Raparperin alla

Tiistai 24.05.2016 - klo 11.03 - Blogissa: Pala kakkua

Tämä blogipostaus on täynnä alkukesän makuja. Puutarhassa komeilee jo suurehko pehko raparperia ja ruohosipulit ovat täydessä kasvussa. Marjapensaat kukkivat ja omenapuutkin kukoistavat. Taitaa tulla hyvä sato.

Alkukesän suosikkini on tietysti raparperi. Sen maku on niin nostalginen, ettei mummolan muistot jää muistelematta. Joka kerta mieleen muistuu mummon ja papan kasvimaat. Mansikkamaa oli kaikkein paras, koska mansikoita kypsyi aina paljon, ja niitä sai syödä vatsan täyteen. Perunamaa tiesi työtä, sillä syksyllä piti lastenkin olla mukana niitä nostamassa. Raparperista muistuu mummon tekemä mansikka-raparperikiisseli. Kun sitä söi, tiesi että kesäloma on jo lähellä.

Takapihan raparperien kasvaessa jo hyvään mittaan, leivoin tämän kesän ensimmäisen raparperipiirakan. Tällä kertaa leivoin oikein ”peltipiirakkaa”, Maku-lehden reseptiä tuunaillen ja siitä tulikin niin mehevä vaniljainen raparperipiirakka. Tässä vielä reseptini:

Uunipellillinen mehevää vaniljaista raparperipiirakkaa (20 palaa)

Muruseos:
250 g voita tai leivontamargariinia (tai Sunnuntai juoksevaa rypsiöljyvalmistetta)
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
Pohjataikina:
2 dl piimää tai luonnonjogurttia
1 kananmuna

Täyte:
1 l raparperia paloiteltuna
2 prk (a 200g) Valion maustettua rahkaa, vaniljaa
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria

Sulata voi tai margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula (tai Sunnuntai juokseva). Nypi murumaiseksi. Siirrä muruseoksesta ¼ toiseen kulhoon (tämä muruseos tulee piirakan pinnalle).

Lisää loppuun muruseokseen piimä (tai luonnonjogurtti) ja kananmuna. Sekoita taikinaksi. Jos taikinaan jää paakkuja, ei hätää, ne kyllä häviävät paistamisen aikana.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (n. 35x40 cm). Ripottele pohjataikinan päälle raparperinpalat.

Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada seos raparperien päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos. Paista uunissa +175 asteessa n. 45 minuuttia.

Mummon mansikka-raparperikiisseli (6:lle)

1 l vettä
1 dl sokeria
6 dl raparperinpaloja
5 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
6 dl mansikoita
Pinnalle: ripaus sokeria

Laita vesi, raparperinpalat ja sokeri kattilaan. Anna kiehua kunnes raparperit pehmenevät. Sekoita perunajauhot ja vesi keskenään. Kaada seos ohuena nauhana kattilaan hyvin sekoittaen. Älä keitä. Ota kattila pois liedeltä. Lisää mansikat. Ripottele pinnalle hiukan sokeria. Voit tarjota lisänä vielä vaniljajäätelöä tai vaahdotettuna vaniljakastiketta. Tämä maistuu niin kesälle!

Tillikurkut

reilu 1 kg (6-7 kpl) avomaankurkkua
1 ½ tl suolaa
2 rkl sokeria
3 rkl vaaleaa balsamietikkaa
tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori avomaankurkut ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkut laakeaan astiaan, ripottele päälle suola ja sokeri. Sekoittele kurkkuja ja lisää päälle vielä etikka ja hienonnettua tilliä. Hölskyttele kurkkuja, jotta mausteet sekoittuvat. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Sekoittele kurkkuja vielä muutaman kerran. Herkullista tillikurkkua, sopii kaiken ruoan kanssa.

Herkullinen pizzan tuoksu valtaa juuri keittiön, kiitos Zossu iltapalasta!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.