Paluu arkeenko?

Torstai 25.06.2015 - klo 14.28 - Blogissa: Pala kakkua

Juhannuksen vapaat tulivat ja menivät ja paluu arkeen alkoi välittömästi. Kuulostaako tutulta? Lapset viettävät ansaittua kesälomaa ja nauttivat kesän erilaisesta rytmistä. Me vanhemmat olemme jokakesäiseen tapaan töissä ja odottelemme syksyä ja lomaa. Kesäistä arkea siis riittää. Samalla tavalla menee tuo ruokalistakin: viikonloppuisin grillataan ja kesäarkena kevyttä kesäruokaa tai grillataan – taas. Nuorimmainen on innostunut myös ruoanlaitosta sekä leivonnasta isosiskojen antaessa esimerkkiä, joten minulla on välillä vaikeuksia jakaa tasaisesti keittiövuoroja lapsille. Tässä blogissa kerron mistä Zossun kana-nuudelikeitto sai alkunsa ja mitä nuorimmainen totesi sämpylöitä leipoessa.

Mutta ennen sitä mennään resepteihin.

 

Kana-nuudelikeitto (8-10:lle)

3 pesää/vyyhtiä kokojyvänuudeleita
vettä
450 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
margariinia paistamiseen
1 ½ l vettä
2 kpl kasvisliemikuutioita
3 porkkanaa
1 pieni kukkakaali
1 pieni parsakaali
½ kesäkurpitsa
1 ps (200g) maissia, pakaste
½ nippua kevätsipulia
2 prk (a 2dl) ruokakermaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
(1/3 tl currya)
1 tl kuivattua basilikaa
hienonnettua persiljaa
suolaa

Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta. Ruskista broilerin fileesuikaleet margariinissa pannulla kypsiksi. Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi, kaalit pieniksi kukinnoiksi ja kesäkurpitsa kuutioiksi. Lisää ne kiehuvaan kasvisliemeen. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon maissi, viipaloitu kevätsipuli, nuudelit, kanasuikaleet ja kerma. Kuumenna ja anna hautua vielä muutama minuutti. Lisää mausteet ja hienonnettu persilja. Lisää suolaa maun mukaan.

Kommentit: Resepti sai alkunsa vuosia sitten, kun Zossu pyysi minua tekemään kana-nuudelikeittoa. Kyselin häneltä mitä siinä keitossa saa olla? Katselimme eri reseptejä netistä, mutta emme löytäneet sopivaa reseptiä. Niinpä pyysin häntä kertomaan mitä raaka-aineita hän keittoonsa haluaa, ja niin meille syntyi oma lempikeitto: kana-nuudelikeitto, mikä on saanutkin vakiopaikan meidän perheen ruokalistalla. Olemme ehtineet jo kokeilla hiukan eri versioita siitä, mutta tämä on lasten mielestä paras. Jos sinusta tuntuu, että makua ei ole riittävästi, voit lisätä mausteiden ja suolan määrää. Mutta me olemme ihastuneet keitossa olevaan tuoreiden vihannesten makuun!

Kaura-hunajasämpylät (n. 30 sämpylää)

5 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa
1 ps kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
50 g leivontamargariinia

Voiteluun: 1 dl lämmintä vettä + 1 rkl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa
Koristeeksi: kaurahiutaleita

Sekoita +42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen suola ja hunaja. Sekoita taikinanesteeseen kaurahiutaleet, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen ja taikinan teon loppuvaiheessa pehmeä margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo taikinapalat tangoiksi ja leikkaa tangot 15 osaan. Laita palat leikkauspinta ylöspäin pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia. Voitele sämpylät hunajavedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista uunin keskitasolla +200 asteessa noin 8-10 minuuttia.

Kommentit: näistä sämpylöistä nuorimmainen totesi: leivotaan näköjään ihan perussuomalaisia sämpylöitä. Niin, ajattelin, enkä osannut tuohon sillä hetkellä mitään vastata. Mutta leipominen on hauskaa ja palkitsee leipojan. Sämpylöitä syötiin keiton kanssa ja niitä jäi vielä seuraavalle päivällekin.

Viikonloppuna on menoa ja meininkiä, sillä silloin pääsemme kurkistamaan ihaniin häihin ja nuorimmaisen syntymäpäiviä juhlimme sunnuntaina.

Niistä lisää ensi viikolla!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.