Pata porisee

Tiistai 23.08.2016 - klo 10.09 - Blogissa: Pala kakkua

Meillä pata porisee niin keittiössä kuin yläkerrassakin. Varsinkin syksyllä. Keittiössä patojen porina tietää uuniruokaa ja yläkerrassa sitä, että tytöt kinaavat keskenään, milloin mistäkin. Tyttöjen touhua.

Jos viikonloput saisi viettää kiireettömästi, laittaisin aina lauantaisin ja sunnuntaisin uuniruokaa. Se on niin helppoa, ja itselle jää aikaa vaikka mihin. Jyrkin teki mieli liharuokaa ja ehdotin lihapataa uunissa. Kaupat tuli!

Ruokaisista lihapadoista on nyt nautittu, tässä sinulle pari erilaista reseptiä.

Tomaattinen lihakastike (6:lle)

2 rkl margariinia
750 g naudan paistisuikaleita
1 tlk (500g) tomaattimurskaa
1 tkl (250/150g) viipaloituja herkkusieniä
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
2 lihaliemikuutiota
1 tl paprikajauhetta
viispippuria myllystä
suolaa

Ruskista lihasuikaleet pienissä erissä kasarissa margariinissa. Lisää muut kastikkeen aineet lihojen joukkoon, sekoita. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 45 min – 1 t. Tarkista lihojen kypsyys ja maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, makusi mukaan. Tarjoa perunasoseen tai riisin kanssa. Voit toki valmistaa tämän suikalepadan myös uunissa padassa/uunivuoassa: +175 asteessa noin puolitoista
tuntia, kunnes liha on kypsää.

Pekonilla ryyditetty lihapata (6-8:lle)

2 rkl margariinia
1,2 kg naudan paistikuutioita
1 sipuli
3 porkkanaa
1 iso prk (400/230g) viipaloituja herkkusieniä
140g pekonikuutioita
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
1 prk (2,5 dl) Valio ruokakermaa Mustapekka
4-5 dl vettä
Pinnalle: hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa

Ruskista lihasuikaleet pienissä erissä pannulla margariinissa. Siirrä sitä mukaan lihapalat voideltuun uunivuokaan tai pataan. Huuhdo pannu tarvittaessa välillä ja siivilöi liemi talteen, pese pannu. Kuori ja hienonna sipuli ja viipaloi kuoritut porkkanat. Lisää ne lihojen joukkoon, samoin valutetut herkkusienet ja pekonikuutiot. Lisää mausteet, sekoita. Kaada kerma joukkoon ja viimeiseksi vesi + paistoliemi, niin että lihapalat peittyvät (yht.4-5 dl). Sekoita vielä. Laita pata uunin keskitasolle + 175 asteeseen ja anna padan hautua noin 2 tuntia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa.

Tytöt ovat pyytäneet monesti jälkiruoaksi pannacottaa. Jotenkin itsestäni tuntui, että sen täytyy olla tukevan, siis liharuoan, jälkiruokana. Nyt lihapadan jälkiruokana se maistuikin. Nimen se sai poikamme kysymyksestä: Onks toi Bella Donnaa? Tiedä mistä hän tuon keksi…

Pannacotta Bella Donna (6:lle)

5 dl kuohukermaa
1 dl hyytelösokeria (Multia)
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle: marjoja, keksimurua, valmista lakritsa- tai kinuskikastiketta

Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin minuutin ajan. Kaada seos annosmaljoihin tai laseihin. Anna hyytyä pari tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele pannacotat marjoilla tai vaikkapa keksimuruilla. Voit myös lisätä lakritsa- tai kinuskikastiketta pannacotan päälle kerrokseksi. Voit tehdä vaikka jokaiselle oman makuisen pannacotan, kuten me teimme – ja kaikki oli tyytyväisiä.

Olipa hyvä jälkiruoka – ja vatsa oli täynnä.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.