Viikon leivontavinkit

Maanantai 03.08.2015 - klo 09.07 - Blogissa: Pala kakkua

Nutella-levite on Italiassa suurta huutoa, ja niin meilläkin lasten keskuudessa. Olen muuten nähnyt monissa kanavissa Nutella-kakun ohjeita ja päätinkin nyt kokeilla yhden niistä. Nappasin tämän reseptin Maku.fi-sivustolta. Minulla on irtopohjavuoka, mutta sen halkaisija on 24 cm, joten kakustani tuli ennemminkin Nutella-piiras, koska se oli paljon matalampi kuin ohjeen mukaisesti tehtynä 20-22 cm vuoassa. Tätä kannattaa kokeilla, sillä tämä kakku on niin helppo tehdä, että onnistut varmasti!

Nutella-juustokakku (12:lle)

Pohja:
175 g LU:n Dominokeksejä
80 g leivontamargariinia
Täyte:
130 g valkosuklaata
2 prk (á 200 g) Philadelphia-tuorejuustoa
2 kpl kananmunia
1 prk (150 g) creme fraiche 18% (esim. Pirkka)
100 g Nutellaa

Valmista pohja. Murskaa keksit esim. monitoimikoneessa ja sekoita ne sulatetun margariinin joukkoon. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (20-22 cm) kokoinen pala. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään jähmettymään.

Sulata suklaa ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita tuorejuusto, kananmunat ja cream fraiche keskenään. Sekoita joukkoon lopuksi suklaa. Kaada täyte pohjan päälle. Pehmennä (lämmitä) Nutellaa hiukan mikroaaltouunissa. Lusikoi Nutellaa reilun ruokalusikallisen kokoisia nokareita täytteen pinnalle. Vedä veitsellä nokareiden halki pysty- ja vaakasuuntiin niin, että pinnalle syntyy kuvioita. Paista kakkua uunissa 150 asteessa noin 40-50 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt reunoilta, mutta on keskeltä vielä pehmeä.

Avaa uunin luukku hetkeksi niin, että kosteus poistuu uunista. Laita uuninluukku kiinni ja sammuta uuni. Anna kakun kypsyä jälkilämmössä vielä noin tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä, ennen kuin siirrät sen pois vuoasta. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Kommentit: tämä kakku on niin täyteläinen ja makea, että pienet palat riittävät kahvin kanssa. Makeannälkäsi on taatusti taltutettu!

Kahvipöydän suolaiset muffinit (20 kpl)

1 prk (200 g) kermaviiliä
200 g palvikinkkukuutioita
2 dl sinihomejuustomurua, esim. Aura
3 Kieku-kananmunaa
150 g sulatettua leivontamargariinia
1 dl hienonnettua basilikaa
½ tl suolaa
Viispippuria myllystä
3 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Pinnalle: juustoraastetta ja kirsikkatomaatteja
Lisäksi tarvitset paperisia muffinivuokia

Sekoita kermaviilin joukkoon kinkkukuutiot, sinihomejuustomuru, kananmunat, basilika, suola sekä sulatettu margariini. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina paperisiin muffinivuokiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja puolitettu kirsikkatomaatti. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

P.S. Nyt olisi aika mennä metsään ja poimia ensi talven mustikat. Tuoreista mustikoista teen tietenkin kolme erilaista mustikkaherkkua… Jotakin vanhaa ja jotakin uutta. Seuraavassa blogikirjoituksessani aitoja makuja Loimaalta ja kesän maukkaimman mustikkapiirakan ohje!

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.