Tule hyvä kakku

Torstai 24.09.2015 - klo 09.36 - Blogissa: Pala kakkua

Niin, mitenkä se sanonta meni? Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! Lasten loru tuli elävästi mieleen, kun tein Snickers-juustokakkua. Idea jäi hautumaan, kun olimme Tanskassa rippijuhlissa ja näin eräässä kahvilassa makean kakun, jonka päällä oli suolapähkinöitä ja suklaata. En maistanut sitä kakkua, vaan olin kahvilassa tuliaisostoksilla, sillä kotiin ostin Tanskan mukin. Vierailu Tanskassa oli nopea, sillä kävimme vain rippijuhlissa. Nyt emme siis ehtineet kiertää kauppoja. Joskin ne on jo Kööpenhaminassa kierretty, sillä ystäväperheen luona on monesti käyty.

Tanskassa päästään ripille jo 14-vuotiaana. Rippikoulu aloitetaan 13-vuotiaana omien luokkatovereiden kanssa. Viikoittain on tapaaminen, jossa käydään rippikouluun kuuluvaa asiaa läpi. Leirejä siellä ei ole. Ripille pääsy on siellä iso, tärkeä asia. Tytöille se merkitsee, kuulemma, kuin naimisiin menoa. Mitä suurempi, eriskummallisempi tai hienompi menopeli on alla, kun kirkosta lähdetään, sen parempi! Jos vaikka olet hevostyttö, voit ratsastaa kirkosta kotiin. Hauska tapa! Tanskassa kirkossa konfirmaation aikana ei virsiä veisata, vaan pappi laulaa ihan muita virsiä :), siis lauluja!

Juhlapaikassa ystäväperheen kotona oli juhlateltta pystytetty kodin takapihalle ja kokit hoitamassa tarjoilua. Tanskan ja Suomen liput liehuivat, muuten juhlat juhlittiin tanskalaiseen tapaan pitkän kaavan mukaan syöden ja koko ilta laulaen tanskalaisia lauluja. Kyllä tanskalaiset ovat kovia laulamaan! Oli ihana maistella jälleen tanskalaisia makuja. Ja aina siitä tulee ideoita kotiin vietäväksi. Ihastuin mangon ja katkarapujen makuyhdistelmään. Siitä sain idean kotona tehdä mangomarinoidusta broilerin fileensuikaleesta salaatin ja siihen kastikkeen mangosta: mangovinaigretten. Miten hyvää olikin. Samalla sain ystävältäni uuden reseptin: tanskalaisen unelmakakun. Sitä oli heti tehtävä kotona. Olen kookoksen ystävä, ja tämä oli kuin nakutettu minulle! Siinä missä me leivomme mokkapaloja, tanskalaiset leipovat tätä unelmakakkua!

Mutta menkäämme nyt näihin resepteihin, jotta pääsen jatkamaan kertomustani Snickers-juustokakusta!

Tanskalainen unelmakakku (n. 20 palaa)

3 kananmunaa
3 dl sokeria
50 g sulatettua leivontamargariinia
2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Kuorrutus:
125 g leivontamargariinia
½ dl maitoa
2 ½ dl fariinisokeria
1 ps (100 g) Pirkka kookoshiutaleita (n.3 dl)

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja maito. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista pohjaa +200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut jo hiukan väriä.

Valmista kuorrutus: yhdistä kuorrutuksen aineet kattilassa ja anna kiehahtaa. Levitä kuorrutus pohjan päälle ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

Kommentit: tarkkaile paistoaikaa oman uunisi mukaan.

Tämä tanskalainen unelmakakku on kookoksenystävien unelmapiirakka :)

Broilerisalaatti ja mangovinaigrette (4:lle)

250 g mangomarinoituja broilerin fileesuikaleita
Margariinia ruskistamiseen
1 ruukku lehti-, jää- tai friseesalaattia
½ kurkku
½ rasia kirsikkatomaatteja
Pala purjoa

Pinnalle: parmesan-juustoraastetta

Ruskista broilerisuikaleet pannulla margariinissa. Revi salaatti kulhoon. Leikkaa kurkku kuutioiksi, puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi purjo. Yhdistä salaatin aineet kulhossa broileri mukaan lukien. Lisää salaatin päälle parmesan -juustoraastetta. Tarjoa salaattia iltapalana patongin kanssa. Tarjoa lisänä mangovinaigretteä.

Mangovinaigrette

1 dl mangoa palana (valutettuna), säilyke
1 dl rypsiöljyä
1 ½ rkl vaaleaa mango balsami etikkaa (tai vaaleaa balsami etikkaa)
1 tl Hunajayhtymän juoksevaa hunajaa
Suolaa
Roseepippuria rouhittuna

Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Tarjoa broilerisalaatin kastikkeena. Sopii myös paistettujen katkarapujen dippikastikkeeksi.

Snickers-tuorejuustokakku oli haasteellinen. Löysin internetistä monia erilasia reseptejä kyseiseen kakkuun. Päädyin tekemään kakun ”Life Made Simple”-blogista löytämäni reseptin mukaan. Kaikki meni muuten ihan hyvin, vaikka resepti piti muuttaa meidän mittoihin, mutta kuorrutteen kinuski valui kakun päältä pois. Ja se kinuski oli se juttu tässä kakussa, harmi. Tuorejuustokakun päällä ei vaan kinuski pysynyt. Joten kakussa kannattaa käyttää vähemmän kinuskia kakun päällä. Tuossa minun reseptissä on muutokset jo huomioitu.

Toisin sanoen, Snickers-tuorejuustokakku kannattaisi tehdä kakkupohjaan, jotta kinuskin saisi pysymään paremmin kakun päällä tai kokeilla keittää itse paksu kinuski, jos se pysyisi kakun päällä paremmin. Suunnittelin vielä niin, että seuraavalla kerralla teen Snickers-jälkiruoan kulhoon tai mukiin, on vielä helpompi tehdä! Mutta tässä vielä resepti kakusta:

Snickers-tuorejuustokakku (12:lle)

Pohja:
1 pkt (154g) Oreo keksejä tai LU Domino keksejä
50 g leivontamargariinia

Täyte:
2 pkt (a 200g) Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (150g) Pirkka creme fraichea 15%
1 dl valmista kinuskikastiketta
2 tl vanilliinisokeria
4 dl kuohukermaa
2 rkl vettä tai kahvia
6 kpl liivatelehtiä
1 kpl Snickers suklaapatukka

Kakun päälle:
½ dl valmista kinuskikastiketta
1 ps (150g) Pirkka suolapähkinöitä
100 g Pirkka leivontamaitosuklaata

Leikkaa leivinpaperista pyöreä halkaisijaltaan 24 cm kokoinen pala. Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 24 cm) leivinpaperilla. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata margariini ja sekoita keksimurut joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Vaahdota kuohukerma. Sekoita tuorejuusto, creme fraiche, kinuskikastike, kermavaahto ja vanilliinisokeri keskenään. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen (tai kahviin). Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita varovasti täyte tasaiseksi. Rouhi veitsellä suklaapatukka ja sekoita täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle, tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia tai seuraavaan päivään.

Koristele kakku: valuta kinuskikastiketta raitoina kakun pinnalle. Ripottele päälle suolapähkinät ja sulatettu suklaa vielä raitoina kakun pinnalle.

Vein Snickers-kakkua kaupalle henkilökuntamme kahvipöytään. Jännitti, mitähän kommenttia nyt tulee? Yllätyksekseni kaikki pitivät kakusta – taisivat olla tyytyväisiä, kun oli kakkua päiväkahvilla!