Saisinko gluteenitonta?

Torstai 03.09.2015 - klo 09.12 - Blogissa: Pala kakkua

Keliakiaviikolla on hyvä muistaa ystäviä, joilla on keliakia ja tarjota heille jotakin sopivaa kahvipöydässä.

Loimaan Lehti kävi tutustumassa meillä kaupalla gluteenittomien tuotteiden valikoimaan. Kauppaa kiertäessämme huomasimme, että valikoimaa on runsaasti. Monenlaista löytyy eri tuoteryhmistä, tuoretta ja pakasteita. Vaihdoimme myös kuulumisia muutaman asiakkaan kanssa, jotka käyttävät gluteenittomia tuotteita. He olivat tyytyväisiä valikoimaamme ja myyjien ammattitaitoon tässä asiassa (kyllä lämmitti)! Eivätkä he äkkiseltään kaivanneet mitään erityistä valikoimaan. Uusia gluteenittomia tuotteita pyrimme ottamaan myyntiin, kun niitä kysytään.

Lupasin Loimaan Lehdelle tehdä pari reseptiä aiheeseen liittyen. Valitsin raaka-aineeksi Provenan isot kaurahiutaleet, sillä niistä on helppo valmistaa herkullista kahvipöytään ja loput kaurahiutaleet tulee varmasti syötyä ihan itse vaikkapa puurona.

Tässä ovat reseptit:

Kaura-omenapaistos (8:lle)

1 ½ l omenalohkoja (6-7 omenaa),
1 rkl sitruunamehua
4 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia

Päälle:
100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
3 dl Provena isoja kaurahiutaleita

Leikkaa kotimaiset omenat kuorineen lohkoiksi (jos käytät ulkolaisia omenoita, kuori ne ensin). Levitä omenalohkot voidellun piirakkavuoan pohjalle, mausta ne sitruunamehulla. Ripottele pinnalle sokerit ja kaneli. Sekoita pehmeä margariini, sokerit ja kaurahiutaleet murumaiseksi seokseksi. Levitä muruseos omenalohkojen päälle. Paista uunissa + 200 asteessa n. 20-25 minuuttia. Tarjoa gluteenittoman vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit: perusvarma kahvipöytään, maistuu aina ja erittäin helppo tehdä.

Vaniljainen mustikkatuorepuuro (3:lle)

3 dl vaniljajogurttia
2 dl mustikoita
1 dl Provena isoja kaurahiutaleita

Sekoita aineet keskenään. Nauti aamu-, väli- tai iltapalana! Puuro on IN!

Pitsiset kaura-karpalolastut (n. 20 kpl)

100 g margariinia (tai 1 dl juoksevaa margariinia)
½ dl kuivattuja karpaloita
3 dl Provena isoja kaurahiutaleita
1 ½ dl fariinisokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna

Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Rouhi karpalot leikkuulaudalla pienemmiksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää rasva ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä hetki. Nosta lusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille. Jätä runsaasti leviämistilaa. Paista uunin keksitasolla +200 asteessa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Kommentit: Kauralastuista tuli kauniin ruskeita, sillä fariinisokeri antoi kauniin värin ja kinuskisen maun. Kuivatun karpalon tilalla voit käyttää rusinoita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai vaikkapa siemeniä. Voit tehdä myös ihan peruskauralastuja, kun jätät karpalot pois.

Kommentit: kauralastut ovat hiukan hauraita, anna jäähtyä pellillä.

Marengit sopivat myös keliaakikolle. Ne ovat helppo tehdä ja suosin niitä senkin takia, kun raaka-aineet ovat niin yksinkertaiset. Hiukan parantelemalla marenkeja, eli tekemällä niistä leivoksia, saat varmasti kiitosta tarjoiluista.

Marengit (n. 40 kpl pieniä tai 30 leivosmarenkia)

3 kananmunan valkuaista
2 ½ dl sokeria
(muutama tippa elintarvikeväriä)

Leivosten päälle: kermavaahtoa ja marjoja tai hedelmää

Vaahdota kananmunan valkuaiset kovaksi ilmavaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vaahdon on pysyttävä kulhossa, vaikka kulhon kääntäisikin ylösalaisin. Lisää sokeria pienissä erin ja vatkaa koko ajan voimakkaasti. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja tasaista. Jos haluat värjätä marengin, lisää nyt elintarvikeväriä. Sekoita tasaiseksi tai vain vähän, jolloin vaahtoon jää väri epätasaisesti. Nosta lusikan avulla nokareita leivinpaperin päälle pellille (tai pursota marenki). Paista uunissa +125 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Jos teet leivoksia, pursota päälle kermavaahtoa ja koristele leivokset joko marjoilla tai hedelmillä.