Vege Wednesday

Tiistai 07.02.2017 - klo 10.50 - Blogissa: Pala kakkua

Oletko viettänyt kasvisruokapäiviä? Kasvisruoka on hyvää ja trendikästä – sillä on selvästi hyvä boosti! Ei pidä unohtaa kuinka tärkeitä kasvikset ovat ruokavaliossamme ja niitä kannattaakin suosia. Uudet kasvipohjaiset raaka-aineet tuovat mukavaa vaihtelua keittiöön, kun niitä vaan uskaltaa kokeilla. Reseptejä löytää hyvin lehdistä ja internetin ihmeellisestä maailmasta. Eikä kasvisruokiin välttämättä mitään erikoisia reseptejä tarvitse, kannattaa tehdä rohkeasti sitä mitä itse osaa ja hyvä tulee.

Nyhtökaura (Katso reseptit: marinoitu nyhtökaurasalaatti ja nyhtönachos) on ollut ihan kiva ja positiivinen uusi tuttavuus, mutta nyt halusin testata Härkistä. Tein siitä ihan perusruokaa: makaronilaatikon!

Härkis-makaronilaatikko (6-8:lle)

1 ps (400g) sarvimakaroneja
vettä ja suolaa
1 rs (250g) Härkis härkäpapuvalmistetta
1 sipuli
3 Kieku kananmunaa
7 ½ dl maitoa
1 tl suolaa
1/2 tl savupaprikaa (tai tavallista paprikajauhetta)
1/2 tl rouhittua viispippuria
1 tl yrttitarha-mausteseosta

Pinnalle: juustoraastetta

Keitä makaronit vedessä pakkauksen ohjeen mukaisesti, huuhtele ja valuta. Kuori ja hienonna sipuli. Vatkaa kanamunat maitoon, mausta seos. Kaada puolet makaroneista voideltuun isoon uunivuokaan, lisää Härkis ja sipuli. Sekoita halutessasi. Lisää loput makaronit ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kaada lopuksi munamaito vuokaan. Kypsennä uunissa +200 asteessa noin 40-45 minuuttia.

Kommentit: helppo laatikko syntyy hyvin myös Härkiksestä. En kertonut lapsille mitään etukäteen makaronilaatikosta. Kyselin kommenttia ja miesväki sanoi makaronilaatikon olevan outoa, mutta hyvää. Savupaprika antaa muuten hyvän aromin! Muut söivät ruokaa hyvällä ruokahalulla, mutta ”ensi kerralla voit äiti tehdä ihan tavallista makaronilaatikkoa”, totesi nuorimmainen.

Kerroin alkuvuodesta, kuinka Jyrki aloitti salaattikuurin tavoitteenaan pudottaa muutama kilo tai useampikin. Hän on syönyt arkisin ruokaisan salaatin (myös kaupalla päivällä huomattavasti kevyemmin kuin aikaisemmin) ja jättänyt makean pois. Viikonloppuisin on syöty muuta ruokaa, mutta kevyemmin ja vähemmän. Jyrkin paino on pudonnut mutta nyt painonpudotus on pysähtynyt ja nyt on se tilanne, että salaatit rupeavat vähän tökkimään.

Kuinkahan tässä käy? Mitä keksisin hänelle, että hyvä painonpudotusvauhti jatkuisi ja motivaatio pysyisi ylhäällä?  Välillä ruokalistoilla on ollut munakasta, se tuo sopivaa vaihtelua. Tärkeintähän olisi tehdä pysyviä valintoja ruokavalioon, jotta painon pudottua se pysyisi myös siellä. Onhan se haasteellista, kun rakastaa hyvää ruokaa.

Monipuolisuudella, väreillä ja esille laitoilla olen yrittänyt virittää Jyrkin hyvään fiilikseen.
Tässä muutama kuva tammikuun varrelta.

Värikästä ja maistuvaa dipattavaa (6:lle)

1 punainen paprika
1 oranssi paprika
1 kesäkurpitsa
1 kurkku
4-6 eriväristä porkkanaa
Suikaloi paprikat ja viipaloi kesäkurpitsa. Leikkaa kurkut ja kuoritut porkkanat tikkumaisiksi paloiksi. Tarjoa kermaviili- ja avokadodipin kanssa.

Avokadodippi

2 avokadoa
1 rkl sitruunamehua
½ suippopaprikaa
½ punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl suolaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
(pala punaista chiliä)

Halkaise avokadot pitkittäin ja poista kivi. Ota lusikalla pehmeä sisus kulhoon ja soseuta haarukalla. Sekoita sitruunanmehu joukkoon. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulin kynnet. Leikkaa paprika oikein pieniksi kuutioiksi. Lisää sipulit ja paprika avokadon joukkoon. Lisää hunaja ja mausteet. Anna maustua hetki kylmässä. P.S. Voit lisätä palan hienonnettua chiliä joukkoon, jos pidät tulisesta avokadodipistä.

Tarjoa dippiä kasvisten kanssa. Loistavaa myös ruisnachojen kanssa!

Hyvää kasviskeskiviikkoa!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.