Peltipiirakkaa Marin tapaan

Tiistai 16.08.2016 - klo 10.08 - Blogissa: Pala kakkua

Hulluna kaaliin? Kyllä. Voisin syödä kaalia joka päivä. Yksi joka syksyisistä kaaliherkuista on tämä peltipiirakka. Jostain syystä se on syksyn juttu, mutta toisaalta voisihan sitä leipoa milloin vain. Olenpa syönyt sitä nyt aamupalaksi, ruoaksi ja vielä iltapalaksikin. Taidan olla tuon peltipiirakallisen jälkeen well done!

Tämä kaalipiirakka leivotaan hiivataikinaan ja vehnäjauhoihin. Näin siitä tulee hiukkasen kevyempi ja jaksaa syödä enemmän! Täyte sisältää vain kaalia ja sipulia, ei mitään ylimääräistä mukana. Makeus ja väri tulee fariinisokerista. Jos haluat, että kaali maistuu pehmeämmältä, voit käyttää täytteeseen 2 dl fariinisokeria.

Peltipiirakkaa Marin tapaan kaalista siis uunipellillinen kaalipiirakkaa

Taikina:
3 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
100 g margariinia
n. 8 dl vehnäjauhoja

Täyte:
50 g margariinia
3 kpl isoja sipuleita
1 ½ kg kaalia
(1/2 – 1 dl vettä)
1 tl suolaa
1 ½ dl fariinisokeria
Voiteluun: kananmunaa

Valmista ensin täyte. Voit valmistaa sen vaikka edellisenä päivänä, niin minä tein. Sulata margariini esim. suuressa kattilassa. Lisää hienonnettu sipuli ja hauduta hetki. Lisää suikaloitu kaali joukkoon. Kuumenna ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 1 tunti (lisää tarvittaessa hiukan vettä). Sekoita joukkoon suola ja fariinisokeri. Anna hautua vielä puolisen tuntia. Anna täytteen jäähtyä.

Sekoita +42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon sokeri ja suola. Sekoita taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen ja taikinan teon loppuvaiheessa pehmeä margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli pohjalevyksi tuleva taikinapala jauhotetulla pöydällä 30x35 cm levyksi ja nosta se leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä kaalitäyte pohjan päälle, mutta älä ihan reunoille asti.

Kauli nyt toinen taikinapala, mutta vähän isommaksi kuin pohjalevy. Nosta levy täytteen päälle. Käännä taikinan reunat piirakan alle piiloon. Voitele pinta kananmunalla ja pistele haarukalla. Paista piirakka uunin alatasolla +200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Jos pinta tummuu, laita leivinpaperi piirakan päälle.

Kommentit: aina yhtä hyvää ja täyttävää! Toivottavasti saat kipinän leipoa tätä piirakkaa ja ehkäpä saat siitä itsellesi uuden suosikkireseptin.

Tuunaa: helppo tuunata, kun korvaa osan kaalista porkkanalla tai esim. muilla kaaleilla.
Jos olet sipulin ystävä, voit lisätä sipulin määrää.

Jos on kaalin aika, on myös omenien aika. Maukkaat omenat syödään meillä sellaisenaan, mutta minä tykkään leipoa niistä makeaa. Nyt olisi tarkoitus tyhjentää hiukan kotona pakkasta ja leivoinkin taikinoista omenaherkkuja. Tässä sinulle pari vinkkiä, miten helposti saat näyttävää aikaiseksi. Valmiit taikinat ovat oiva apu, kun yllätysvieraita on tulossa ja onnistut varmasti.

Omenaruusut (6 kpl)

3 kpl voi- tai lehtitaikinalevyä (1/2 pkt)

Täyte:
1 ½ isoa punaista omenaa
1 rkl sitruunamehua
1 ½ tl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
kanelia

Pinnalle: tomusokeria

Ota voi- tai lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita omenaviipaleet mikronkestävään kulhoon, sekoita joukkoon sitruunamehu ja sokeri. Kypsennä omenaviipaleita mikroaaltouunissa (teho 600 W) n. 2 minuuttia. Voit pysäyttää mikron pariin otteeseen ja sekoitella omenaviipaleita, jotta pehmenevät tasaisemmin (tarkoitus on pehmentää niitä, jotta ne taipuvat taikinan sisällä rullalle). Leikkaa taikinapalat pituussuunnassa kahtia.

Kauli taikinapalat kaulimella hiukan ohuemmiksi (pituus noin kaksinkertaistuu). Ripottele taikinapaloille kanelia ja vaniljasokeria. Asettele levyjen reunoille omenaviipaleita vieri viereen niin, että niiden pyöreä kuorireuna tulee taikinalevyn ulkopuolelle. Käännä taikinan toinen reuna omenoiden päälle. Kieritä rullalle. Nosta rullat paperisiin vuokiin ja vuoat muffinssipellin syvennyksiin. Paista omenaruusuja 200 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä omenaruusut alumiinifoliolla. Sihtaa päälle tomusokeria.

p.s. Jos käytät ulkolaisia omenoita, kuori omenat.

Jos teet reseptin tuplana, saat käytettyä 500 g paketin kerralla ja ruusuja on valmiina silloin 12 kpl.

Pinnalle: tomusokeria

Vaniljainen omenapitko (2 kpl)

1 kpl (500g) Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina

Vaniljatäyte:
2 dl kylmää vettä
1 ¼ dl vaniljakreemijauhetta (esim. Milletti)

Pinnalle:
4-5 omenaa (7 ½ dl omenakuutioita)
1 ½ dl fariinisokeria

Voiteluun: kanamunaa

Koristeeksi: sokerikuorrutetta

Ota taikinalevy sulamaan huoneenlämpöön. Valmista vaniljatäyte. Sekoita kylmään veteen vaniljakreemijauhe ja vatkaa hetki, kunnes seos sakenee. Anna täytteen tekeytyä viitisen minuuttia. Valmista omenatäyte. Pese (tai kuori) omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita fariinisokeri omenakuutioiden joukkoon. Kauli taikinapala jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi n. 24 x 30 cm levyksi. Leikkaa levy kahteen osaan (2 kpl 12x30cm). Voitele levyn reunat kanamunalla. Levitä puolet vaniljatäytteestä pitkon keskelle pituussuunnassa ja sen päälle omenakuutiot. Tee toinen pitko samalla tapaa. Paista pitkot leivinpaperin päällä uunipellillä uunin alatasolla +200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarkkaile paistoaikaa. Koristele hiukan jäähtyneet omenapitkot sokerikuorrutteella.

Kommentit: helppo ja herkullinen kahvipöydän makea leivonnainen!

p.s Jos käytät ulkolaisia omenoita, kuori ne ensin.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.