Pipari on nyt POP

Tiistai 29.11.2016 - klo 11.20 - Blogissa: Pala kakkua

Mikä on sinun joulun suosikkileivonnaisesi? Jos minun täytyisi se nimetä, olisi se todennäköisesti pipari. Itsessään jo taikina on melkein maailman parasta taikinaa – tai onkin. Ja joulupipareita leipoessa saa ja kuuluu syödä taikinaa. Toinen lempparini on kyllä joulutorttu. Se ensimmäinen joulutorttu maistuu aina parhaimmalta.

Piparitaikinan salaiset mausteet ovat perinteisiä joulumausteita, joista lähtee niin lämmin tuoksu ja maku leivonnaisiin. Meillä on jo leivottu pipareita monta kertaa, enpä ole laskuissa pysynyt. Nuorimmainen haluaisi lähes joka ilta leipoa joulupipareita – täytyy hiukan toppuutella! Neiti yllätti jopa isoäitinsä pipareiden leipomistaidoillaan. Salainen ase hänellä oli Sunnuntai piparitaikina – meidän perheen suosikki, ehdottomasti. Tämä valmistaikina maistuu niin hyvälle, kuin olisi itse taikinan tehnyt. Meillä tätä taikinaa löytyy aina joulun alla pakkasesta pienille leipureille.

Kuin tilauksesta Pirkka lehti saapui kaupalle. Tapani mukaan selaan ensimmäisenä lehdessä olevat reseptit. Nyt silmiini osui Piparimudcake – kuin meille tehty! Päätin, että tätä on viikonloppuna leivottava – onhan mummi ja ukki tulossa, ja kahvipöytään tarvitaan makeaa tarjottavaa.

Tämä mutakakku korvaa jouluna kyllä meidän kahvipöydässä sacher- tai käpykakun. Mutakakun tapaan tässä kakussa on samettisen pehmeä sisus ja joulun ihana maku. Piparin ja suklaan yhdistelmä on täydellinen. Sen verran tuunasin reseptiä, että mausteet korvasin piparkakkumausteella. Näin ei tarvinnut laittaa kuin yhtä maustetta taikinaan. Tässä vielä minun Piparimudcaken ohje:

Piparimudcake (12:lle)

150 g voita tai leivontamargariinia
200 g talous- tai tummaa leivontasuklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
Pinnalle: tomusokeria
Lisäksi tarjoiluun: vaniljajäätelöä

Vuoraa irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mauste keskenään. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat, sokeri ja siirappi napakaksi vaahdoksi. Kaada hieman jäähtynyt rasva-suklaaseos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Sekoita myös jauhoseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasolla + 200 asteessa noin 20 minuuttia. (Jos et pidä niin pehmeästä kakusta, niin paista 25 minuuttia, jolloin kakku on keskeltä vielä pehmeä, muttei taikinamainen.)

Kommentit: ihana jouluinen mutakakku. Kakun paistoajalla voit määrittää kuinka pehmeäksi kakun keskiosa jää. Herkullinen tuoksu valtaa keittiön! Kannattaa syödä vaniljajäätelön kanssa. Jos sinulla on montaa eri sorttia leivonnaista samaan aikaan pöydässä, riittää kakusta hyvin 16:lle.

Vinkki no 1: Jos vierastat piparkakun makua kakussa, on Missisippi mud cake hyvä vaihtoehto sinulle. Suklainen ja pirteän värinen mutakakku sopii myös jouluun.

Vinkki no 2: Herkullinen vaihtoehto löytyy myös täältä: keksi-mutakakku. Tämä resepti on helppo muuttaa joulun mutakakuksi: käytä kekseinä joulupipareita eli siirappipikkuleipiä.

Piparitaikina taipuu moneen – vaikka piparipulliin. Piparipullia leivottiin eräänä arki-iltana, tässä resepti:

Piparipullat n. 25 kpl

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 pss Sunnuntai Kuivahiivaa (a 11g)
13-15 dl Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
200 g Sunnuntai Leivontamargariinia
Voiteluun: kananmunia
Lisäksi: 250 g valmista piparitaikinaa, esim. Sunnuntai

Sekoita 42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen ja taikinanteon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 25 osaan ja pyörittele ne pikkupulliksi. Käytä jauhoja apuna. Laita pullat kohoamaan leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia. Voitele pullat kananmunalla. Kauli sulanut piparitaikina ohueksi levyksi ja ota piparimuotilla erimuotoisia pipareita. Aseta yksi pipari kunkin pullan päälle. Paista + 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Herkulliset piparipullat ovat valmiita!

Viikonloppuna on tiedossa pikkujoulut, mitäköhän laitan ruokalistalle...

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.