Piepoa, ole hyvä!

Keskiviikko 12.08.2015 - klo 12.39 - Blogissa: Pala kakkua

Oletko syönyt piepoa? Talkkunaa? Tiesitkö, että täällä Loimaalla sanomme talkkunaa piepoksi? Se on paikkakunnan oma herkku. Jyrki muisteli, että hän söi aina mummolassa Ypäjällä kirnupiimän kanssa piepoa. Ja hyvää oli. Meillä kaupassa suosituin talkkunajauho on Siimeksen luomutilan talkkunajauho, joka tulee meille kauppaan ihan läheltä! Päätin yllättää Jyrkin tuomalla talkkunajauhopussin kotiin ja tekemällä Jyrkille annokset piepoa mustikoiden kera. Mutta Jyrki hiukan paranteli annostaan!

Tiesitkö, että talkkuna sopiikin käytettäväksi sellaisenaan piimän, viilin, jogurtin tai maidon kanssa? Talkkunajauho tehdään joko kaurasta, ohrasta tai rukiista. Siimeksen talkkunajauho on kaurasta.

Talkkunarahkaherkku Marin tapaan (6:lle)

4 dl mustikoita
1 ¼ dl fariinisokeria
1 prk (200g) Valion Maustettua rahkaa, kuningatar
1 dl Siimeksen Luomu talkkunajauhoja
2 ½ dl Valion Mansikkakermaa

Sekoita mustikat, fariinisokeri, talkkunajauhot ja rahka keskenään. Vaahdota kerma ja lisää varovasti marjarahkaan. Tarjoa kylmänä välipalaksi tai jälkiruoaksi. Tämä olikin niin herkullista, että kaikki tuli syötyä kerralla.

Talkkunajauhoja voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa. Löysin netistä paljon reseptejä, missä oli käytetty talkkunajauhoja.  Kannattaa kokeilla rohkeasti!

Kävin pienempien lasteni kanssa Maatalousmuseo Sarkassa. Oli kiva kiertää museokierros niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Lapset pääsivät kokeilemaan lypsämistä, laskivat kesällä pulkkamäestä ja nauroivat suurelle röhkivälle possulle. Konehallissa ihmettelimme vanhoja traktoreita ja muita maatalouden koneita. Kotiin lähtiessä ostin museon myymälästä talkkunasuklaata ja lähellä tehtyä näkkileipää. Talkkunasuklaa oli epäilyksistäni huolimatta hyvää ja näkkileipä erinomaista! Kyllä tuliaiset maistuivat.

Olen pakastanut paljon mustikoita ja mansikoita. Kiitokset äidilleni, joka on lastenhoitoavun lisäksi ehtinyt mustikkametsään ja mansikkamaalle. Mustikkapiirakassa maistuu mielestäni kesä! Se tuo mieleeni lapsuuteni kesät ja äitini paistaman mustikkapiirakan. Nyt olikin hyvä hetki leipoa Mummin mustikkapiirakka ja muistella äitini kanssa yhteisiä mustikkaretkiä ja mustikkapiirakan leipomista. Tässä vielä resepti:

Meidän mummin mustikkapiiras (uunipellillinen)

3 Kieku kananmunaa
3 dl sokeria
150 g sulatettua margariinia tai Sunnuntai Juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
3 dl kevyt maitoa
6 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria

Taikinan päälle:
9 dl mustikoita

Pinnalle muruseos:
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
75 g Sunnuntai leivontamargariinia

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu margariini ja maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele taikinan päälle mustikat. Sekoita sokeri, vehnäjauho ja margariini keskenään murumaiseksi seokseksi ja ripottele muruseos mustikoiden päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa mustikkapiirakan kanssa vaahdotettua vaniljakastiketta, kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä. On muuten hyvää!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.