Runebergin juhlaa

Maanantai 30.01.2017 - klo 10.28 - Blogissa: Pala kakkua

”Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan”. Näin Wikipedia kuvailee Runebergintorttua. Runebergin vaimo oli miehensä pyynnöstä leiponut torttuja raaka-aineista, joita kaapista oli löytynyt ja niistä tuli Runebergin torttuja. Historia kertoo, että tämä olisi muunnos porvoolaisen kondiittorimestarin leivonnaisesta. Mutta kun juhlimme kansallisrunoilijamme päivää, kahvipöydässä tarjotaan aina hänen nimeänsä kantavia leivonnaisia.

Tämän viikon haetuin resepti on varmasti Runebergintorttu. Niin minäkin tein. Itse asiassa hain kakkuversioita netistä. Täytyy sanoa, että reseptejä oli hirmuisesti. Yksi Runebergin kakkuresepti oli mieleeni ja lähdin sitä muuttamaan minunlaisekseni. Tällainen Runebergin kakku siitä tuli:

Piparinen Runebergin kakku (10-12 palaa)

2 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g margariinia sulatettuna tai 2 dl Sunnuntai juokseva -margariinia
2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta tai mantelirouhetta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl keksimurskaa (esim. piparkakuista) tai korppujauhoja
1 dl maitoa
(muutama tippa karvasmanteliöljyä)

Kostutus:
1 dl vettä
½ dl sokeria
½ dl mantelilikööriä, esim. Disaronno
Pinnalle: vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta

Sekoita kananmunat, sokeri sekä sulatettu ja jäähtynyt margariini keskenään. Yhdistä kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa (lisää halutessasi karvasmanteliöljyä). Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun pitkänomaiseen kakkuvuokaan.

Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla +175 asteessa noin 45 min. Kumoa kypsä kakku ja anna sen hetki jäähtyä. Kakun voi kostuttaa manteliliemellä (tai punssiliemellä). Kiehauta vesi ja sokeri, lisää mantelilikööri. Kostuta kakku liemellä, kun se on vielä lämmin. Koristele kakku niin, että lusikoi kakun keskelle vadelmahilloa ja sen kummallekin puolelle sokerikuorrutetta.

Kommentit: kakusta tulee suuri ja mehevä, vaikka taikinaa ei vatkata. Sekoitus riittää.

Piparkakuista tulee kakkuun kiva ja mausteinen, hiukan joulua muistuttava maku. Itsekin käytin kakkuun mitä kaapista löytyi, sen takia mantelirouhe ja piparkakut tulivat reseptiin mukaan. Itse pidän manteliliköörin mausta ja se sopi tähän oikein hyvin. P.S. En käyttänyt ihan kaikkea kostutuslientä.

Tämä kakku on helppo valmistaa ja sitä syö mielellään! Niin hyvää! Tämä on todellinen klassikkoleivonnainen Suomen juhlavuonna. Hyvää Runebergin päivää!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.