaan vielä paremmalta? Kyllä voi! Kun parsan kääräisee pekoniin, niin perheen miesväkikin syö mielellään parsaa. Testattu on! Tässä sinulle superhelppo parsapekonin ohje, sekä ihana illanistujaisherkun resepti.

Parsapekonia perheelle (6:lle)

1 nippu (500 g) tuoretta vihreää parsaa
1-2 pkt (a 150g) HK amerikanpekonia

Pinnalle: hiukan rypsiöljyä ja rouhittua mustapippuria

Leikkaa parsoista puumainen tyviosa pois. Paksummat parsat on hyvä myös kuoria kevyesti.

Pyöritä kunkin parsan ympärille viipale amerikanpekonia. Laita parsapekonit voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta hiukan rypsiöljyä pekonien päälle. Ripottele pinnalle rouhittua mustapippuria. Paahda uunissa + 200 asteessa noin 10 minuuttia.  Tarjoa hollandaiskastikkeen kanssa.

Katkarapuja ja varsiparsakaalia uunissa (4:lle)

1 ps (50g) Pirkka katkarapuja, pakaste
Marinadi:
2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
¼ tl rouhittua mustapippuria
muutama roseepippuri murskattuna

Lisäksi:
1 ps (150 g) Bimi –varsiparsakaalia
½ rs (a 250g) Pirkka kirsikkatomaatteja
2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
Päälle: 2 rkl sitruunamehua ja tuoretta oreganoa hienonnettuna

Sulata katkaravut jääkaapissa, valuta ylimäärinen vesi pois. Sekoita marinadin aineet keskenään ja lisää katkarapujen joukkoon. Anna maustua hetki. Laita voideltuun uunivuokaan varsiparsakaalit ja kokonaiset kirsikkatomaatit, valuta päälle oliiviöljyä. Paahda uunissa + 200 asteessa noin 10 minuuttia. Lisää kasvisten päälle marinoidut katkaravut. Paahda vielä noin 8-10 minuuttia + 200 asteessa. Valuta sitruunamehua vielä valmiin ruoan päälle ja ripottele päälle runsaasti hienonnettua oreganoa.

Jälkiruoaksi sopivat töhnämunat.

Tähän kohtaan on mielestäni paikallaan tuoda esiin viimekeväinen kakku: Mariannekakku.

Se on niin herkullista ja sopii pääsiäisen kahvipöytään mitä parhaiten. Tässä vielä resepti, jos se on sinulta hukassa.

Mariannekakku (12:lle)

Pohja:
1 pkt (345 g) Fazer Marianne -täytekeksejä
75 g leivontamargariinia

Täyte:
6 liivatetta
2 rkl maitoa
2 prk (a 2 dl) kuohukermaa
200 g maustamaton tuorejuustoa
1 prk (200g) turkkilaista jogurttia
1 ps Fazer Marianne crush –rouhetta
½ dl sokeria

Pinnalle:
½ pkt (a 345g) Fazer Marianne -täytekeksejä
Fazer Marianne -rakeita tai muita makeisrakeita

Hienonna keksit monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Kiinnitä irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Painele keksiseos vuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.

Pane liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään tuorejuusto, jogurtti, karamellirouhe ja sokeri. Kuumenna maito ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet. Jäähdytä hieman. Kaada liivateseos tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto. Kaada seos vuokaan. Koristele kakun pinta halkaistuilla kekseillä ja karkkirakeilla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai kunnes kakku on kokonaan hyytynyt. Irrota kakku vuoasta tarjoiluvadille.

P.S Suosittelen!

Näillä resepteillä toivotan sinulle oikein hyvää pääsiäistä!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.