Vaihtelu virkistää

Tiistai 21.04.2015 - klo 09.38 - Blogissa: Pala kakkua

Meidän perheen haaste on muistaa syödä iltapalalla terveellisesti ja vaihtelevasti. Lapset ovat tottuneet olemaan oma-aloitteisia ja huolehtivat monesti iltapalan syönnistä itse. Silloin valintahaarukka on aika kapea: jogurttia, muroja tai leipää. Päätin tehdä lapsille erilaisia iltapaloja. Vaihtelu virkisti!

Valintakriteerinä oli mm. se että muutama banaani oli jo hiukan liiankin kypsiä mitkä piti käyttää pois. Niistä syntyi ihanan makuiset banaaniletut vaahterasiirapilla. Nämä oli niin helppo tehdä, joten suosittelen näitä tavallisten lettujen tilalle. Reseptin löysin K-ruoka.fi -sivustolta ja hiukan mukailin sitä.

BANAANILETUT (n. 15 kpl)
4 kypsää banaania
2 kananmunaa
2 dl Sunnuntai vehnäjauhoja
ripaus suolaa
½ tl kardemummaa

Paistamiseen: Sunnuntai juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

Soseuta kypsät banaanit esim. haarukalla. Sekoita joukkoon kananmunat. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja mausteet, sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 10 min. Paista taikinasta pieniä lettuja ohukaispannulla. Tarjoa banaanilettujen kanssa vaahterasiirappia ja marjoja tai vaikkapa vaniljajäätelöä. Herkullista!

Jostain kumman syystä ajattelin taannoin mummoani ja hänen leipomislauantaitaan. Oli ihana herätä lapsena mummolassa, kun talo oli tulvillaan leivonnaisten tuoksuja. Mummoni leipoi joka lauantai karjalanpiirakoita (peruna ja riisi), porkkana- ja puolukkapiirakoita ja tietenkin perinteistä pullaa ja pullapitkoja. Karjalaisten tapaan uunissa kypsyi myös karjalanpaisti. Parasta oli kastaa karjalanpiirakkaa karjalanpaistin liemeen..se oli hyvää. Ehkä leivon omien lasteni kanssa vielä jonain päivänä karjalanpiirakoita, mutta yhden jälkiruoan päätin jo tehdä. Mummollani oli tapana paistaa hiukan kuivuneista pullaviipaleista köyhiä ritareita. Niin mekin teimme. Nuorimman mukaan ne eivät olleet ollenkaan köyhiä, vaan rikkaita ritareita.

RIKKAAT RITARIT (6:lle)

1 kananmuna
2 dl maitoa
1 tl vanilliinisokeria
12 pullaviipaletta

Paistamiseen: Sunnuntai juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

Tarjoiluun: hilloa ja vaahdotettua vaniljakastiketta

Sekoita kananmunien rakenne rikki, lisää maito, sekoita tasaiseksi. Mausta vanilliinisokerilla. Kasta pullaviipale munamaidossa ja paista pannulla kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi. Tarjoa hillon ja vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Tulipa lapsuus mieleen!

Jotta elämä ei aina olisi makeaa, söimme erään koripallopelin päätteeksi ruokaisia kinkkuvoileipiä. Näitä kannattaa tehdä esimerkiksi silloin, kun sinulle tulee vieraita. Saat helposti näyttäviä voileipiä aikaiseksi ja varmasti vieraat kylläisiksi. Tästä olisi muuten riittänyt leipiä vaikka koko koripallojoukkueelle :)

KINKKUVOILEIVÄT MARIN TAPAAN

Italiansalaatti:
1, 5 l vettä + ½ tl suolaa
3 dl sarvimakaronia
2 porkkanaa
400 g savupalvikinkkua
2 omenaa
2 maustekurkku
200 g herneitä, pakaste
3 dl kevytmajoneesi
1 dl kuohukermaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta.

Keitä porkkanat kypsiksi, anna jäähtyä. Sulata herneet, leikkaa porkkanat, kinkku, maustekurkku ja kuorittu omena kuutioiksi ja sekoita aineet pastan joukkoon. Vaahdota kerma ja sekoita se majoneesin joukkoon. Lisää kastike salaatin joukkoon, sekoita. Anna salaatin maustua hetki.

Kokoa kinkkuvoileivät vadille:

ruisleipää, esim. Ruispaloja tai Real-ruisviipaleitamargariinia

lehti- tai jääsalaattia
Italiansalaattia
Koristeeksi: tomaattia, maustekurkkukuutioita ja persiljaa

Vinkki: Tee italiansalaatti edellisenä iltana jo valmiiksi. Tee tarpeesi mukainen määrä voileipiä, loppu italiansalaatti tulee varmasti syötyä, jos sitä jää.