Salaateista virtaa

Tiistai 17.03.2015 - klo 13.36 - Blogissa: Pala kakkua

Salaatteihin ei voi kyllästyä. Voit loihtia monia erilaisia salaatteja, kiitos runsaiden salaatti-, salaattisekoitus- ja tuoreiden yrttivalikoimien sekä sen, että kotimaista tuotantoa on koko pitkän talven saatavilla. Mikä parasta, lähituottajien tuotteita löytyy paljon vihannesosastolta! Meillä on ruokapöydässä aina tuoresalaattia. Perussalaatti jääsalaatista, kurkusta, tomaatista ja paprikasta tekee aina kauppansa. Vielä kun lapset saavat tehdä sen, niin maistuu aina vaan paremmalta. Toisinaan syömme salaatin ilman salaatinkastiketta mutta yleensä kulhon viereen tuodaan Kapteenin sinappinen salaatinkastike. Melkein voin sanoa, että jos kastike on loppu, on äidillä hoppu kaupalle :) Kapteenin kastikkeet valmistetaan täällä Loimaalla, kyse on siis oikeasta lähituotteesta.

Viikonloppuna koripallopelin jälkeen valmistin apulaisten avustuksella broileri-fetasalaatin. Tämän tyyppisiä ruokaisia salaatteja tykkään valmistaa, sillä ne ovat mahdottoman maukkaita ja vievät kyllä nälän pois! Täysjyväohra on kotimaista ohraa, terveellistä ja oikein maukasta. Kannattaa kokeilla. Jyrkikin kommentoi: Onpa maukasta!

BROILERI-FETASALAATTI (8:lle)

6 dl vettä
1 kanaliemi
3 dl Torino Täysjyväohraa

Marinadi:
¾ dl rypsiöljyä
½ dl vaalea balsamietikka
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
½ tl currya
½ tl rouhittua mustapippuria
Suolaa

1 rkl margariinia
300 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
1 ps jääsalaattia
½ kurkku
300 g vesimelonia
½ paprika
200 g fetaa
Koristeluun: basilikaa tai hunajabasilikaa

Keitä täysjyväohra pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Valuta ja jäähdytä. Ruskista broilerin fileesuikaleet pannulla. Sekoita marinadin aineet keskenään ja kaada täysjyväohran joukkoon. Anna maustua hetki. Kokoa salaatti laakealle vadille. Revi salaatti vadin pohjalle, lisää marinoitu täysjyväohra salaatin päälle. Lisää kuutioitu kurkku, paprika ja vesimeloni. Päällimmäiseksi broilerin fileesuikaleet ja kuutioitu feta. Koristele hunajabasilikalla tai tavallisella basilikalla.

Yrttien ihanat tuoksut ja runsas valikoima houkuttelevat kokeilemaan uusia reseptejä. Huomasin taannoin valikoimassamme kanelibasilikan. Basilikan näköinen mutta tuoksu on runsas ja voimakas jos vertaa tavalliseen basilikaan. Se sopii basilikan tavoin ruoanlaittoon. Etsin netistä reseptejä missä olisi juuri käytetty tuota kanelibasilikaa ja löysinkin yhden kiinnostavan.

KANELI-BASILIKAKAKKU (n. 25 palaa)

250 g margariinia
3 dl sokeria
4 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä, jauhettua
2 tl vanilliinisokeria
2 omenaa karkeaksi raastettuna
1 ruukku Järvikylän kanelibasilikaa
Vuoan voiteluun: margariinia
Koristeluun: tomusokeria tai sokerivesikuorrutetta raitoina kakun pintaan

Voitele iso kakkuvuoka margariinilla ja leivitä se kaurahiutaleilla. Laita uuni lämpenemään +175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos vaahtoon. Sekoita raastettu omena ja hienonnettu kanelibasilika taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 50-60 minuuttia.

Ohjeen löysin Järvikylän kotisivuilta (www.jarvikyla.fi) ja yhden muutoksen tein reseptiin: inkivääriä laitoin 1 tl mutta jos tykkäät voimakkaammasta mausta voit käyttää inkivääriä 2 tl. Kakusta leijaili ihana basilikan tuoksu keittiöön ja kakku oli oikein mehevää. Kanelibasilika maistui hienostuneesti kakussa. Kakku pääsi kaupan henkilökunnan kahvipöytään ja kiitosta tuli :) Suosittelen!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.